Mengidam benda masam

Assalamualaikum mommy² semua ... Kndungan saya dh 7week .. saya memang mengidam nk mkan benda yg masam² .. nasi saya kurang, kalau makan nasi je mesti tekak rasa mual nk muntah .. nk buat lepas ngidam saya makan limau kasturi ni n cmpur sedikit garam, Boleh ke mommy² 😔 #ingintahu #firstbaby #firstmom

Mengidam benda masam
15 Balas

Mcm kwn sy dia tak lalu nasi. Dia lalu asam je. Makan asam sampai tak makan apa2 yg berkhasiat utk baby dlm kandungan. And lastly dia sakit perut yg amat dan keguguran. Boleh nak makan masam. Tp ketika sis rasa mual2 atau rasa nak muntah shj. Tp makanan lain yg berkhasiat kena makan juga ya. Semoga kandungan sis dlm keadaan baik2 shj. Byk kan makan buah, sayur. Kalau tak lalu makan nasi sis makan spaghetti ke ganti nasi. Yg sis blh masuk ya

klau blh elakkan mkn bnda masam2 ni sbb xbrp berkhasiat sgt... klau xok mkn nasi, mkn nestum. klau blh, buat la kanji... kena paksa mkn jugak.. sbb anak dlm perut pun nk mkn... lgpun peringkat permulaan ni kena jaga2 sikit

sme la sye time awl ii ritu x lalu nk mkn nasik asyik nk mkn kuey tiaw je bende lain xleh nk makan pastu slalu nk minum air asam boi je 😂ni dh msuk trimester 3 mcm ii ditelan smpai elok ii ranting dh tembam dh pipi ha😌

Berpada² makan. Kalau tak lalu nasi boleh ganti dgn carbo lain, mee, tiau roti, jagung, ubi. Kena paksa makan. Sy alahan jugak dulu. Mmg paksa makan, biskut cicah air milo ke apa.. Elakkan perut kosong

Kalau saya, sebelum tau preggy mmng rasa loya. Pernah saya makan nasi selang dengan buah tembikai. Mmng nak makan masam2 je. Tapi makan sikit2 je. Nak buang rasa loya je.

Before mkn asam lapik dulu perut tu untuk elakkan dpt gastrik nnti. Mummy kena cari makanan berkhasiat tuk baby lagi2 dlm 1st trimester tu masih stage pembentukkan baby

Makan masam2 mcm ni asid awak,dh perut kosong..nanti sakit lain pulak..pape pon take care ye..xmkn nasi xpe,try mkn makanan berkhasiat yg lain..🫶🏻

Makan la nasi dgn tomyam. Masak tomyam masam2 sikit. At least dah masak.. daripada masam raw macamni agak bahaya kalau makan perut tgh kosong

Dulu sy pon mcm tu .. makan asam sampai salah step perut rasa pedih terus saya tak makan asam lagi .. nampak asam jd ngilu perut ..

boleh makan. tapi kena berpada2. jangan secara berlebihan. kena ingat baby perlu kan nutrisi untuk membesar dlm rahim awak