D&C

Saya nak tanya...sakit tak proses D&C kalau kandungan kita tak menjadi...Doctor scan haritu...katanya 8 minggu patut dah ada heartbeat...so doctor tanya nak mereka bagi date utk D&C atau tunggu keluar sendiri gumpalan darah tu... Sakit tak D&C tu....

13 Balas

sy dl pun sama. 10 minggu xda heart beat, doc ckp dia expect baby tak jadi. so naturally nnt badan akan gugurkan kandungan yg x jadi tu. doc bg saya masa 2 minggu if sy nak tunggu keguguran semulajadi. lps 2 minggu jika tak gugur jgk, baru dia akan buat dnc. tp tak lama pun, malam tu juga time tidur sy rsa sakit memulas dgn darah yg bnyk keluar smpai basah cadar. gugur dah laa tu. pergi hspital doc check dan bgtau kena buat dnc jugak sbb gugur tak habis. missed miscarriage diorg panggil. so buat jugak laa dnc. tak sakit sbb bius. sblm dnc, masa diorg check guna mulut itik, procedur tu sakit sikit. klw tanya saya gugur semula jadi atau dnc lbh sakit, saya jwb gugur semula jadi lebih sakit.

Dnc tak sakit pun awk, sbb dia bius mcm minor operate mcm tu kena puasa kena admit wad sehari dua utk diorg pantau. Mcm sy dulu, janin dah depan pintu rahim so doc just masuk muncung itik and korek keluarkan yg ni sakit sbb takde bius korek2 mcm tu je fuhhhh ngeri kalau ingat.. kalau sy, biar dia jatuh sendiri.. lgpn baru 8 minggu kn kdg2 org lain 10 weeks ke atas baru nampak heartbeat.. kalau betul takde rezeki, dia akan keluar dgn sendiri.

3y ago

saya pon sama.. dia tarik bawa keluar terasa ngilu sampai pegang dinding.. tapi tahan juga sakitnya tu sebab kalau boleh tanak admit hospital.. last2 kena admit and repeat the same thing esok paginya but nasib baik Dr bagi ubat tahan sakit.. and tengahari dah boleh balik

Saya baru gugur 2/10/21 bru ni week 12. Baby dah takda heartbeat masa week 10. masa tu kena refer ke pakar hkl. then doktor bg masa 3 minggu untuk baby gugur sendiri if baby x gugur sendiri, doktor akan proceed dgn buat d&c. dan ada juga bg tarikh untuk repeat scan dlm tempoh 3 minggu tu untuk check heartbeat baby kot ada rezeki. tp x sempat repeat scan pun baby dh gugur.

3y ago

Allahu, semoga Allah berikan rezeki paling baikn

saya tunggu keluar sendiri, tapi kantung tak turun habis , jadi doc advised untuk d&c, saya inform doc nak full bius.. so tak rasa apa² .. pada saya la .. cumanya proses nak masukkan muncung itik tu je yg buat rase x selesa ..semoga dipermudahkan urusan awak ..

saya pernah dnc bulan 9 tahun lepas. Dr bius penuh so tak sedar langsung. bangun2 dah siap. tak sakit pun cuma kena hati2 and jaga pantang. and now saya dah pregnant balik baru je 4minggu. doakan kandungan saya kalini sihat

3y ago

Amin , semoga baik baik untuk awak dah bby

Pengalaman saya yg gugur 14w, D&C x sakit sbb full bius x rasa ape2..gugur sendiri tu lg sakit kalau baby tu dh lebih 10w..rasa cam nk beranak plk..

x pernah alami...tp qamai yg cakap sakitttt😥lg sakit dari beranak..tp x tau laa kan..cma dgar² jaa.. semoga dipermudahkan urusan sis🥰

sakit..tahun lps sy misscarriage.. doctor xbg bius pun.. mmg sakit sgt rasa nk nangis..😭

tak sakit. full bius. lepastu pantang elok2. 3 bulan lepas d&c dah lekat balik.

Awk tunggu dlu smpai 12 minggu manatau baby heartbeat dah ada . Mcm kawan sya