Risau, confius

Hi semua,sy risau dan konfius, sy mengalami spotting coklat 2-3 hari, smggu selepas tu, sy terdetik utk check upt..gmbar pertama tu first result..sy keep repeat test upt..makin lama line makin terang..anggaran masa week 4-5,sy dh ke klinik utk sahkan kehamilan..tp doktor xnampak kantung and dinding rahim menebal, last check upt 2 hari lepas(gmbr last) pun still terang, harini repeat scan sebab bleeding, anggaran week 8 pun still xnampak kantung..🥲doktor cuma cakap dinding rahim tebal..and decide ambik darah utk test Beta HCg..doktor bgtaw kmgkinan bleeding ni adalah period atau chemical pregnancy..sy rasa kecewa..Ada tak yg pernah mengalami?Sekarang sy tengah bleeding..🥲

Risau, confius
15 Balas

macam saya jugak...sya spotting..nmpak kantung tapi xnmpk janin...Dr xbagi ubat kuat rahim sbb blom nmpk janin...8w kebanyakkan mommy² preggy dh boleh nmpk heartbeat baby kan??...saya still sama....blom nmpk janin dan heartbeat(buku pink dah buat time ni)...smpai lah 12w ngam²....sya confirm fully miscarriage(blighted ovum)pada bulan november 2021...sya xnak d&c..tpi minta jatuh sendiri.... pantang makan 2w..pantang bersama hampir 100hari(time ni laki bini consume folic asid).. Sesungguhnya ALLAH itu sebaik² perancang....sya pregnant semula bulan 3 2022... masa awal keguguran tu kecewa gila...tapi redha...dan kami laki bini usaha dgn mkn asid folic tanpa skip,doa tiap kali solat dan tawakal...Alhamdulillah doa² kami diangkat dan lahirlah seorang putera pada disember 2022

1y ago

lepas dorang cucuk ubat kecut rahim tu....mmg sakit contraction kuat....smpai husb kna gi farmasi beli ubat tahan sakit paling kuat......mkn ubat pun xsmpai 30min sbb cepat ja kantung jatuh....kwn sya d&c..dia cakap walaupun dah cucuk epidural separuh badan...masih terasa sakit time dorang korek/cuci

sy macam sis juga dulu.. awal2 cek dapat 2 line tak terang. lepas tu balik kampung, mungkin sebab penat sangat keluar discharge coklat tu. macam darah baru nak period atau darah hujung2 period. sebab masa tu awal lagi, dalam 5 weeks +.. sy taknak stress cuma cakap pada diri sendiri, kalau ada rezeki pregnant kali ni insyallah akan baik2 je semuanya.. discaj tu keluar tak banyak tapi berpanjangan dalam 5-6 minggu jugak. sy tak pergi cek up dekat klinik sebab taknak tambah stres dan risau. cuma sy banyakkan rehat. nak sedapkan hati, sy test lagi. sy dapat 2 line terang. masa 11 weeks+ pegi kk nak buka buku pink n first time masa tu scan terus nampak baby dengan heart beat. alhamdulillah Allah bagi rezeki lagi untuk pregnant. sekarang dah 28 weeks

Bleeding teruk ke sis? Kalau dah sampai kluar warna merah n byk, hmm berita buruk. Tp kalau stakat spotting coklat, sikit je. In sha Allah tak ada apa. Sebab sy pernah kluar spotting jugak. Tapi saya tak pergi klinik. Sy start kira bila last sy period, n lps 9w baru sy g klinik utk buat pengesahan. Alhamdulilah rezeki saya. Cuma sis dah 2-3 kali kluar, mmg ptt g klinik. Cuma biasanya klau kandungan masih awal, mmg tak npk kantung or janin. Myb kena tunggu lg 2 minggu lagi baru nampak. Sementara tu sis kne jaga makan. Jgn buat kje berat. Byk kan bedrest. Jgn bersma waktu skg ni. Semua tu akan ganggu proses penempelan.

1y ago

Darah mcm period sis😞..1-2hari..lpstu kluar coklat2..😢

Result Beta HCG dpt berapa? if bacaan bawah 1200 mcm tu, mmg tak nampak lagi.. (Saya dah lupa start berapa tu baru boleh nampak, tapi mmg kena seribu lebih bacaan BHcg baru boleh nampak baby dlm rahim) maybe awak lambat ovulate, tu yg tak nampak apa lagi just nampak dinding rahim menebal.. If bacaan BHcg rendah, Dr akan suruh awak repeat jugak after 48hrs.. utk compare dgn bacaan sebelumnya, sekiranya bacaan naik 2x ganda.. jgn risau baby sedang membesar dgn sihat InsyaAllah..

1y ago

Ameen2..🥰🥰InshaAllah kalau Allah berkehendakkan, xde yg mustahil..Terima kasih atas doanya😘😘

Doc tak bg ubat utk kuatkan rahim ke awk? Biasanya klu bleeding / spotting, doc akan bg ubat utk kuatkan rahim, sbb bkn keguguran kan. Apa2pun doa minta pada Allah swt supaya baby membesar dgn sihat, kuat cukup sifat, dan pujuk baby utk tunjukkan diri dia, baby ni kdg2 ada yg suka menyorok, sama juga mcm sesetengah org yg preggy twins kan, ada tu time dah bersalin baru tau ada 2baby 😅 Sy doakan semoga baby awk sihat & kuat, membesar dgn baik, insyaAllah 🤲🏻🥰

1y ago

@Yana Ramli : Ooo mcm tu, insyaAllah kita doa sama2 mudah2an baby dlm kandungan kita membesar dgn sihat & sempurna dan selamat melahirkan hingga cukup bln nnt 🤲🏻🥰

Kena yakin sis,.. Insha'Allah baby kuat,. Ada kwn sy, dah 2 bln lebih p scan p check kat beberapa klinik.. Xdpt detect,siap kena suruh dnc, tapi dorang x puas hati p lagi klinik lain dan last klinik alhamdulillah baru nampak & detect..dah selamat bersalin, Sekarang rasanya baby dah 2 bln lebih.. semoga masih ada rezeki sis...

1y ago

🥹Ameen, kalau masih ada rezeki sy tp andai xde pun sy dh redha..sbb bleeding mcm period dh..mgkin dh miscarriage..doakan sy semoga ada rezeki lain ya..🥹🥲

saya penah keña ... last2 period cam biasa lepas 2 bulan x mai period... dinding tebal biasa sb awak stress ... hormon xstabil... baby xde tapi dinding makin tebal cukup masa dia akan turun or doktor bagi ubat turun period . tapi kalau etokpik awak akan rasa sakit sangat lebih dari sakit senggugut bulan2 tu.. huhu

sbar.. saya pnah alami sampai masuk wad 7 hari 6 mlm.. skrag dh 10 week .. hospital kerjaan dy xbgi ubat kuatkan rahim saya pergi klinik swasta bru dye org bagi.. skrg 1moth scan 2 kali melalui bawah.. nampak dh semuanya alhamdullillah sya doakan baik2 untuk awak

1y ago

bleeding coklat2 sikit ja .. buka buku masa bbay 4week.. masuk wad beta hcg 500 lbh trus mdadak ke 3k lbh.. skrg dh 10 weeks

sy penah alami mcm awk, tnde khamilan smua ade, sakit breast brpnjgn, test samar, scan pun rahim menebal je , yg pelik awl bln dh dkt sblom tarikh bleeding tu menebal je dinding rahim, buat upt kt klinik pun samar lg tpi kntung tkde, dktor ckp chemical pregnancy ..

1y ago

ia brmksud kndungn tk jdi, sperma dh bertemu telur tpi tk brjaya menmbusi dinding tlur sepenuhnye, tu yg jdi haid, dktor kate kt sy la, sy pun bce mcmtu jugk

dah ambil darah tu mcm mna result dia puan ? klau tak de apa2 .. mgkin btul chemical pregnancy .. kawan sy pun pernah mcm ni , mslhnya dia bkn skli je .. dh 3x mcm tu .. jd klau test upt positif tu dia xcaye dh .

1y ago

alhamdulillah .. Tahniah .. Jaga kandungan sebaik baiknya ya .. Sy doakan kndungan puan selamat shgga dilahirkan mnjd anak yg sihat , smpurna fizikal mntal ...