Kawal Berat Badan

Hi semua, nk tnya, sy baru 2nd check up smlm. Skrg kandungan masuk 11weeks. Tp berat sy naik 2kg dlm masa sebulan. Kandungan masih awal n awal juga berat utk naik sebanyak itu Dr ckp. Dr ckp after 20mggu berat blh naik 1kg je sebulan, tkut risiko darah tinggi/kencing manis. Mommies semua ada tips tak how nak control berat sbb skrg ni sy berselera tinggi, lps sejam mst akan lapar blk. Klu tak mst badan lemah, muntah2 Tq.

11 Balas

Hi! Normal kita banyak makan. Waktu awal2 pregnant dlu, sebulan saya naik 3-4 kg tak lari. Lepas dari tu maintain. Apa yg saya buat, makan dinner last saya pukul 7-8malam. Tgh malam kalau lapar juga, saya hanya makan buah dan makan yogurt. Harap membantu!

Sama la. time mengandung je mesti ada masalah berat badan. Sbb selera makan.. sebenarnya time mengandung la elok eatclean.. baru berat badan cantik.. tapi tak dapat kawal nafsu

Perkara normal tu ,sy dr ank 1-5, mmg naik berat 10-15kg, dah bersalin automatically trn p brt bdn asal slps 2@3bln

Bnykkan kunyah snek kekacang n minum air kosong. Jgn terlalu bnyk mkn bnde manis n berat

Cuba kurangkan kuantiti. Satu lagi lepas pukul 7pm elakkan makan makanan karbo.

Kurangkan portion. Mkn dgn kerap xpe. Manis2 kurangkan.

Kurangkan makanan ada sumber karbo & manis sis

Just control your food intake sis. 😊

Xtau nk advise sbb kite berat so so je

Makan sikit tapi kerap.