Tersangkut gdm

Semalam nurse col suruh check bsp sendiri 4kali sbb saya minum air gula n tersangkut..pagi tdi pkul 8.30(sblum mkn) -6.5, pkul 10.30(slpas mkn roti) - 5.0 pastu mkn ubt 4 serangkai pkul 11..pkul 1 mkn nasi..check pkul 3 - 11.0..mlm nie kne check lagi skali pkul 8..saya takut la..takut kene insulin sbb bacaan pkul 3 tu tinggi sgt..mkanan apa yg sesuai untuk sye mkn yew..susu pew yg blh sye ambil yew sbb sye baru 16w

8 Balas

Roti jangan makan sbb tinggi karbobidrat. Karbohidrat hasilkan gula Puan join FB group Kelab Pesakit Kencing Manis/Diabetes (tanpa supplement), banyak info bermanfaat . Ambil makanan/ minuman Less Carbohydrate No Sugar. Susu ambil susu soya / almond unsweetened (tanpa gula / pemanis). Semua jenis makanan buat drpd tepung, tinggalkan kecuali drpd tepung almond/ kelapa (no pre mix). Makanan yg ada kandungan gula, sos, kicap pun tinggalkan kecuali kicap kipas udang hijau (masin) , mayonis kewpie merah. Yg lain2, saya tak pernah beli. Boleh search dlm group apa yg puan nak tahu. Makan malam sebelum jam 7pm. Ambil ubat secara teratur, jangan culas. Bersenam yg sesuai, jangan bagi penat, brisk walking pun memadai. Apa2 yg puan alah, contoh kekacang, jangan ambillah makanan/ minuman berasaskan kacang soya/almond tu ye.

Saya dr ank slung lps mnm air gula sgkt kncg mns kna jmpa pakar pmkanan, ... ni mgndung ank kdua pn sgkt lg mnm air gula seawal 12w dh sgkt ... skrg kena buat bsp, pkr pmkanan akn kna jmpa jgk, date untk jmpa pkar scan luka operate pn akn dbagi... saya ank slung czer bkn plhan , tp saya dlm lr dh lama, contraction dh lbih 24jam, induce pn dh ... air ktuban dpchkn pkul 1.30ptg swktu dlm lr.. saya msk lr 10lbh pgi ... 9.30mlm doc decide czer sbb tkt bby lemas ....

antara tips untuk kurangkan sugar spike bila kita makan makanan karbohidrat (eg nasi, benda manis etc), sebelum makan sis ambil ACV satu sudu. selain tu jugak sis boleh ambil makanan high fat/protein sebelum pengambilan karbohidrat. dia akan bantu slow down digestion of carbs tu, jadi gula tak spike. contoh mcm yoghurt ke, kekacang ke, makan lauk (daging/ikan etc) dulu ke.

awak..sy haritu lpas minum air gula..jd 12..sy obes gak...so on bsp 2mggu sekali..sy diet..nasi suku je mkn sayur n lauk sparuh..sbb mkn byk nasi buat gula sy tggi...sy amal juga minum lemon dan makan epal hijau..alhamdulillah bcaan gula dh stabil...skg dh 15week...awk boleh cuba ye..moga asbab kita bkorban ni baby dlm kandungan kita sht..aamiin ya Allah

Hai.. sya mmg ada penyakit diabetes.. Jaga mkn bykkan sayur.. nasi segengam dan bykkan lauk (lauk y tak berkuah).. control portion utk kuah.. klo bleh nk mkn roti mesti kena ada sayur juga.. makan sayur dahulu.. lauk.. dan last nasi.. nk mkn buah2an pon last tp ambil 1 slice kecil shaja.. insya Allah.. semua okey.. sya pon BSP 2minggu sekali..

Sama dengan saya sangkut gdm. Skrg kk smpai dh buat appt dgn dietitian. Rasa down sgt sb xprnh ada kencing manis b4 pregnant. Doc ckp nanti baby besar dan kena czer buat saya takut dan tak confident dgn diri sendiri. Next week ada lagi appt kk untuk pantau bsp. Harap2 ok la bacaan. 😔😔

sis..mnum air gula too pada hari yg sama ke dapat result?

sy pn mcm ni gdm pgi2 naik hb