Zincofer & Folic Acid

Sebelum ni consume folic acid. Smlm dapat zincofer. Nak tanya kena makan dua dua atau zincofer saja ye? Pregnant dulu consume iberet doc kata tayah makan folic acid dah.

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Kalau diikutkan folic acid ni makan before pregnant and 3bulan pertama pregnant je. So after 3bulan, kalau makan zincofer/obimin je dh cukup. Still ada folic acid just dos tak tinggi. Overdose folic acid pun bahaya jugak sebenarnya

3y ago

Amek dua2 dulu. Cukup 12w, amek zincofer je.

Say dulu makan dua2. Sebab folic acid ni sgt penting utk perkembangan baby..ada je nurse kk tu cakap tak perlu tapi saya makan juga sebab takut apa2 jadi kat baby. Alhamdulillah ok baby pun lahir sihat & normal

Zincofer dah cukup. Sbb kalau folic asid tu kena makan ngn iron, b complex semua tu. Zincofer ni dh ada semua tu. Kk tmpt saya checkup takde zincofer, so kenalah makan folic asid, iron tablet ngn b complex

3y ago

sy ade zincofer kalau nk.. hiihiii.. sy x mkn.. sy mkn obimin..

Sy makan je dua2.. sbb dlm zincofer ade 1mg je folic acid tu. Nak cukupkan sekurangnya 5mg sy mkn skali yg appeton tu. Misi pun suruh makan folic acid sampai bersalin.

3y ago

Tu lah.. sy 3 4 kali tanya jugak misi kena makan folic acid sampai bila, dia cakap sampai bersalin. Wallahua'lam. Nanti appt baru nak tanya doktor balik mcm mana

Makan salah satu...better amik zincofer kalau xde rasa mual2 la...

Kalau makan maltofer ckup je ibu2?? Zincofer sy xleh makan nk muntah

3y ago

maltofer better dari obimin. Obimin kita mkn tak muntah sebab kandungan iron dia rendah. apa² pun sis perlu inform doctor sebelum tukar ke supplements lain. sbb sukatan vitamins n minerals berbeza pada setiap supplements tu. Sy pernah makan semua jenis supplements (zincofer, iberet folic, obimin, sangobion & maltofer) sy tukar² atas arahan doctor sbb tak serasi dgn sy. At last Sangobion yg sesuai, tp kena ambil 2biji sehari. tp kemudian sy jadi gusi berdarah, sbb zinc kurang dlm Sangobion tu. So doc pakar suruh tukar ke Maltofer pulak. Tp maltofer ni masalahnya selalu habis stock di farmasi luar, so sy sulam dgn iberet folic semula, itu pun atas nasihat doctor. Dulu try iberet waktu 1st trimester, alahan sgt teruk. sekarang ni 3rd trimester Alhamdulillah.. alahan dah kurang. yg penting jgn skip ambil supplements tu ye. sgt penting.

VIP Member

Mkn zincofer jew..