Gerakan baby

Hi selamat petang. Nak tanya, normal ke gerakan baby semakin perlahan. Sy dh 28w, dh start kira gerakan baby. Baby bergerak Alhamdulillah cukup 10kli cuma sy hairan setiap gerakan dia slow je. Kalau sblm 28w dulu (20-26w) gerakan baby kuat je . Adakah sebab baby semakin membesar ? Kdg2 risau jugak

6 Balas

Samalah sis saya pulak 29w , kalau baby kurang gerak cuba sis baring mengiring ke kiri ( ni nurse kat hosp yg bagitau ) atau pun sis minum air sejuk bagi baby kejut atau makan manis2 . Nurse ada bgtau semakin besar kandungan kita semakin kurang gerak baby sbb dalam tu dah sempit jadi dia kurang gerak . Kalau dah cukup 10 gerakan baby , pantau lg gerakan baby . Macam saya dah cukup 10 tapi monitor lg .

3mo ago

So far Alhamdulillah after pukul 9 mlm pun baby still gerak cuma pergerakan dia x skuat sblm ni .

sama la kita ..sy da 30w..nk kira pon susah ..dulu elok jee dia gerak kuat 😂 kalau time perut kenyang lagi la susah nk rasa dia gerak ..kne kacau2 sikit perut or mnum air sejuk2 ..

3mo ago

Tula pasal. Tp baby sy kalau lepas sy makan baru senang nk kira gerakan dia. Xkan mak dia ni asyik makan je kan 🤭 dh la kita mmg sejenis suka makan

sama sisss.. saya harini genap 28w.. tapi slow je geraknya.. misi pesan, kira gerakan bila baby gerak yg kuat2 mcm tumbuk atau tendang.. kalau slow tu jgn kira..

Sama. Harini saya 28w 1d. Dpt rasa gerakan baby makin slow. Dia still gerak, tapi slow tak macam week before 28. Kena usap2 kene cocok cocok dia baru dia respons.

3mo ago

Kan . Sblm 28w aktif sgt. Lps tu slow tp sy after a few days, baru aktif balik.

Sy 30w, baby sy klu siang mcm banyak tido.. susah jgk nk kira gerakan dia..tp bila waktu mlm punye laa aktif mcm tgh bertinju dlm perut.. 😅😅

3mo ago

sama lah tp sy 3 hri lagi bru genap 28w.. malam je aktif siang kalau betul betul rehat bru rasa gerak kalau x diam je

Sama lah! Kadang2 macam nk nangis. Buat macam2 pun slow jer dia gerak. 🥲

3mo ago

yeke sama la saya skrg 29 week..panggil dia ke takde respon pun..kalau gerak pun slow..