Tidur one side sahaja

Hi semua, nak tanya ada cara lain tak untuk bagi anak 2 bulan tidur both side, maksud saya baby saya suka tidur kepala menghala ke kiri and jarang dia tidur kepala menghala ke kanan. So ada cara lain tak?

3 Balas

Puan nak dia tido mengiring ke atau nak kepala dia je yg hala ke kiri @ kanan? Sebaiknya anak tido dlm keadaan terlentang, kepala tegak. Bila kepala sahaja yg toleh kat satu side, lama2 dia boleh develop satu condition dipanggil torticolis. Kalau puan nak kepala dia menghala ke satu2 arah, puan boleh mengiringkan badan dan kepala dia sikit dan letak bantal kecik atau kain yg digulung kat belakang kepala di antara kepala dan tulang belakang baby. Atau boleh gunakan bantal baby yg ada mcm lubang tgh utk elakkan flat head. Boleh jugak guna bantal bentuk U letak atas kepala baby masa baring yg selalu org buat letak kat leher tu utk position kan kepala baby tapi yg ni hanya waktu baby bangun.

bayi masih kecil dia takkan pusing sndiri...jadi kita yg patut pusingkan anak..if bayi dh bsar dn pandai brpusing...jadi mereka akan pusingkan sendiri...contohnya bayi yg dh brusia 5/6 bulan

setuju ngan komen sebelum ni. kita yg letakkan anak, dia x pandai pusing lg. gulung kain letak dekat belakang dia. setiap kali lepas susu, tukar posisi.