Apa salah ku

Sejak melahirkan anak pertama ni tak tahu kenapa suami sy macam tak suka je ada di sisi sy. Masa pregnant dulu selalu nak berkepit 24jam dengan sy. Bila anak dah selamat melahirkan pada hari pertama je dia happy. Hari2 seterusnya asyik cakap taknak duk dengan sy nak balik rumah mak dia. Sy tak tahu apa salah sy selalu nk menjauh. Dia tak suka baby ni ke? Atau dia stress ada anak? Sy mintak tolong dia buat susu je bila wktu mlm nk tido. Stress sngt ke? Sy baru 9 hari brpantang nak gerak prgi mana2 pun kdg2 tak larat tp sy diamkn je. Dan dia jugak selalu marah2 sy. Sy tk thu apa salah sy 😢😢 sy cuba utk ckp baik2 dgn dia tp entah la dia mcm tk suka. Apa perlu sy buat 😢

13 Balas

saya paham sis. kena plak, baby saya pon balik je rumah dia xreti nak bf sebab 9 hari duduk wad,dapat susu laju dekat wad, malas dia nak hisap 🤣 balik je dia, agak nightmare lah saya. husband punya emosi memang kacau la sebab baby baru lahir, dengan masalah perut kembung dia yang lead to menangis, kuantiti susu yang dia nak tu kita xsure berapa ml, jadi nngis lagi, baby xsendawa, xsedap badan, nangis lagi. maka, memang kacau emosi husband saya 😂 saya? masa pantang memang makan hati makan dalam. tapi sis, kita pon manusia. sampai mana kita boleh sabar, so bila dia xde mood baby nangis, saya memang meletup la 😂. kami dua lepas cool down, baru saya terang dan nasihat, baby ni memang comey dan best. tapi ada je yang xindah. jadi, kena hadap dan sabar. jangan stress, layan baby mcm xsuka bila dia meragam. karma tu ada. kang anak dah besar, awak dh tua ada buat ragam, anak mengamuk maki xsuka, baru awak tahu. baru husband saya boleh berpikir 🤣😂🤣😂 bab bf tu, amik masa baby nak adapt. anak saya dari xnak mengisap, sekarang ni, xdapat nenen, nngis meragam 😑 ubat tidur dia, tempat dia main 😑 sabar je la

sometimes ada lelaki yg ambil ms nk adapt life with a baby.sy ms ank 1st dulu pun byk sgt mkn hati,murung,sedih x usah ckpla mmg mcm ari2 menangis.ada ms sy nk give up je dgn marriage sy.tp bila tgk ank sy sabar je.the 1st few years alam prkhwinn kalau mental x kuat mmg akn brcerai.kdg2 sy rs suami x puas idup mmbujang.nk beli apa2 dah kena tanggung ank istri.tmbh2 lg kalau suami ank org susah yg mmg 100%ibu bapa mghrp duit suami.lg la stress si suami.kalau islam ms solat doa byk2 lembutkn hati suami.life after marriage n ada ank mmg byk dugaan sis.kena kuat je.naseb baik suami akn brubah jd bgus btul.naseb x baik suami akn jd teruk..sabar dulu k.nasib sy baik.suami brubah sgt2 jd bgus.smpai kdg2 rs x biasa je dia lain sgt dr ms mula2 kawen.lbih 5 thn jg sy sabar sis.

3y ago

oh baru sgt lg u dlm alam prkhwinn.just like my hubby.dia pendiam orgnye n anti-sosial.zmn brcinta x sm sis dgn lps kawen.lps kawen byk bnda nk fikir.akak dah 13 thn lalui alam rumhtngga ni.insyaAllah kalau jaga solat n sabar Allah akn bg kbahagian tu kat kita.mcm akak dulu rs hubby teruk sgt tp lama2 kita jaga dia n ank baik2..hubby brubah jg.mkn minum dia semua akak jaga wlupun dia mnyakitkn hati.kalau kita kawen sb ikhlas insyaAllah Allah akn bantu kita.skrg akak dah lps zmn mnderita.makin lama makin bhagia.apa akak nak semua hubby belikan.nilai sabar seorg isteri tinggi rewardnye.

Masa saya pantang 14 hari. Saya dgn suami berjauhan , dia kat kl saya pantang dkt kg . Time tu memang menguji kesabaran juga . Dahlah anak kecil lagi . Berjauhan dgn suami sampai dalam pantang tu sampai minta cerai sebab tak tahan asyik bergaduh . Punca suami cari gaduh sebab saya jauh dgn dia , time tu juga dia chat perempuan lain blkg saya . Allah je tahu sakit tu macam mana . Dgn pantang nya lagi anak lagi memang emosi saya terganggu . Alhamdulillah lepas saya ckp saya nak cerai dia dtg dr kl ke kg sebab nak bncg kami bncg dan dia minta maaf . Alhamdulillah skrg dia tak berani nak buat macam tu lgi

biasa laa tu sis ..mungkin dia belum ready jadi bapa ataupon dia penat + stress ...kanapa awak tak pantang rumah mak atau mak mertua awak ...sekurang kurangnye awak tak laa urus anak sorang ...waktu mcm nie awk tak boleh laa banyak fikir ...n try bagi susu badan ..mula2 tu memang susah + baby belum pandai nak hisap ...try bagi jee ...takde ggu waktu tidur suami ...takpon letak jee persediaan untuk buat susu dekat gan awak ...takde laa awk harapkan dia ...

knpa tak bg susu badan? wlaupun susu tak keluar kena kerap bg baby hisap, ada demand ada supply & wajib positif jugak.. dkat situ dah boleh jimat kos beli susu formula. baby sihat ke? or ada apa2 masalah yg suami tak boleh terima? klau baru bersalin kena pandai control emosi klau tak nanti jadi meroyan..tak pasal2 ank jadi mangsa nanti..

apa2pun think positive ja sis.. sy ank 1 smpi 6 urus sendiri.. bkn hsbnd x tlng.. tlng juga tpi sy lbih suka urus sendiri.. kcuali sy sakit hihi mindset kita sbagai wanita harus kuat.. bayi perlu perhatian kita sbagai ibu.. biarkn dulu hsbnd sis mcm tu fokus pda ank dulu lama2 dia trasa juga apa sis rasa skrg.. bg dia masa

mungkin stress sbb dh lama x bersma dengan puan.. ataupun stress nk cari duit lebih.. semoga puan tabah ye!! kita perempuan mmg kene pendam perasaan je tapi kalau boleh puan mengadu la dgn org yg puan percaya.. jgn pendam sorang2.. puan kene jugak ada masa utk me time

Mungkin husband stress. Apa2 pun better sis berpantang dekat rumah mak sis. Boleh mak tolong tengok2 kan. Masa berpantang ni, mmg penat sangat. Tak cukup tidur lagi. Mmg tak mampu nak handle semua sendiri

First baby mungkin dia tkbiasa ataupun , dia tknak berkepit mungkin sbb dia takut ada nafsu utk bersama , so dia elakkan la Senang tny direct je dgn dia

saya rasa dia stress.. semoga semuanya baik utk kalian sekelurga.. cuba ajak bcg n ckp elok² dgn dia.. kenapa buat awk mcm tu...