Rasa macam nak pitam

Sedang elok saya dan suami shopping di Mr. DIY tiba-tiba saya menguap tak berhenti, keluar peluh sejuk dan pandangan saya macam nak pitam. Saya pregnant 16 minggu Saya mengidam kopi ais dan roti bakar tadi so saya makan la pagi tu.. Lepas tu kami gerak pergi shopping la Ha masa tu la tiba-tiba je rasa nak pitam Sebab saya minum kopi ke 😩😭😭

20 Balas

Boleh awak nk minum kopi utk lepaskan ngidam tp request kopi yg light2 je. Minum pun jgn dlm gelas tinggi tu. Minum sesekali je tau awak. Terlebih caffeine nanti hb low risau awak tumbang. Saya coffee lover tp since pregnant saya control juga demi baby. Kalau teringin sgt baru saya minum dgn cara tu & 2 minggu sekali camtu (astu saya pun dpt gdm 🤣). Saya balancekan dgn makan jambu batu, apple hijau, lemon hampir tiap hari. Walau ada gdm tp so far hb saya 11-13

Saya selalu jgk jd camni, waktu x pregnant dulu. Punca nya blood pressure low/tekanan darah rendah. Doc ckp klu jd camtu kena cpt2 duduk, klu ada tmpt baring bole baring. Mkn gula2. Tarik nafas dan bertenang sampai pandangan clear balik. Elak tmpt sesak 😊

x pasti la sis. saya pernah alami cm ni. jalan2 nak shopping beli barang dapur kt aeon, tetiba rasa nak pitam & sesak nafas. lepastu sy cuba tenangkan diri, then ok balik. masa tu da masuk trimester 3. sy fikir, alahaiii da cepat semput pula sejak trimester 3 nii.

9mo ago

sy pernah jgk... kalau sy sbb tekanan darah tinggi

Actually kopi tak digalakkan utk minum masa pregnant. Sebab ada caffein. Caffein boleh buat hb low. Tak boleh cakap sebab kopi jugak. Mungkin bp awak low ke apa ke. Kaalu ada bp meter cuba monitor kat rumah. Otherwise, pergi clinic and check.

sy pn perna masa trimester pertama.. pndgn rasa makin kabur, peluh² sejuk.. bcmpur dgn rsa nk buang air besar.. elok mmbuang, sihat😆 pagi tu sy lgsung xsmpt mkn apa2.. tiba2 mkn nasi.. byk pulak tu.. prut tkjut kot😅

sy pn alami benda yg sama.tpi xthu la sbb apa..hb 12..tpi sma jugak tibe rsa nk pitam..sy dh stop mnum2 or mkn yg manis2.blh jdi pnyebab juga ke?kurang gula?

Kalau hb xelok baik elakkan dlu caffeine sis. Saya dlam sebulan drop bnyak padahal bukan hari2 kopi. Dari 12.5 drop ke 10 trus dlam sebulan …

mungkin hb sis time tu low then sis minum pulak kopi.. mcm sy pernh minum masa awl trimester lps tu kpla terus pening berpusing2 😅

mungkin hb low. sy hb low mmg akn selalu rasa nak pitam. biasanya sy rasa begitu masa trimester 1. trimester 2 n 3 dah ok.

Maybe hb awak low kot tu sebab rasa nak pitam kalau boleh elakkan minum coffee semasa mengandung sebab boleh buat hb low.