Terasa hati ngan kata suami

Sejujurnya sy xpandai masak..sy akui..tpi sy belajar masak...kali pertama buat kari ketam..x menjadi 😁😁..xtau slh lebih buh..rasa lain mcm... bila suami mkn..dia kata kt sy mcm2..marah sy..sy sedih la..sy terasa la ngan kata2 dia tu..sebb kali pertama buat..bukn xleh terima masakan sy xsedap..tpi sebagai suami kena jaga sama perasaan isteri.. tegur tu biar org kata sampai menghina..mrh bagai..jd mls nk masak tiba2..putus harapan nk belajar masak.. sebelum ni sy beli lauk yg dh msk...

44 Balas

Dont give up sis. Teruskan usaha belajar masak. Bukan utk suami saja, tp untuk kesenangan sendiri dan anak² juga nanti. Saya pun mcm tu. Siang ikan, potong ayam, xreti. sampai mak mertua tegur cara hiris cili pun salah. Err.. Tipula kata x terasa hati, tapi sebab nk perbaiki diri dan tambah skill. Go go sis!! Yakin diri. 💪🏻

bkn kita xpandai masak tpi bkn semua mknan yg kita masak ngam d tekak org. mcm sy.. sy cuma pandai masak masakan kg. suami pula cuma pandai masak masakan barat. kdang2 chef pun xsemua jnis masakan yg dia boleh sedapkan d tekak org. xda org yg xpandai masak cuma tekak org yg berlainan penerimaan.

2y ago

bukan sy ni xpandai sis.. boleh la sikit2..bab kari ni je kurang.. xpandai n xpernh buat..hahaha..

smngat lh 😁 sya faham jugk tu apa rsa nya klau susa2 msak tpi dckap mcm2.. kna trima ja lh 😅 dlu sya pun tak pndai msak,,,ank dh 2tahun baru bljar mmsak sbb dlu kerja.. mkan mknan yg Ibu msak je.. mmg lama lh kna bljar 🤭🤭 skrng ank dh 6thun lebih.. ok dh 👌🏻👍🏻

sy tak pandai masak jugak, tp sy cuba. sy ckp kat suami sy, sy tak pernah expect dia dpt bagi banglo, brgan mewah awal2 kita kawen.. jd dia takboleh beharap sy pandai masak mcm chef awal2 kita kawen. Sy ckp kita sama sama fasa nak belajar, jd lets tolerate with each other 😅

Buat adik yg frust sbb x jd buat kari ketam,akak uapkn syabas kerana adik brani cuba masak..jadikan teguran/komen suami sbg cabaran..jgn putus asa..kena buktikan yg adik boleh masak seperti chef Wan..selalu belajar & belajar..lama kelamaan pandai la tu..

Xpe sis belajar lg. sy pon xtau msk siang ikan ayam smua. Lps kwen slow2 bljar siap google cara siang bagai. Pnh je msk gulai ayam siap pakej msuk kn asam keping byk2 punya nk sdp kn last2 masam smpai otak. Btw jgb putus asa yaa. 😘

2y ago

Senang aje tu..nk blajar? Wsap sy..sy nk bantu..

kalau awak nak belajar masak sya recommend tengok YouTube Che Nom..sya dulu pun tak pandai sya belajar dari YouTube..lama² pandai la..mula² je ada kurang..dah lama kelamaan baru sis tahu mana perlu tambah mana perlu kurang ikut tekak masing²

Take it as challenge sis, prove to him yg sis bole msk, awal2 gitu la, nanti mesti terror , praktis make perfect.. Sy sejak ada ank, dari x tahu bt kek dgn kuih, jd tahu.. Dulu byk ke tong smph, skrg alhamdulilah..

bljar masak simple ii, resepi boleh cari kt google, dri kesilapan tu lh bt kita jdi pandai... dlu sy pon x pndai, dsbb kn selalu tngok org masak.. skng smua boleh masak kecuali rendang 🤣 rendang tu nk kne rajin nnti lama ii sedap

Awak cubalah tngok youtube ada resepu memasak bagai. Sy pun camtu dpt jugak masak yg sdp utk suami. Suami sy memang sokong walaulun kdg kdg xmenjadi. Dya tahu sy memang try dan bagi kata2 memberansangkan supaya sy xgivup belajar masak.

2y ago

Sy cadangkan tengok recipe che nom. Boleh try.