Detail scan gender prediction accuracy

Hi saya dah buat detail scan masa week 24 and dah tahu baby girl. Alhamdulilahh. Cuma saya jadi ragu ragu sebab akak ipar saya selalu cakap baby boy. Dia selalu cakap perut saya kecik dan tak nampak sebab tu boy. And during 1st trimester dia cakap kecik macam tak ada baby. Ni dah lah anak first saya dia buat saya rasa down sangat sebab dia cakap pasal benda benda ni. Sakit hati je dengar dia cakap tu tapi saya diam kan diri je. Saya dah beli almost 80% barang baby girl. So saya nak tanya ada possibility ke after detail scan doc bagitahu girl tiba tiba keluar nya baby boy?

Detail scan gender prediction accuracy
41 Balas

Tak tentu jugak . Allah nak ubah kadang hujung hujung tak tahu laa kan . Sbb kakak ipar saya dulu dah ada anak lelaki sulung . Masa yang ke dua . Pergi scan doc cakap girl , masa perut 5/7/8 pon still pgi scan excited sbb doc cakap girl . Barang baby girl pon dah beli hampir separuh sbb excited sangat . Tapi bila bersalin tgok tgok baby boy . Agak mcm kecewa . Tapi kuasa allah kan ... Jangan terlalu berharap sngtt ye . Doa doa je . Allah yg tentukan semuanyaaaa . Harap baby sihat n selamat je . Tu yg penting . Jantina tu belakang kiraaa .

2y ago

betol...jantina xpayah risau ..yg penting bby sihat cukup sifat dan sempurna

Dh beli tu, pakaikan je..jgn dgr sgt ape org ckp n sedih k..😊ckp dia "ape2 jela kak, doakn sy lahir dia sihat n mudah sy lahirkan pon alhamdulillah"..kalau org tye girl ke boy, ckp je tak tau, sbb sy dapat tau gender pon sy ckp tak tau dia kepit, nanti org tak byk ckp, tu cara sy la..cm sy, ada org sedekah baju lelaki warna pink pon sy pakai kan..bkn nak ajar tp dh terbeli..next bile nak beli naju baru..beli la baju ape gender dia..jgn plak sebaliknya..hehehe

Saya punya sama macam sis. Don't worry. Hehe. Perut saya pun tak brapa nampak. Sebenarnya semua tu cuma pandangan orang je. Iyakan ja. Kalau nak beli baju baby tu. Boleh tambah yang unisex lepasni. Dedua bole pakai. Hehe jgn risau la. Biasanya kalau scan girl tu mmg girl. Lagipun sis dah 24 weeks. Boy biasanya awal bila scan dah boleh perasan teloq dia. (scrotum) yang lambat tumbuh penis tu. So have fun enjoy your pregnancy. 😘

2y ago

sy beli unisex punye senang...boy bleh pakai girl bleh pakai...xyah pening²..kluar nnti haaa beli lee byk²🤭🤭

Sy pnh tnya doc. Doc kata klu dh wt detail scan 99% baby lahir mgikut apa yg doc scan. Hanya 1% je yg akn kuar sbaliknya. Sy pn mcm sis gak. Smua ckp boy ble tgk perot. Tp scan 2 kali doc kata girl. Jd sy bli bju unisex. Dua2 blh pakai just in case kuar boy plak xkn nk bg dia pakai bju gegirl. Hihi. Sis, kuatkan smgat. Jgn ambil ksh apa org nk kata. Jga diri, jga prasaan, jgn sedih2. Janji baby sihat. Smga dpermudahkan ya.

Based on pengalaman akak ipar saya, 3x scan doc ckp boy tp bila keluar girl. So, selagi baby tak keluar kita pun taktahu dia boy ke girl. Apapun, doa baby sihat dan dipermudahkan segala urusan nnti. Itu lagi penting. Pasal barang2 nak selamat better beli yg dual sex and yg penting je hehe. Nnti baby dah keluar baru boleh beli ikut jantina 😁

4y ago

Detail scan pastu dgn scan dkt kk sekali

Kakak ipar awak tu pakar jantina ke sampai boleh tahu jantina sekian sekian. Dah details scan cakap perempuan, perempuan. Kalau tak puas hati, awak boleh pergi repeat scan lagi. Adui tak paham, kenapa laah duk percaya dengan orang sekeliling daripada sonograher yang buat scan tu 🤦🏻‍♀️

4y ago

Ipar dia ada mata bionic tu hebat sangat tgk perut sja tau jantina. Kita ni pakai mata kasar tgk scan sja lah.

Sy pun scan kk (growth scan) dgn swasta (detailed scan) ckp baby girl. Org2 tua mcm mak ayah mertua sy semua ckp baby girl. Kwn sy pulak kata baby boy. Tp ikut naluri sy rasa mmg girl. Tp wallahualam. Semua kuasa Allah kan. So be prepared je la baju semua unisex. Hehe. Yg penting sihat dan slmt semuanya 😁

Sis ketawakan je jgn ambik hati Saya Pon masa pregnant Dr Mula scan Dr cakap perempuan beli baju semua perempuan sebab excited ya la anak2 sebelum ni 22 boy..& Saya jawab je nanti andaikata boy Saya jual la baju2 girl Ni buka booth🙈🤣🤣 #settle x yah la stress Masa pregnant Ni ya

tentuan gender doc dah bg keputusan. selebihnya allah. jangan ambil kisah kata orang . setiap apa yg awak dengar yg buat awak down just cakap alhamdulillah. pasal perut kecik ,tak nampak bukannya dia or mereka tahu gender yg didalam perut. betul tak. positive kan diri sis untuk baby.

Jgn dgr ckp kakak ipar awak, dia tukang tilik ke hape. Memandai je nak comment or critic perut org. Doctor dah scan girl tu insyaAllah girl. Perut sy pun kecik masa pregnant, org dok ckp perut kecik perut kecik sy buat pekak je. Janji baby sihat.