Tip dan sokongan untuk saya. Gdm

Semalam minum air gula. Ptg tu nurse call kata gula tinggi. Kne jumpa dr. Sy rasa macam saya ni gagal jadi ibu. Sedih sgt. Sy risaukan baby sbb ni baby first. Sepanjang saya mengandung, sy kawal pemakanan. Manis tu memang kurang sgt sbb sy pun tak minum atau mkn benda manis. Tapi macam mana masih lagi gula tinggi. Semalaman saya menangis fikirkan hal ni. Ni sebenarnya second baby sy. Yang first dh gugur tahun lepas sbb saya tak tau sy preg. Buat kje lasak pstu dia gugur. Kali ni sy sangkut gdm sy jadi takut sgt. Mommy yang lain ada nak bagi tips tak supaya gula saya trkawal. Edit : maaf saya terikut emosi. Mse call tu nurse dah sound saya sbb saya tanya gula saya berapa ye. Dia kata tinggi la. Kalau tak tinggi saya tak call. Nnti ssh kn kk. Baby pun bleh prob. Saya dngr tu trus nangis. Maaf ye semua. Tq yang bagi kata2 semangat dan tips

29 Balas

Takpe sis jangan sedih , kalau pandai kawal insyallah takde ape . Saya pun sangkut air gula 8.1 huhu . Sis jumpa je doctor dan dgr ape doctor ckp nanti dia bagi tarikh utk buat bsp sehari 4 kali . Nanti masa bsp tu sis kawal balik makan tu nasi sikit je lebihkan lauk dgn sayur , sebab dalam nasi tu yg jadikan gula tinggi tak semestinya makanan manis .

Hi mommy. Maaf saya tak boleh share tips sb tidak berpengalaman gdm. Mungkin saya balas nanti ni mommy lain yang pernah ada gdm boleh tolong share tips. Kadang dah kawal makanan tapi pembawakan budak masih kena gdm juga. Moga dipermudahkan urusan ya mommy. Moga mommy dan baby sihat.

dr saya ckp gdm during pregnancy common for some people, sbb sesetengah org time pregnant body dia malas nk proses glukose.. tu jd uncontrol.. dont worry, just ikut saranan dr.. ramai wanita2 gdm during pregnancy able to deliver baby yg sihat2.. take care sis!

saye pon sangkut sis.. sblm minum air gula 8.4 lps minum lg tinggi 14.4 sye pon buntu.. skrng ni sye diberikan ubat kencing manis... sedih sangt. tpi sye berdoa semoga yg sangkut gdm mcm Kite ni Allah peliharakn kamdungn Kite..

Hi sis tira! You’re not alone 💪🏻 you can do this inshaallah! Kita sama-sama jaga makan ikut portion & minum air kosong byk2. Tapi kadang ada je cheat day makan sikit sesuap kalau teringin sgt. . happy2 okay!

saya pun sangkut gdm and saya keep positive and kuatkan semangat yang lahir nanti inshaallah selamat dah dipermudahkan. jangan stress sgt ya ❤️❤️❤️

Hai sis, kalau Saya sebelum bklnik Sy rjinkn minum air kelapa tdk simpan Gula ..sblm esk bklnik.. Kurgkan minum Mani's jaa Sama kuat minum air putih

saya tak boleh la kalau nurse marah patient ni. saya pun first pregnancy, clueless pasal semua benda. jangan lah marah 😭

sy juga gdm tuk ank 1st tapi sy ttp positive ank sy akan lahir dngn selamat & alhamdulilah x lama lg masuk 3 thaun 🥰