Caffeine

Assalamualaikum and hye. I am pregnant first baby and now I'm in 27weeks. Is it okay to consume coffee or any caffeine? Because I kinda addict to caffeine like chocolate and coffee.

19 Balas

Wa’salam wrt sis..boleh..sis bkn minum 3-4 cups sehari kan..😅..wajib jarakkan 2-3 hours after you consume any suppliment @ ubat esp obimin @ flic acid @ any iron tablet..itu shj..i dah refer my lil sis & dia doctor..& plus i dah refer my gynea..mereka kata boleh janji tk banyak & jarak few hours selepas iron tablet intake..

5y ago

Sama2 sis 🤗

I'm 33 weeks now and I still drink coffee daily.. but i take only single shot latte once a day and still drink sufficient water. So far did not face any issue along the pregnancy and baby is fine and healthy .. blood pressure ok and baby weight normal..all food and drink should be taken in moderation during pregnancy..

waalaikumsalam. same like me coffee addict . msa awal trismeter masa tu saya tak tau main bantai je mnum coffee 3 4 cwan shari result dia hb low .haha nurse ckp bole mnum tapi jgn lah 3 4cwn shari. now saya mnum jugk tp bila nk sgt je . slagi bole elak tu saya elak 😅

Hb sis ok ke? Sye pun coffe lover..since dapat tau hb low nurse suruh stop amik caffein/tea sbb makan ubat kan..ni dah sebulan lebih xminum kopi/teh..hb naik dah..tpi nurse kata kena 12 baru normal..skang baru 11 😂

m addicted to coffee like mocha or latte as well.. i tried not to.. but once in a while i drank it like once a month.. definitely not in the earlier stages.. i only started drink it on my 3rd trimester.

5y ago

Oh. I start drink coffee at 20weeks. 😅 Kalau xminum, rasa haus ja. 😅

waalaikumsalam.. boleh minum kalau puan xde masalah anaemia. tp kene pantau la. not more than a cup per day. hehehe.. tp kalau puan tinggalkan kafein sms preggy lg elok. 🤗

5y ago

Alhamdulillah. setakat ni HB okay. 😅 I'll try my best.

Sama la.. Tak dpt sehari mcm ketagih. Alhamdulillah.. Setakat ni takde apa2.. Cuma sehari segelas. Skrg dah 29w..anak yg ke5.. Dr bujang smp skrg mmg suka kopi

Same like me. Coffee lover (mocha choc etc). But last time when i try to drink it just a cup. My left leg shaking while standing. So I just stopped. Risau. Huhu

5y ago

alamak. kalau dah sampai shaking tu bahaya dah tu kan.

Kalau hb low you jangan consume lah. Puasa kejab caffeine tu. Haritu, nurse cakap dekat i, kalau teringin sangat seteguk dua tu boleh lah😂

5y ago

Milo tu, kalau tak letak gula takpa sis. Kalau gula tu takut kencing manis waktu pregnant pulak😁

Samalah.... Sehari x dpt macam ada yg x kne jer.. Tapi kalau boleh jgn Hari2 la.. Lps mnm pastikan mnm air kosong banyak.. 😘