Makan iberet tapi muntah

Hi, ada tak dekat sini pernah consume iberet tapi muntah2? Saya sebelum ni makan zincofer tapi hb naik slow. Then, dr tukar ubat 4 jenis dan hb makin drop. Sekarang dr suruh try iberet tapi saya muntah2. Ada ke dekat sini muntah juga makan iberet?

9 Balas

Kalau dah jarakkan makanan berat 2 jam sblum makan ubat, kalau muntah, mmg tak sesuai dgn sis. Macam saya, mula dapat 4 serangkai tu, hb drop sikit trus nurse tukar zincofer, obimin sya prnh try prgnancy blum ni mmg muntah, zincofer sya makan lps sejam je muntah wahal dah jarak dgn makanan berat n makan , zincofer dgn air oren. Lps tu kawan sya kata try maltofer, maltofer sya beli sndiri, tapi kena inform kat nurse jga awak, kata tukar maltofer nnti dia amik darah balik tngk hb macam mana. Hehe Sekarang Alhamdullilah dah berpa bulan dah makan maltofer je, tak muntah, lg pun dia sdp, sis kalau tak nak beli try minta KK kata semua tak sesuai n muntah kalau makan, nnti doc akan bagi😊

12mo ago

@flora kitty, btul ada org makan satu hri 2 biji, dia bergntung hb jugak😊

hi sis, awak sama mcm saya. zincofer maltofer obimin dah pernah try, semua tak serasi dgn badan. muntah & hb makin drop. akhirnya saya makan iberet. tips saya boleh share, sis makan ubat ni sebelum tido atau 1 - 3am tu. pastikan lepas makan ubat ni jgn bykkan pergerakan, lebih elok terus tido. makan dgn air sunquick kosong tanpa gula. yg penting jgn byk gerak. inshaAllah cubalah tips ni. moga Allah mudahkan urusan sis & kita semua, aamin ☺️

sy try semua dh.. tkde plk muntah-ii tu.. cuma masa try yang tablet kunyah tu sy tk ingat nama apa ubat tu, hb drop sampai 8.9.. last sekali sy try iberet dlm sebulan hb naik 9.5.. last dgn iberet tu.. masa ank first pon sy makan iberet.. alhamdulillah hb naik sampai 11.. sy makan ubat sblm tidur malam tu.. pukul 7 makan nasi apa semua, kul 9 telan ubat dan tidur

Sy xpnh makan iberet tp sy mkn zincofer jd mcm awak... Muntah n pening.. So sy bgtau doc, doc tukar ke maltofer.. Setakat ni ok. Rasa nye pom sedap mcm milo2 gitu.. Try maltofer awak..

Saya makan iberet …. Prtma mkn wktu pagi mmng mual lah xdpt mkn apa2 xda slera …. Skg syg try mkn mlm sbelum tidur alhamdulillah ok hb pun naik ……

try maltofer pulak. ada rasa coklat. mana tahu sesuai. tapi maltofer jarang2 ada dekat KK/KD. kena beli dekat farmasi

Cuba makan Iberet dengan Jus Oren atau tak pun Sunquick tu .. ☺️

sy mcm sis jga xsesuai sy kena cucuk 5kali utk naik kn hb

sy mkn iberet dgn air sunquick