Kongsi sikit

Sebelum mommy smua tau pregnant mesti ada mengidam sesuatu kn?? Cuba kongsi sikit 1st ngidam apa? Saya dulu pertama kali ngidam makan lemon campur garam??

398 Balas

Masa kandungan kedua ni tak sangka langsung pregnant sbb tak rancang. Sebelum tahu pregnant pernah check upt sbb tak period, negatif. Masuk bulan kedua hilang selera makan, mengidam ais krim goreng. Hahahah. Cari la sekitar KL mmg tak jumpa langsung. Last2 husband bawa mkn kat aiskrim magnum. Tapi rasa nak mkn aiskrim goreng tu tetap ada. Nak buat sndiri tak boleh sbb peti ais rosak. Lepas tu baru check upt sbb husband kata sy mengandung tp sy tak percaya. Konon check upt nk buktikan sy tak mengandung. Tiba2 result positif. 🤣 Patut la mengidam aiskrim goreng tu lain mcm. Cuti terus balik JB cuti kt rumah mertua lepas tu buat aiskrim goreng kt sana tumpang peti ais mertua 😆

Sy punya mengidam jenis simple (setakat ni lah). Kalau rasa nk makan roti canai banjir, x kisah kedai mana2 asalkan makan. Sekali je dah cukup. Takpayah repeat banyak kali. Tp suami punya pembawakkan baby, teruk nauu. Dia punya teringin nak makan durian, seminggu berturut2 makan durian. Itupun x puas hati lagi. Dia cakap nak kena pergi raub, pahang, nk makan kat kebun. Taknak yg beli kat pasar. Nak makan apa2 kena specific kedai. Kalau tak, tak puas hati. Hahahaha. Ini tadi baru wasap tanya pasal kedai brownies. Hahahaha. Orang lain pregnant, orang lain yang mengidam.

mengidam ni kalau puan asyik ingat 1 makanan tu ja. dah puas try benda lain tuk ganti tp masih x puas hati, n yes itu mengidam. kalau nak makan apa sj tu mmg nafsu kite. sy pernah d tmpt puan so sy fhm bila org kata mengada2. semua bende nmpak sedap. hehe. tp jgn ambik hati. biarla.. kita kene enjoy ms preggy lg2 mlayan nafsu makan asalkan kawal elok2 gula, karbo, kafein n garam. nanti risiko tuk dpat kencing manis n drah tgi tu tgi. apa kita makan akan dsalurkan pd bayi. hehe..

Kalau sy pulak tak pelik sangat, masa mula² ngandung tu suka makan pelam muda, hari² suami p kait pokok sblah umah😆 bayangkn setiap hari haa.. Sbb skali kait 7bjik, lala tu jugak makan smpai hbih, suami xtahan setiap hari nak kait, skali dya p kait dya buat jeruk pelam muda tu, shrian dok tggu nak makan pelam, last suami balik qeja, dya ckap nah boleh mkan dh, kita pon angkut balang jeruk tu msok bilik trus, sat sat makan, sat sat makan 😆 esok tu pgi cirit truihhh😆 pastu xsuka dh. Hahahha lgutu laa

My kind of mengidam ni bila i want that one thing and keep playing and haunting my mind eventho my tummy was full with other foodies. But my nafsu makan pun not bad jugaa it actually happened when all food i see was sooo much tempting but bila beli tak makan. That’s i can say “mengada” so my hubby jadi mangsa kena makan those foods. My personalview.. makan je apa yg rasa nak so long it doesn’t give any effect to the baby and yours too. And please jaga2 too. Takut high blood, high sugar etc...

5y ago

Kalau mom sy ckp..itu la mengidam.. mengidam ni . Nk rasa satu mknana tu biar sikit .. asal dpt rasa...

Saya dari awal pregnant sampai dah masuk 8 bulan ni tak dpt mkn ketam msk lemak cili api 😂😂😂 tapi bila difikirkan balik klu saya mkn jugak ketam tu alamatnya abis gigi saya tercabut nanti sebab gigi saya sensitive sikit kerap sakit gusi 😁 saya tak layan sangat pun apa yg saya ngidam kadang2.. Tapi tulah kata org rezeki ank ni melimpah limpah jadi ada jiran saya bagi lauk ketam cili api 😋 hehe saya mkn sikit je husband saya yg mkn banyak mengalahkan org pregnant lak 😂

Sy takde yg mengidam pelik2 lagi. Setakat ni menu2 yg senang dapat je. Takde la menu specific smpai kena travel jauh2 nak pegi makan. Tapi, suami yang lain macam seleranya. Sejak pregnant ni,dia balik kerja mesti bawa balik makanan2 yang sebelum ni dia x pernah makan sgt. Rupanya dia yang mengidam pelik2. Kalau bab sedih, sy x sedih kalau x dpt makan. Sy jenis sedih emosi kalau tgok tv, tgok cerita, tgok berita. Kadang2 nak cium ketiak suami, suami x bg. Sy ngis mcm kena dera. Hahahaha.

5y ago

Hahaha klakar lah sis nih... 😂😂

Nk cakoi, 2bulan kemudian baru dpt.. Boleh sabar.. Tapi.... Nk makan nasi,,, semut dh hurung dulu.. Boleh menangis smpai suami terpaksa lari balik dr tempat kerja.. Semata2 nk bg isteri dia makan nasi.. Dia ingt dia dh terlalu abaikan isteri dia smpai call nangis mcm kne dera.. Balik2 tgk dapur dh berbau ridsect bagai dh.. Sbb geram dgn semut.. Termenung jgk lh dia.. Dgn kerja xsettle, isteri plk nangis sbb semut.. 😂😂😂Skdar sedih xdpt, tu normal lg sis

X...semua ibu macam tu.. Saya pernah mengidam buah mangga yg masih tergantung atas pokok.saya tggu suami balik.. Dia ckp beli saja kt pasar mlm..sama je.. No..nak yg atas pokok tu jugak.. Suami saya ..sampai lewat malam.. Saya paksa dia panjat pokok tu.. Sebab xnak pening..dia buat jugak.. Last2 dapat..yg kelakarnya,saya nak sebijik jer.. Dia geram petik sampai 10 bijik.. Berbaloi menangis dri tghri..dpt jugak akhirnya🤣🤪🤤

5y ago

Pegi kt Raub.. lembah temir raub ada dusun musang king..

Sy x mgidam pun! ttbe jee masuk kereta muntah, masuk kereta pening, asal masuk kete jee pening n muntah 😂 sampai 16week pun still sama, G klinik naik moto jee pjlanan 30mniy jgk bru smpai klinik, habis pada naik kereta buat sakit,baik xpyh cari pyakit.. cuma suami sy jelaa masa blm thu sy pregnant dia duk sibuk mkn pelam..Mlm2 buta pun gigit pelam mkn skli kulit 2 3ari jgk laaa dia mkn menda yg sama 😆