38 minggu 5 hari

Semalam perot asyik mngeras jer ..tak selesa saya dibuatnya ..saya tak tau mcm mna nak kurangkan sakit bila perot mngeras ni ..suami saya asyik gosok jer perot saya supaya sakit tu mngurang ..tapi bila digosok sakit pula ..Baby dalam perot ni pon bertukar² posisi sbab tu saya tak selesa ..Nak bangun dari katil pon susah,dah laa bawah perot ni ngilu sangat ..Tanda² bersalin sperti air ketuban atau keluar lendir2 coklat tak ada pula ..Normal ke perot asyik mngeras jer ?

26 Balas

Tiap kali ngeras sis tgok jam tau. Hritu sy kena braxton hick pun xthn rs nya.selang 2hari die dtg mengeras setiap sejam.pkl 130,230,330. Then ad tetamu nk dtg. Trus tiba2 dh xskt 430,530,630. Masuk maghrib 730,830 sakit dtg blk setiap sakit tu dalam 5minit. Lpstu dh xsakit dh sampai harini ad la satu dua kali sehari mengeras yg slow motion je.due ahad dpn.39w1d.baby seronok main2kan kita tau..duk asyik berdebar je skrg ni dgn xlrt nk bgun kencing lps kencing dahaga minum lg lpstu bgun kencing.arrr skt kt bawah tu xleh bincang..itu la nk cpt2 je baby keluar pleaseee

Mengeras + sakit tu dah namany contraction,klu muncul sekali sekala n duration pendek tu namany kontraksi palsu,tp klu sakit dia kerap datang dalm 10 minit 3x n duration sakit makin lama dari 45 saat sampai 1minit lebih tu dah contraction asli,tk da cara lain nak kurangkan sakit tu,cuma pikir positif,jgn fokus dgn rasa sakit,relaxkan semua badan,dari muka sampai kaki,tarik nafas dalam2 n lepas perlahan....ikut pengalaman sy

Kena alert sakit mengeras tu brp minit. Klu hilang dtg dan semakin kerap dari sejam ke 40mins lps tu setiap 30mins dan makin kerap menyerang dan tak hilang, tu tanda nak bersalin. Klu mengeras dlm sejam cmtu, pastu hilang, normal. Braxton hicks. Cara nak kurangkan sakit masa mengeras ni, blh minum air atau blh pg kencing.. ☺️

lau sy sy xrsa contraction 10minit tuh.. perut sy trus sakit mngeras.. pahtu rasa sakit kuat sngt.. pahtu air ketuban pecah terus.lepS je pecah tu baring last2 bby trus kuat.. hnya sekali teran je..

4y ago

alhmdulilah sis.. sy dah anak 2 dah.. yg pertama trus 10cm yg kdua sakitt2 trus kuat last2 kluar terus.. inshaallah sis.. smoga urusan momies2 dipermudahkan utk bersalin.. yg paling pntg, mohon maaf dengan suami, sbb dalm tu kite bertarung nywaa..

Kalau makin kerap mngeras pun tanda gak tu sis.. mcm sy bby byk mgeras 1st every 30min.. then mkin rpt so trus prgi hsptl .. masa nk prgi hsptl tu baru drh kluar.. check2 jln dh 2cm

Normal, sbb taklama lg masanya nk bersalin... Makin kerap mengeras makin dekt dgn nk bersalin.. Klu mengeras 10-5 mnt skly dh bolh g hospitals n bersedia utk bersalin

Saya pun start mengeras 38 weeks 5 days. X keluar darah ke apa. Hanya keputihan. Check timer. Kalau kerap segera ke hospital. Bila sy ke hospital, sudah buka 2cm

Kita samalah puan, 38w 5d dah. Tp belum ada tanda2 ketara. Mengeras tu ada mlm jgk tp pagi ni elok ye. Ya Allah moga Allah permudahkan urusan kita bersalin sebelum due.

4y ago

Sama date kita 38w5d 😂

Tanda2 awal nk beranak.. Setengah org kot depan sakit, setengah org kot blkg pinggang sakit.. Bersiap sedialah.. Sy suruh suami urut dengan lbut kt blkg

Ehhh sama ahhh , tp saya skng ni dah 39week 2 day , ya Allah dia kalau dpat mengeras perghhhhh pedih mat😂tk seleso dibuek eh😂kdg rasa ngilu gak