Minum air gula sangkut GDM

Hi semua. Hari tu saya ada post pasal minum air gula. Saya tunggu jugak 2 minggu kot kalau nurse ade call saya. Takde call. Saya pn seronok la minum milo ais, makan fast food tak ingat dunia. Hahahaha. Tetiba tadi nurse call. Dia inform result air gula saya sangkut. Dia lambat call sebab baru habis kuarantin. Ermm saya sedih. Fikir macam2 benda negatif. Entah la. Isnin ni kena buat BSP. Ada apa2 tips tak ye?

2 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

2 hari sblum bsp kne kawal diet..kite gdm on diet...mkn gune beras perang/basmathi..elakkan mnum air manis kalau bole tw sis..bykkan mnum air masak..pastu sehari sblum bsp kne jge mkn..portion biase kite amek 2 senduk peres nasi je..lauk lbih xpe..lebih dri jam 7mlm kite stop mkn pe²..kcuali mnum air masak..

Baca lagi
10mo ago

haah..kite pun mmg xde gak..tp terminum susu similac mom..tu yg sgkut gdm..😅

Boleh makan seperti biasa tp kena kawal pgambilan gula.. portion makanan perlu dikurangkn.. kalau craving nak makan @ minum manis boleh je asalkn jgn tlampau banyak.. sebab sy sendiri juga ada sangkut gdm tp masih dpt dikawal.. 2 minggu skali buat bsp & jumpa doktor..

10mo ago

Sis sekarang dah minggu berapa ya? Masa diagnose tu minggu berapa? Sis memang ulang alik KK ye untuk buat bsp tu? Sebab ade saya baca diorang beli glucometer. Boleh ke ye buat sendiri? Ermmm baby akan okay je kan sis? Saya risau sangat sebenarnya. Skarang saya baru 18w. Tak boleh rasa lagi baby gerak. Tktau dia okay ke tak kt dalam. At least kalau baby gerak kite tau dia okay2 je.