BSP

salam, nk tnye semua ibu2 yg pnh sangkut kencing manis time preggy... Sy da 2kli cek bsp ni naik... Kli pertama cek pkul 10 naik dgn bacaan 7.3,pstu kli kedua pulak utk hri ni bacaan dye 7.0... Yg pelik skrg pg2 cek pkul 8pg ok pulak... Ibu2 yg buat bsp tu lps pkul 8pg cek mkn ape ye? Sy kli kedua cek mkn roti jagung je... Dgn air kosong... Tk mkn nsi pn... Bole kongsi kn tk ibu2 mkn ape lps pkul 8pg tu??

4 Balas

Sy bsp 1x sbulan. Since kandungan 18w.♥️ Ini jadual makan sy ambik setiap hari + 1hari cheat day. ☺️ ✔Pagi 8am lepas ambik bsp test Susu 1 gelas dutch lady low fat (xambik susu ibu mgndung gula tggi) Roti putih grdenia 2keping Atau teh o kurg manis + biskut hupseng 3keping ✔12pm Nasi 1 senduk leper. Bukan mmbukit atas senduk tu 😅 Ikan seekor/ayam seketul. Sayur hijau 2 senduk Saya xsuka sayur! Tp hikmah gdm. Paksa jd suka 😊💟 Air masak 2 gelas. ✔Ptg 4pm Buah. Buah yg besar penumbuk. Sebiji. Kalau buah bsar mcm tmbikai. Jmbu. 3 slice sdrhana ckup Air masak ✔Mlm dinner jam 7 sy repeat mcm lunch Setel bsp jam 9pm Makanla nsi klau msih lapar.🤭 CHEAT DAY!! I like 😍 1 hari smggu sy mkn kek.. coklat.. cendol.. ap2 yg tringin. Tp berpada2.. hehe. Lpas tu back to normal rutin 😊 Biasa bcaan pagi sy 4.3-4.5 Bcaan last 5.7 -6 Smpai hri nk brslin 6.0 Alhamdulillah 😊❤ P/s sy beli glucometer dri shopee. Susah nk ulang alik klinik. Penat 😑 tp stiap bcaan sy ambik gmbr. Kan ad detail wktu kat gmbar. Snang sbgai bukti. Tp tnya dulu nurse kk ya bolei ke x. Sstgh xbg ibu2 buat sndri.. 😊 Sy buat stiap hari mcmni. Even bukan hari kena bsp. 🎈 Yg ni dari post asal.kt wall sy 😊

5y ago

😣😣 Kn.. Tk larat kdg nk prgi blk klinik.. Suami pn kdg mengeluh sbb ulang alik ke klinik🤣

sy gdm on insulin,bsp 2 minggu skali..bcaan pkul8 mmg above 5.3(sb tu kne insulin)..sy check bsp 8am,12ptg,5ptg,9mlm..dietician suggest mkn bfore pkul9 pg.klu nak mkn kuih2,ambil yg tak manis.. nk mkn berat pn blh tp ikut konsep suku suku sparuh..slalu nya lpas bsp pkul8 sy cuma ambil kuih2 je + susu low fat/air msak..lpas bsp kali kedua pkul12 bru sy ambil mknan berat.

Sy biasa check 8 pg bwah 5 sb mlm kte puasa.. Pas tu kul 10 still bwah 5..mkn 8.30 pas 2 bykn mnum air msk or jgn sntuh lngsn mknan mnis smpai kul 10..alhmdulillah arini check kul 8 n 10 bsp still sma.. Nk tgu kul 3 lak

5y ago

Sy tk thu yg psal pkul 8 last bole mkn pkul bp... Sbb kn dye jarak 2jam je pstu cek.. Selain tu mcm ade masa lama sikit... Owhh, baru phm🤣

biasanya sy mkn bihun n epal ijau..minum air masak byk2..tp sy buat bsp sendiri..so kita boleh control masa tu..yg penting, gap 2 jam lepas mkn

5y ago

memula dulu sy g klinik jugak..tp tak larat dah nk keluar masuk opis utk bsp tu je 😁tu yg beli alat tu..tp still kena control makan jugak..pastu 2 jam sblm buat test tu kena puasa..haha