Tip dan sokongan untuk saya. Gdm

Semalam minum air gula. Ptg tu nurse call kata gula tinggi. Kne jumpa dr. Sy rasa macam saya ni gagal jadi ibu. Sedih sgt. Sy risaukan baby sbb ni baby first. Sepanjang saya mengandung, sy kawal pemakanan. Manis tu memang kurang sgt sbb sy pun tak minum atau mkn benda manis. Tapi macam mana masih lagi gula tinggi. Semalaman saya menangis fikirkan hal ni. Ni sebenarnya second baby sy. Yang first dh gugur tahun lepas sbb saya tak tau sy preg. Buat kje lasak pstu dia gugur. Kali ni sy sangkut gdm sy jadi takut sgt. Mommy yang lain ada nak bagi tips tak supaya gula saya trkawal. Edit : maaf saya terikut emosi. Mse call tu nurse dah sound saya sbb saya tanya gula saya berapa ye. Dia kata tinggi la. Kalau tak tinggi saya tak call. Nnti ssh kn kk. Baby pun bleh prob. Saya dngr tu trus nangis. Maaf ye semua. Tq yang bagi kata2 semangat dan tips

29 Balas

sy pon gdm on d.c... bacaan gula sangkut 8.7.. kena paham kenapa bila preggy ada gdm wlaupun sbelum tu xde pun kncing manis.. sbb hormon and sbb ape ntah lg dietitian ckp hritu😅, bukannya saja2 jd... x perlu rasa gagal jd ibu, sy pun selalu jaga mkn.. tp kdg time hari yg x ambik BSP, tp tringin nk mkn kek ke kambing golek ke, bedal je laa (mkn sikit bg lepas tringin je).. dah tringin.. esoknye control mkn balik😂😂 rileks sis.. u mkn suku2 separuh mcm org diet tu (mkn 5 kali sehari) n minum air masak byk, itu la kaedah nk kawal gula dlm bdn..

saya pon sama mcm sis, anak first kena gdm juga, silap p mkn durian 2 ketul tga hari sbelum check gdm, sangkut 8.7 huhu.. skrg gdm on diet.. cuba sehabis baik untuk x merah, tp sangkut merah gak.. tp xputus asa nk bg bsp cantik sy waktu first tahu tu pon rasa sedih sgt, mungkin pembawakan baby, tp kena bangkit balik jangan sedih lama2.. ni result saya, baru hari kali check bsp.. 4 kali sehari.. saya pon xtau bape lama nak kena hadap, adakah sehingga bersalin.. hihi.. ikut jela sis.. hope awak semangat jangan putus asa k..

Sis.. ramai je ibu² preggy ada gdm. Kdg² kita rasa kita hbs control tp knp la kita dpt kan. Xblh nk buat apa. Fmly sy jenis mmg preggy ada gdm sbb keturunan. Fikir positif. Janji ibu dan anak sihat². Mnum air masak byk. Normal la kita fikir mcm² masa ni, kita preggy emosi pun xstabil. Ajar diri fikir yg baik². Minta nasihat dari misi & doc. Enjoy journey nak jd ibu ok. Fikir yg baik², yg dtg kat kita pun baik². Proses ni akan jd panjang dan penat tp bila baby kluar sihat elok nt, trust me, its worth it.

sy pn kna gdm sis,prut dah 21week..seminggu lps mnum air gula bru nurse col bgtau...so bsok dia sy buat bsp sndri kat uma...ari berikutnya bru jmpa doc...msa buat bsp tu bacaan sy 5.3/5.6/6.1/5.8....doc suh sy dtg review seminggu kemudian utk bsp smula & jumpa pkar pemakanan...mula² dpt col dr nurse tu pn sy mmg mcm sis..tkut,sedih sbb rsau bby dlm prut...sbb ank yg 1st dlu mmg xpena sngkut pa²... ada x consume ssu wildan d cni utk ibu gdm ..? mntak pendapat yaa klu ssu wildan tu recommended....

Saya tengah mengandung 30 weeks skrg..first mom jugak awal2 minum air gula sangkut gdm 8.0..tiap dua minggu sekali buat bsp, alhamdulillah bacaan semua cantik xdk tinggi just kawal gula masa nk cek..saya jugak pembawa beta-thalasemia so hb selalu 10 tiap dua minggu ambik darah cek kepekatan darah walaupun mkn maltofer hari2 darah still maintain 10 ja..Alhamdulillah bby sihat xdk masalah dlm rahim kita kena yakin dgn badan kita walaupun penat sikit ulang alik ke kk kerap xmcm ibu yg xsangkut gdm

ank sulung sye.. msa week 32 bru tau ade gdm.. doc,nurse suh jge mkn.. sye jnis degil kpla btu.sbb dh hujung2 kn.. mula2 dorg suh diet.. dh xleh nk diet.. amek insulin.. ikut je ape doc ajar.. klu kne amek insulin.. amek je.. in shaa Allah bby ok.. sbb ank sye ok.. mse syg prggy yg sulung.. bnyak dugaan.. ciken pop,gbs..lpastu gdm.. tp.. alhmdulillh . ank sihat.. yg pnting.. sbgai ibu.. mental kne kuat . klu kiter down.. automtk.. bby kiter akn kne tempias.. sbb smngat bby dri ibunye..

sy dr awal mmg ada dm type 2,tak sangka blh pregnant,dh pregnant tetap on ubat,wlupn bsp 2 minggu sekali ok saja,gdm akn hilang lpas bersalin klu jaga mkn tp mcm sy mmg seumur hidup kna hadap dgn kencing manis ni,sbr la sis,klu blh kurgkn karbo n mknanan brminyak,nasi tukar ke nasi low gi atau beras perang,jgn risau ye,stress pn blh jd punca gula naik,bila dengar risiko yg dktor ckp tu mmg la risau kan apatah lg baby first tp fikir positif saja,jga diri,jga kesihatan n kawal pemakanan tau

hmm sbb x tahu brp tggi gulanya.. agk ssh sikit nk share tips.. xpelah.. just chk pemakanan awk. tukar nasi pd roti bijirin khas for org kencing manis. buat mcm sandwich mknlh utk dinner.. for lunch mkn je nasi. dinner skip nasi mkn roti. air pula minum air suam dan air limau suam tanpa gula.. kalau repeat lgi amik air gula nti, kena puasakan? sebelum tidur awk minum air limau suam 1 gelas. pagi sebelum g klinik awk minum half air limau suam. insyallah result ok.

sy ni lagi la sis.. sngkut gdm .. bp tinggi.. kne insulin lagi tu sis.. ubat sy pnuh beg la klau tiap kli amik dkt farmasi.. dgn cyst saiz 6x7cm dkt ovari kanan 🤧.. mula2 mmg mngis..tp suami bg kata2 semngt.. Alhamdulillah bacaan bsp sy cantik bila kawal mkn..karbo kena kurangkn.. lps mkn sy msti mnum air msak & lemon suam.. sgt mbantu.. cuma skrg sy bdoa bnyk2 supaya bby sy sihat sntiasa..nk dapat bby pun susah..ni bby first sy..

2y ago

terima kasih. teruskn usaha. caiyok2

saya mmg ad kencing manis dh tahap insulin dh ubt mkn insulin amek lg truk..sy pnh gugur ni ank ke 2 sy alhamdulilah sume. sht smpuner sis jgn tkt kita jga je pe yg patut sy hb low kenvcing manis tok sy ad kncing msnis so xleh dinafi kn lh skit keturunan.lg lh ubt doc bg sy hnti sndiri je sbb dh xlarat nk cucuk je lemah dh. skrg alhamdulilah sy dh bsalin.bulan 3 ari tu awal 37minggu.anak bsar sikit 3.4. baby boy.