Tempoh alahan ibu2

Sekadar nak dptkan pengalaman ibu2 di sini.. Ibu2 alami alahan ambil masa berapa lama ye.. sy dh 13weeks masih blm boleh mkn nasi, ikan, ayam, daging.. buah pn dh kurang skrg.. masih muntah2 lps makan/minum ikut keadaan.. xsabar nk abis tempoh alahan ni 🥺 bdn rasa lemah n pening2 bila bdn kurang makan..

20 Balas

sy 6 bulan baru hilang alahan..nak masak makan minum air kosong pon muntah.. bau org masak pon x boleh.. lembik teruk masa tu.. skrg ni kadang ade lg sipi2 muntah tp alah gatei2 je dah 😅.. kalau x boleh masuk makanan, air jgn tinggal.. biar minum sikit2 janji masuk.. kalau x lg teruk perut kosong.. cari makanan yg puan boleh makan.. kena try error sbb maybe sblum ni x minat pon mkanan tu.. rasa teringin je suruh suami belikan.. maybe boleh buat puan ade selera nak makan

2y ago

sy yg boleh makan waktu alahan tu mgm fast food je.. 1st try teringin makan kepci nasi ayam dia.. time tu lega ada makanan boleh makan.. 2nd try mcd pon boleh jgk.. kalau makanan kedai thai ke melayu mmg x lepas.. x tahu kenapa.. mmg awal2 nak try makan tu bazir sikit la.. nasib ade suami tolong abiskan.. beli mmg 1 set je sbb dah tahu x abis pon kalau makan sorang

Mkn mknn yg awak boleh mkn dulu buat masa skrg. Sy masuk trimester kedua baru selera nk mkn tp still byk mknn yg sy xblh mkn masa mengandung sampai lah ke penghujung baru selera nk mkn. Trimester pertama berat sy turun 3-5kg. Masuk trimester kedua, Alhamdulillah naik & naik dgn jayanya masa trimester ketiga 😆

2y ago

Awak hati2 mkn mknn yg xberkhasiat. Sy risau kesan kt baby nnt. Bykkan mkn buah, dulu sy xselera mkn, sy makan tembikai byk2. Mostly sy mkn buah2an. Skrg ni mcm2 penyakit baby baru lahir

Saya sampai 7bulan . Masuk 8bulan baru boleh makan sempurna tanpa muntah , tapi ni 9bulan kembali alahan balikk .. atas tubuh badan orang jugak sis . Makan sikit sikit je , at least air masak cukup untuk elak dehydrate . Goodluck mommy . Jangan sedih sangat ye , nanti berat drop kesian baby

Cuba la mkn makanan yg awk blh telan je dulu.. kena try n error sis..cm sy mual trimester pertama ja.. masuk trimester kedua alhamdulillah blh mkn dh.. lain org lain pembawakannya..cuma kekal hidrat ya..mnum air cukup², rehat, dan cuba la mkn apa yg blh masuk mcm buah2 ke

sy msok 4 buln lebih baru boly mkn.. klau x sblom ni sy xboly msok dpur bau msak pon xboly. alhamdulillah skrg dh 6 bulan dh boly mkn mcm2. tgok bdn masing-masing sis.. ade yg smpai brslin. try amalkn minum susu ape2.

tidak semua org sama alahan nya..ada org spjg preg tu alahan..mcm sya first baby skjap sja alahan..second baby smpi 6 bulan alahan..msk k 7 bulan br la mkn mcm biasa tu pun alahn mcm bau2an ttp ada..

Kalau saya, masuk hujung bulan ke 3 biasanya dah start okay skit Puan. First trimester memang kurang makan, alahan pun agak teruk kalini. Normal, tapi Puan kena jugak paksa makan utk baby 💜

Saya start betul2 dah tak ada alahan masa 13 ke 14 weeks mcm tu. Sis kena makan jgn biarkan perut kosong. Nanti mual makin teruk. Semoga dipermudahkan urusan

Saya anak 1st 5 bln kandungan baru selera Makan ada. Anak second ni. Alahan nya smoai 4 bln je... Ikot bdn memasing.lain org lain caranya. Begitu lahhh...

Alhamdulillah alahan saya mengandung anak ke 3 sampai 5 bulan. Anak pertama dan kedua tiada alahan.