tiada rezeki ☺️

semalam time saya tengah mandi tiba tiba ada darah keluar, lepas pergi jumpa doctor dia cakap baby dah makin kecil and saya missed misscariage, terima kasih mana yang dah mendoakan saya dan baby semoga yang baik baik jadi pada awak semula ❤️ doc bagi masa 3 minggu untuk darah tu turun, kalau masih tak turun jugak dia nak cuci, saya nak tanya ada effect tak kalau buat cuci tu ? sakit tak ?🥺

6 Balas

inshaaAllah Allah akan beri yg lebih baik dari ini. sis jangan give up utk dptkan zuriat ok. rehat kan badan dulu 3-4 bln. biar period dtg smpai 3x baru plan mengandung semula. utk cuci tu takde effect apa2 inshaaAllah. saya dah 2x keguguran, xde apa2 pun inshaAllah. ianya utk pastikan rahim sis bersih dri sbrg sisa2 darah/tissue yg tertinggal dlm rahim. utk make sure rahim sis betul2 bersih. skrg sy tgh rehat dulu dri mengandung. trauma sikit dah 2x gugur. ni nak masuk 6 bulan dah sy rehat. tgh tunggu dos ke 2 utk vaksin. lps je dos 2 ni sy nak plan utk mengandung semula. doakan sya juga ya sis.

sy tak pasti tp adik ipar sy kndungan xde jantung so doc nk dnc..tp mak bwa ke klinik swasta, minta ubat..dia bg sejenis pil..lps mkn, janin keluar sndiri..mcm period..then check doc, alhmdlh clear xperlu cuci..sy xsure ubat ap..maybe klinik swasta ada..sis boleh try tnya

InshaAllah boleh cuba lagi. Consume folic acid setiap hari. Saya tak pernah cuci. Bila tak cuci saya berdarah sehingga 23-25hari. Period saya 6-10hari shj. Nurse suruh pergi hospital kalau gugur. Jika perlu akan dicuci takut ada sisa bakal janin yg tertinggal dlm rahim.

Sy 2x kena cuci.kandungan pertama dan kedua sbb incomplete miscariage 2x. lepas cuci sakit mcm ngilu je. alhamdulillah, sy ngandung lagi. skrg pregnant pregnnt kali ke4.

3y ago

Kali pertama dnc, sy buat hospital kerajaan, kali kedua sy buat kat klinik pakar sakit puan swasta. trauma dnc kali pertama xbersih. Tp lepas dnc, cepatlh jugak lekat semula. rasanya 5 bulan kot

Tak sakit. Dulu i dapat bius full body, bangun2 je dah siap. Siap boleh berdengkur lagi huhu. Lepas sedar tu boleh jalan cm biasa, memang macam nothing happened

cuci tak sakit sis. nanti doc akan bius separuh badan.