repeat bsp 10 am

Hye mommies..sy kne repeat bsp tok pkul 10 am SBB RI tu bacaan tinggi..ape yg ptut sy mkn ye utk sarapan pkul 8 pg tu..takut bsp nek LG..

repeat bsp 10 am
43 Balas

salam sis semoga sis dan kandungan sihat ya, sis saya ada dibatic dan on insulin..ambil breakfast mcm biasa tpi tgk makanan yg sis ambil,klu mkn roti sandwich wholemeal atau roti putih biar lengkap dgn sayuran dan bnykkn minum air kosong..nk mkn nasi pun ok tpi kadar yg sederhana ada nasi lauk yg rebus2, ke girll dan sayur2an ada yg komen seteguk dua tu salah tu..klu boleh 500ml lps mkn lebih air xpe nti akn keluar melalui air kencing dan peluh.. tgh hri mkn heavy tpi ikut piramid mknan sis cuba ya Alhamdulillah bacaan saya terkawal skrg 29w berat bby dlm kandungan 1.2kg😊 doakn saya ya kita doakn semoga ibu2 sihat dan happy jgn stress2..boleh bincang dgn nurse dan Dr mereka akan bantu insyallah

Sy selalu sangkut yg pkul 8 pagi tu..rupanye sbb sy selalu mkn berat lwt mlm..jadi sy amalkn mkn berat sebelum pkul 7 n bnykkn minum air kosong at least 3 liter sehari..biasa sy lps amik bsp pkul 8pg tu sy just minum air kosong n mkn roti wholemeal or biskut gandum je utk alas perut tgk jam berapa hbis mkn 2 jam lps tu baru check yg pkul 10am..kne ada gap puasa 2 jam ye sebelum bsp klau x mmg naik tgi..

Rasenye kn sis mmg kite akn repeat je smpi bile2... Sbb kite da ade kncing mnis...dye tk kn bg kite skli cek... Rase sy smpi kite brsalin tk silap... Sbb sy pn kne 2x da ni... Kne repeat je... Hri tu 24/9, ni skrg 9/10... Da 2x da... Sy 2x yg pkul 10pg pnye pn bacaan tk cntik mcm sis... Tp sy pnye tk smpi 9... Cume 7.0 je

Sis bila check bsp, kena makan mcm biasa hari2 makan.. klau ms nk check bsp je sis jaga makan @ x makan kdg2 bacaan mmg akan elok dan cantik.. tp tkt kalau2 sebenarnya sis mmg ada kencing manis nnt effect pada tumbesaran bayi klau x mulakan rawatan.. yg penting makan yg berkhasiat dan ikut nasihat pemakanan..

saya selalu makan roti wholemeal dan susu.. kdg2 kalau saya makan kuih atau nasi grg, pstikan byk minum air dan bykkan bergerak selepas makan.. cth mcm sapu smpah ke bagi keluar peluh.. kdg2 kalau saye over makan, saye buat exercise yg ringan2 😂 but Alhamdulillah setakat nie bsp okey setiap kali cek..

Pose dr kul10 - lps wt bsp pg kul8..lps 2 bru mkn yg ringan dlu contoh roti sanwich..last mkn smpi kul9 sbb nk bsp kul11..lps bsp kul11 mkn bihun sup last mkn kul12 utk bsp kul2..lps bsp kul2 bru la sental nsi sis 😂😂😂..nt mlm kul8 bru bsp lg da mkn last sblom kul10 pose lg utk bsp seterusnyaaaaa

Sis,b4 test tu kne puasa dr mlm..mcm sy doc sruh start puasa pkl 12a.m sampai la pg tu g amek drh..lps amek drh yg pertama tu,kne minum air gula..then rest lg 2jam tanpa mkn apa2..just blh minum air kosong tu pn seteguk dua je..pas amek drh kali ke dua br leh mkn n minum mcm biasa.

5y ago

Tu mnum air gula..skrg ni shbt kita result mnum air gula xcntik..sbb tu kena bt bsp ccuk hjung jari 4 kli sehari..tpi mmg jnuh nk kwal mkn tu😭

Whoa. Kejapnya gap. Sy punya klinik ni 8am, 12pm, 6pm, 9pm. Pas bsp kol 8 tu cpt2 mkn, by pkul 12 tu da normal da. Tp kalau sy kat klinik puan ni, sy tahan je kot sampai kol 10. Baru makan 😂 sebab dah tahu, sistem dlm badan memang lambat nak digest gula tu. Huhu.

Puan boleh try menu ni. Telur rebus 1 biji. Hiris2 buh dalam roti wholemeal, buh la tomato n salad. Buh la sos n mayo sikit. Tapi sikittt je sbb dalam sos ada gula jgk. Minum pulak, ambil fresh milk/ low fat milk. Yg sejuk lg sedap. Limit 2 set je roti tu.

pagi2 jgn makan apa2 lagi sis,just minum air kosong je dlu. after 10 am chek bsp , sis minum air kosong sja dgn roti wholemeal tu,then puasa jam 12pm pulak. bru bacaan akan cntik ..elakkan air manis @ makanan manis ✌️