whaahhhh...ibu ibu mengandung...say hye

Sekarang sy da 14minggu...perlukah sy mula minum susu Anmum

11 Balas

Hi.. Alhamdulillah.. Tahniahhh.. Sis sy cdgkn minum susu biasa @ uht.. Selain anmum.. Bukan x ok anmum cuma dia agak manis n tkt t awk detect kncing manis... Sbb sy sndr b4 xde kncing manis.. Tp ada org bg anmum ms nk 7 bln.. Lps tu kn minum air gule trus detect.. Lps stop xde da kncing manis.. Tp tgk la klu awk ok n nak try bole jer😊 Sbb ada kakak2 yg pgalaman bgtaw leh minum tp selang2 mcm 2@3 hr sekali mcm tu.. Semoga

5y ago

Wc😊

Sy start minum maternal milk masa 8 minggu. Pastu 12 minggu balik check up Dr suruh stop terus sbb weight gain 2kg.. takut nanti baby overweight and mommy GDM. So end up minum low fat milk + makan multi vits yg Dr bagi jer. Maternal milk tu pun I ada 2 tin lagi kat rumah lol

Waktu pregnant doc cakap minum susu biasa pun dah ok..fresh milk ke..Susu UHT ke.. instant full cream milk ke.. janji sela kan 2 jam kalau nak makan vit c, iron dan vit b complex yg klinik bagi Tu. 😊

Uih.. Nape lambat minum susu? Sepatotnye dh tau pregnant boleh terus minum susu.. N anmum tinggi gula.. Boleh Cuba susu lain.. X kisah APA yg penting susu.. Acid folic jgn lupa..

5y ago

Trma ksh sis.....sis pn sma....jga dri elok²...

Hello. I dulu consume anmum since awal awal tahu pregnant. Alhamdulilah okay takda gdm. Tapi ramai orang cakap anmum gula tinggi. Kalau u aktif I think it should be okay.

Hye! Tahniah!! Boley aje. Tp doc tak sarankan pun sbb manis. Dia ckp minum susu biasa je, plain milk. Paling bagus fresh milk. Anmum tu mahal la.. Hehee..

Kalau boleh minum fresh milk saja dear. Susu UHT ke. Takpun ambik pil kalsium. Maternal milk bimbang ada gula tambahan. Doc tak berapa sarankan. ☺

5y ago

Takpa, sama2 belajar. Kalau x boleh minum susu.. Try ambik pil kalsium tau. Itu pun dah ok. Boleh beli kat farmasi atau minta doc suggest pil kalsium brand mana yg elok. ☺

Doctor cakap apa? Tapi saya selalu minum saja susu, untuk tambah nutrisi buat saya dan bayi :)

Tkut plak nnt baby trllu bsr...sbb ni frst

Hye! Boleh je nak minum skrg ni, apa2 jenis susu pun 😄