Zincofer & Folic Acid

Sebelum ni consume folic acid. Smlm dapat zincofer. Nak tanya kena makan dua dua atau zincofer saja ye? Pregnant dulu consume iberet doc kata tayah makan folic acid dah.

7 Balas

Kalau makan maltofer ckup je ibu2?? Zincofer sy xleh makan nk muntah

4y ago

maltofer better dari obimin. Obimin kita mkn tak muntah sebab kandungan iron dia rendah. apa² pun sis perlu inform doctor sebelum tukar ke supplements lain. sbb sukatan vitamins n minerals berbeza pada setiap supplements tu. Sy pernah makan semua jenis supplements (zincofer, iberet folic, obimin, sangobion & maltofer) sy tukar² atas arahan doctor sbb tak serasi dgn sy. At last Sangobion yg sesuai, tp kena ambil 2biji sehari. tp kemudian sy jadi gusi berdarah, sbb zinc kurang dlm Sangobion tu. So doc pakar suruh tukar ke Maltofer pulak. Tp maltofer ni masalahnya selalu habis stock di farmasi luar, so sy sulam dgn iberet folic semula, itu pun atas nasihat doctor. Dulu try iberet waktu 1st trimester, alahan sgt teruk. sekarang ni 3rd trimester Alhamdulillah.. alahan dah kurang. yg penting jgn skip ambil supplements tu ye. sgt penting.