Stress HB Drop

Seksanya rasa. Bila checkup Hb turun saja. Dari zincofer tukar kepada obimin sebabnya zincofer memang tak boleh makan, Auto muntah2 sakit kepala. Macam2 cara dh telan dgn lemon, tapi sejam selepas auto loya muntah keluar semua. Obimin pulak ok je makan tp hb makin drop. Lepastu semalam checkup kena tukar kpd zincofer semulaa. Pastu still sama muntah2 mcm first trimster dlu. Ya Allah stress sangat! Buntu nya

69 Balas

Cuba try iberet.. saya pun awal2 try zincofer mmg pening dan muntah sampai kene masuk air dlm badan ni.. terus doctor tukar kpd maltofer tp maltofer buat hb lg drop so skrg iberet alhamdulillah ok

1y ago

yeke. Baik2 sy nak try minta Dr tukar iberet . Sbb tak pernah lg iberet. Ubat2 lain semua tak ngam

Beli dkt farmasi. Maltofer. Ubt kemam rsa coklat. InsyaAllah blh. Beli juga pati delima dkt mna2 kdai jamu. Sy amalkn ni masa preg ank sulung haritu

1y ago

Maltofer kene makan selepas makan takleh mase perut kosong

kalau loya makan d siang hari tukar pd waktu mlm .. telan dgn air sunqick .. sy dlu makan pagi mmg x lalu ye .. skrg makan malam alhamdulilah ok

Try mkn hati ayam / ikan bilis sis untuk naik kan HB tpi jgn sllu mkn. Sbb sya ank no 1 dan 2 amal kn itu sja hati ayam @ ikan bilis

saya pun tak boleh zincofer. Jadi terus muntah.. last2 makan iberet , alhamdulillah.. xde side effect. Iberet pling tinggi ironnyaa.

Dr sy suggest makan maltofer tapi tula kena beli sendiri dekat farmasi... Maltofer rasa macam coklat bahagia sgt bila mkn... 🤣

Obimin sebenarnya xbape ok kata doc Lg2 klu HB drop Sbb kandungan zat besi dia sikit dr zincofer Cuba iberet & maltofer sis

Saya makan maltofer sebelum tidur. Hari hari saya akan makan jambu batu buat kudap kudap. Alhamdulillah hb 12.7 naik ke 15.

sy syorkn awk try mkn jambu batu sebab sy pn hb low mkn ubt klinik yg 4 tu pastu mkn jambu batu ..try la kot bole naik

sama la kite..sye dokto tukar dr zincofer ke obimin..skrg ni tukar lgi..ke iberet..jgn ditukarkan lgi sudah ubatnye..haha

1y ago

alhmdulillah..ok....x de rasa iron..minum pon dgn air masak je..