berat naik 5kg dlm masa sebulan

hi mommies semua.pernah tak mommies semua naik berat 5kg dlm masa sebulan? baru baru ni sy check up atenatal.. 21weeks.. berat dari 46kg jadi 51kg.. masa atenatal check up, just amik darah ,urine test and jumpa nurse mcm biasa sahaja.. takde pun dia pesan apa apa ke.. sampai sy ckp, "itu sahaja?" . dia ckp ya itu sahaja. but sy risau berat naik mendadak.. nak tunggu next check up hujung bulan 6 pula.. tbh, sy tak puasa sbb sy tak tahan lapar since dah masuk second trimester (sy cuba puasa tp halfday je) dan selera makan sgt bertambah.. ada tak mommies pernah mengalami dlm situasi sy?

1 Balas

Control your diet. If you craves sweet, just have a few bites not all the dish of sweets, to prevent GDM and blood clotting. In second trimester, my doctor told me to gain weight only 0.5kg per week, so 2 kgs in a month. In third trimester, 1kg per week, so 4kgs in a month. Wish you all the best. Prays our pregnancg goes well

5y ago

No problem. Wish you all the best :)