Tinggal bersama keluarga

Sekadar nak meluah… edd saya 23/8 tapi bila2 masa je boleh keluar kan… saya dan husband duduk dgn family saya memandangkan ekonomi kami masih belum kukuh untuk duduk rumah sewa. ( yg tanya kenapa tak simpan duit tu, Alhamdulillah tahniah, anda tidak diuji dengan perihal kewangan) Yang tak bestnya, saya nak keluar berdua ala2 date dengan suami saya, mesti mak saya nak ikot sekali. Mmg la kiteorg ajak keluar sebb dia ni jenis cepat sgt terasa kat semua menda ( ni pun tak best) tapi Dia macam tak faham2 lagi, lepas ni saya entahla berpantang lepastu mmg sah2 la sussah nak ada peluang keluar berdua tu. Tapi nak ikot gak.. And fyi , tiap kali keluar saya macam kena babysit dia (pimpin tangan , tgok jalan apa semua). Sampai nak pegang tangan suami ke jalan berdua pun tak boleh. Bukannya taknak ajak or jaga langsung, tapi mmg lama sgt dah kiteorg tak keluar berdua. Sampai saya sendiri tak igt bila last kiteorg keluar berdua. Nak cakap saya ni jahat sgt tak nak dia ikot atau biar dia sorang2, Padehal ada je lagi adik beradik ngan ipar ( ye stay sekali ngan abg ipar , lagi tak best) kat rumah untuk borak2 . Em Rasa macam entah potong mood, rasa stress pun ada, baru cerita pasal part ni, belum lagi part2 lain. Sampai bila nak hadap pun tak tau, dah berbulan bersabar😌 Minta semua tolong doakan keluarga kecil kami, dilimpahkan rezeki, ada tabung simpanan supaya boleh ada rumah sendiri secepat yg mungkin. Dan juga tolong doakan saya selamat melahirkan secara normal tanpa jahit dan komplikasi kepada saya dan anak kami. 🥹🤍🫶🏽

29 Balas

hi sis. sory sy tak spendapat dgn org lain.. itu kan mak awk.. pahala jugak awk bawa mak jalan..kenapa anggap nk kne bbysit pimpin tgn,tengok jalan. dulu masa awk kecik2 mak awk pimpin tgn tengok jalan ada ke mak awk merungut. kalau awk komplen pasal mak mertua mungkin sy tak kesah sgt.. ni mak sendiri.. awk stress,potong mood sbb mak awak sendiri nk ikut awk pergi sana sini.. tahu x.. sbnrnya ada sbb kenapa mak awk nk dgn awk je.. kt luar sana brapa ramai anak yg mnyesal sbb tak sempat nk bhgiakan mak dia.. kalau awk tnya anak2 yg duduk kt tmpt tu, mesti dorg akn ckp buatlah baik selagi ibu/bapa msih bernyawa.. jgn mnyesal kmudian hri. dlm kes awk ni mak awk bukan ada maki2 ke kasar dgn awk. siap ok lgi awk duduk rumah dorg even lepas kahwin. xtau la kalau ada benda yg prangai tak elok mak awk yg awk xmention kt sini. sy komen berdasarkan apa yg awk tulis.. awk boleh je luangkan masa dgn suami awk lepas checkup pregnancy tu, kan ada masa boleh jalan. sbnrnya boleh je awk cri akal cri alasan untuk berdua dgn suami awk dlm masa yg sama jaga hti mak awk. sbb dlm kes awk ni sy tengok mak awk xteruk pon. jgn ckp mcm tu. sgt tak baik

2y ago

Haah sis setuju sangattt..tu kan mak.. alahai setakat nak dating berdua..depan rumah bawah pokok jambu pun boleh..

saya pun sama duduk dengan parent sebab tak mampu lagi ..saya kalau bab macam tuh tak kisah sangat , yang saya kisah takda privasi bila duduk dekat rumah mak ayah .. lagi2 adik beradik jenis suka buka pintu tanpa ketuk dulu , sampai kita nak bermanja2 ke apa macam terganggu .. saya memang akan tegur depan2 mak ayah saya , pastu bab makan pun sama masing2 nak makan ikut selera kan jadi macam satu isu pulak .. sabar je lah puan selagi kita duduk dengan parent ni kena belajar sabar nak buat macam mana mak ayah sendiri kan , jenis parent saya ni pula suka bercerita aib menantu dan anak pada orang .. sejujurnya memang tak selesa sangat , memang dah terfikir nak duduk lain tapi suami suruh tunggu lepas bersalin baru buat rumah sendiri .. saya pun jenis tak minat duduk berkumpul ni bukan apa bila kita berlainan rumah silahturrahim kita antara mak ayah terjaga dan hubungan menantu dengan mak ayah kita pun terjaga juga tapi kalau bab tolong ke apa saya tak merungut sebab itu memang kewajipan kita kan sebagai anak ..

sis.. itu ibu awak.. awak ngandung kan?.. nnti bersalin, berpantang smua mcm ibu awak lps bersalinkn awak.. mungkin ibu awak tu suka ikut awak sbb dia sbnrnya lebih selesa n sayangkn awak.. ibu sy suri rumah sepenuh masa, sepanjang dia berkahwin dgn ayah sy, dia hnya duduk rumah spnjang masa, ayah lorry driver so mmg xde masa bwk ibu jalan3, bila anak3 da besar ramai yg mngajak keluar tpi dia xselalu ikut tpi klu sy atau adik laki sy yg ngajak mmg dia suka ikut n juga suka ajak kami keluar, tahu sbb apa? sbb dia selesa dgn cara sy layan dia, pimpin tangan dia, bergurau dgn dia, layankn smuanya, lps st kawen nasib baik suami sy faham sbb dia pn dri family yg ibunya suri rumah sepenuh masa.. diorang da tua sis.. berapa lama la awak dpt peluang pimpin tangan ibu, layankn kerenah ibu.. kita juga kan seorang ibu.. kesian dia sis.. jangan layankn sgt perasaan kita tu sis.. sy doakan hati sis tenang, syurga dibawah telapak kaki suami tapi syurga ibu tu abadi..

Hi sis, maaf tak sependapat. kita amalkan concept " dahulukan ibu bapa " . Once dah kahwin suami sis memang utama. but Suami sis akan pikul tanggungjawab for Parents you pula. but if sis cakap rasa macam baby sit bila pimpin tangan mak. maaf cakap ya, inilah sebab punca rezeki kita berkurang. Reality. Patutnya bersyukur mak sis tu bg tumpang laki bini dekat rumah dia. sepatutnya sis yang perlu ada rasa malu menumpang rumah mak ayah sendiri walaupun dah kahwin. Bab tak diuji dengan masalah kewangan, semua orang diuji. tapi macam mana kita cari solution? saya pun awal kahwin menumpang duduk rumah kakak ipar. then usaha kumpul duit sikit sikit sis. eveb rm 10 . Bab rezeki, ini semua atas apa yang kita kerjakan. Ikhlas tak jaga mak? ikhlas tak pimpin tangan mak ? kalau merungut sampai cakap rasa maca baby sit, ini tak ikhlas sis. sebab tu rezeki kita disempitkan.

sorry sis.. bsyukur banyak la sis lps kwen duduk dgn mak ayah sndiri🤭sy pn susah tp sy melangkah keluar cri rumah sewa..xde istilah x di uji kewangan..mse pkp lg la 2thun suami x kje..sy lps kwen mmg suami suh bhnti kje..nk ckp x susah tu bohong la..mcm2 buat income supaya x merempat bawah jmbtan..dh thu nk kwen kn usaha la cmna pn kua dr umh.. lps tu knpe sis nk anggap mak sis tu bbysit? xbaik la mcm tu dh la awk tumpang dia..ok lg la mak sis tu bkn kki caci maki tau..ad stgh org tu berendam air mata je.. bsyukur la.. ckp dkt mak tu baik2 nk keluar ada hal ke ap ke pandai2 la supaya x guris ati die.. sy mmg jnis xsmpi ati nk kata2 mak cmtu sbb sy syg gila dkt mak sy🤭 cuma kena kenangkn perit nya mak nk bersalin kite🤗.. sy doakn sis dikurniakan rezeki melimpah ruah.. klau rasa sis susah sis bandingkn org yg lgi susah dr sis😇

Maaf ye awak , saya tak setuju dengan pendapat awak ni 🤧 mak awak tu “ selagi diaa masih adaa didunia ni , berbakti laa untuk dia , bawak laa manaa diaa nak pergi , genggam laa tangan diaa selama masih ada peluang .. jahat ke buruk mak kita , berdosa besar kalau kitaa terasaa hati .. tapi kitaa ni anak , mudah kadang tu terasaa hati , tapi cubaa muhasabah diri .. cubaa lupakan smuanyaa dan tanam dalam hati , buruk baik MAK aku .. Rezeki kitaa dari doanyaa mak , kebahagiaan kita dari doanya.. sesungguhnya doanya takde hijap selagi diaa masih bernyawa .. redha allah bergantung pada redha ibu , murka allah bergantung pada murka ibu .. jadi janganlah terasa beban atau stress , cintai laa dia selalu , sayang lah diaa .. bahagiakan dia .. insyaallah kitaa akan bahagia , dunia dan akhirat .. hmm sedihla , dan2 rasaa rindu ibu dikampung 😭😭😭😭

hi sis sori sy pun tak sependapat dgn awk. bg sy mak sy pun keutamaan sy selain drpd suami. sy xpenh berkira pun dgn mk sy, mk sy nk ape je sy belikan even tkde duit. lainla kalau awk stay ddgn mak mertua awk. tp nj mak sendiri kot. rse xelok bila awk trlalu berkira dgn mak sndri. xsalah pun kalau dia nak ikot. mungkin dia rasa senang dengan awk bkan dengan adik beradik lain or ipar awk yg lain. selagi dia ade ni kite kena jaga elok2 .. buat pahala kt mak sendiri besar pahalanya kt akhirat nnti.. saya rasa awk kene perbetulkan balik fikiran awk ni sis. kalau sy jd awk, mk sy nk ikt pergi mana2 pun sy kira bersyukur dh. tp mk sy bkn cmtu. sy plk yg offer dia . sebab sy kesian dkt mak sy. kalau awak taknak maak awk ikut awak kena la cakap elok2 dengan mak awak . mungkin dia faham.

2y ago

betul tu sis. sy yg duduk jauh dgn mak sy ni pun kalau blh tiap2 bulan sy nk balik jenguk mk sy. sjk sy kwin duduk jauh dri dy, dy hri2 call sy tnye khabar. ws sye. ble sy balik dy rse happy sgt. sbb ank2 lain xamek berat psl mak sye. sy sorang je yg amek berat psl makk sy. sbb sy thu dy sakit lutut lagi, dye mudah kena drh tinggi , drh rendah, mcm2 sakit yg dia lalui..skrg ni dy dmm plk. sy xsbr nk balik kg nk jmpe mk sy. sy dh mntk izin suami utk balik 1 mnggu utk jaga dy smntara sy masih larat ... suami izinkan tp dy rela hntr sy balik drpd sy naik dgn bas. smntara mak sy msih ad lg ni la sy nk sgt hargai dy n jenguk diaa ble sy free.. walau apepun keburukkan seorg mak tu, sy ttp nk jaga hti dia even hti sy terluka dlu2 sblm kwin.. plus sy ank bgsu and sy syg sgt dkt mk sy. hope sis yg luah ni harap dpt perbetulkan balik mindset tu. mak ni tkde spe blh gntikan tmpt dia kt dunia ni. sekali hati dy trluka, ssh kte nnti.

Jangan macam tu sis. Sy ni preggy dah nak masuk 8 bulan. Masa kandungan nak masuk 7 bulan, Allah uji dgn pemergian mak. Bukan mak mertua tapi mak sendiri. Sy x sempat jumpa mak (sy ikut suami di srwk, makayah adik beradik semua di sabah), tak sempat cium mak buat kali terakhir, mak pun x sempat pun untuk tengok cucu nya ni. Nak kata menyesal tak jugak, tapi bila kita mengandung ni sebaiknya hargai sapapun sekeliling kita termasuk mak. Sebab esok lusa belum tentu kita dapat bersama dgn mereka. Sedangkan kita yg preggy ni pun Allah belum janjikan lagi lepas bersalin ni masih bernyawa atau tidak. Fikirkan sis, jangan sampai kita luka kan hati mak yg seawal kita dlm rahim mereka lagi, kita dijaga penuh kasih sayang.

samalah saya, saya duduk dengan mak metua. pergi mana2 mesti nk ikut. sy da dua tahun kawen dgn suami sy tak pernah lg pergi honeymoon. dia ckp kitaorg g honeymoon dia nk ikut jgk 🥲 lpstu tak pernah la sy kluar bdua dgn dia melainkan dengan menipu. baru dpt kluar. kadang dia kluar bdua dgn suami sy, tkde lak sy jeles ke apa. pergi jela, tp turn sy mesti nk ikut. nsib baik sy ada family lg, bila sy blik uma fmily sy dia x ikut. segan kot ngan fmily sy, time tu jela dpt kluar bdua. pernah sy kluar bdua ngan suami smpi malam dia merajuk. untungla sy duduk ngan dia, dulu dia kwen duduk sndiri tk pernah pun dia duduk dengan mak mertua. sbb dia ngan mak mertua dia dlu pun tak rapat🥲🥲

Saya kalau mak sendiri ni sehabis baik saya akan layan baik2 sebab mak sendiri dok jauh jarang jumpe.saya selalu fikir bestnya kalau mak sendiri dekat.kalau mak mertua kalau saya boleh layan saya layan,kalau tak saya abaikan je.sebab mak mertua sejenis carik saya bila dea perlukan saya je dan sejenis ambil kesempatan.tak pernah membantu saya atau apa2 pon.suke membebel yang bingit2 suke mengata menantu2 lain(saya rasa mesti dea ada mengata saya kt menantu2 lain jugak) kalau saya ada plan dengan family pon,mesti selalu sabotaged.ada je nak ubah plan.kalau saya balik kg saya,selalu suruh cepat2 blk.dahla jarang jumpe mak sendiri.tapi,nasebla suami selalu denga cakap saya