Minum air gula 13w 3d

Doakan saya tak sangkut gdm esok minum air gula sbb berat dah obes. First preg minum tak dak masalh sbb tak ada rasa mual. Yg second ni alahan rasa mual tu masih ada, takut sgt muntah. Baru fikir esok minum air gula pun rasa loya dah. Mommy2 ada tips tak nak bagi bacaan normal lepas minum air gula tu?

1 Balas

tak ada sis. minum air gula atau mogtt tu utk pastikan sama ada pankreas berfungsi utk turunkan bacaan gula dlm darah ke paras normal ataupun tak selepas 2 jam. bila pankreas kurang berfungsi,sbb tu bacaan gula tinggi dan jadilah gdm. kalau organ pakreas tak terganggu fungsinya masa pregnant,bacaan gula jd normal balik. result mogtt adalah yg paling valid utk tau ada gdm/km atau tak. masa pregnant ni fungsi pankreas terganggu oleh placenta. sbb tu kena buat mogtt utk sekali bila ada risk. mcm sy,2 anak sebelum ni tiada gdm. anak ke 3 sy sangkut gdm sbb tak jaga makan,kuat makan nasi dan minum air kelapa. dan mungkin juga disebabkan placenta kacau tugas pankreas sy,sbb tu sangkut gdm. lepas 6 minggu bersalin sy buat mogtt balik,bacaan normal balik. tp tu la,once diagnosed gdm kena jaga². 5-10 tahun kemungkinan dpt kencing manis kekal jika tak amalkan gaya hidup sihat termasuk pemakanan. ada yg setahun dah dpt KM.sampai sekarang sy masih buat bsp,tp tak setiap hari. point penting,jaga makan. amal LCNS