Dilemma mak

Semalam saya bagitau suami saya x nak dah anak saya tu. Biar lah baby tu dgn kak ipar sy sampai bila2. Baby saya dah duk 3 hari dgn kak ipar sbb adik sy dari kampung baru sampai bandar jadi nak bawa dia jalan sampai ke malam dgn baby susah. Jadi sy ingat nak letak dia sementara kat rumah kak ipar saya tapi smlm sy buat keputuSan utk letak jak dia kat sana forever. Saya dah 2 bulan lebih x pernah lagi keluar rumah jalan2 dgn betul. Keluar pun kejap je beli barang dapur pastu balik. X pernah lagi lepak malam mcm dulu sbb saya klu Bole x nak bawa baby jalan2 waktu malam. X elok. Rasa mcm bujang. Nikmat jalan2 ke sana sini tanpa perlu memikirkan baby. Saya suka. Lepas tu sy bgtau suami perasaan sy yg terbelenggu ni yg saya nak nikmat bujang mcm dulu2 sblom Ada anak.. sy x nak dah jaga dia… suami sedih tapi dia akur dgn keputusan saya.. dia terima sebab dia tau saya mmg x suka ada anak Dari dulu. Saya anggap ianya membebankan. Seoanjang anak sy kat rumah kak ipar hanya sekali sehari je sy video call tu pun just nak cover sy ada amek kisah… atas permintaan suami. Sy nak minta pendapat mcm mana nak hilang rasa bersalah tinggalkan anak kt sana? Saya nak cuba utk melepaskan dia dgn ikhlas. Bole tlg saya tak bagi cadangan? Setakat ni sy dah delete/hide gambar baby saya semua. Tlg jgn kecam. Saya x abaikan kebajikan anak saya walaupun saya x nak dia. Saya cukupkan keperluan dia semua cuma sekarang ni saya tak mentally prepared utk jaga baby. Saya x suka feeling beban kena bawa anak sana sini KLu berjalan. Dan pengalaman buruk melahirkan dia juga adalah salah 1 reason saya x nak ada baby lagi.

15 Balas

maaf ya sis sumpah sy sedih gila baca apa sis post. sy tahu tu pilihan sis, tapi hancurnya hati anak sis bila besar nanti. bila dia dapat tahu ibu kandungnya tidak mahukan dirinya. AllahuAkhbar. sy tau sis jaga kebajikan dia, tp cuba sis letak diri sis kat tmpt anak sis? bayangkan mak sis mnyesal lahirkan sis dan taknak sis pun? sis rasa apa? happy ke? lainlah sis happy its okay la. tapi berbeza dengan anak sis bila dia besar nanti. sy da 3bulan teperap kat rumah, sy lagilah duduk dengan mil ya sis. mental sy mmg da burnout. kerja rumah semua sy buat sis, masak semua sy. sy diperlakukan seperti org gaji ya sis di rumah ni. suami pun tak membantu, memandangkan suami sy anak tunggal dia lebih mementingkan perasaan ibu dia. sy? sy tak rehat sis, anak sy susu badan jenis high demand. letak nangis sis asik nk didukung je. berat dkt 8kg baru 3bulan lebih. badan sy sakit2 semua tapi sy tak pernah terdetik nak membencikan anak sy apatah lagi nk bg org. walaupun ada satu tahap saya nk tengking je anak sy suruh diam. tp saya tak sampai hati sis. luluhnya hati sy membaca post sis sbb x dpt merasa kehidupan bujang. sy lagilah sis, sy ni ramai kawan sy jenis bergaya. bukan sy nak bangga tp sy mmg ramai kawan jenis happy go lucky sis. tp sejak ada anak kawan2 sy semua menjauh, sy x dpt nak melawa. muka sy pucat mata sembap. klau kluar beli brg dapur pkai tudung sarung je sis tp suami sy bergaya. takde terdetik lngsung sy nk bg anak sy kt org lain. anak tu anugerah Allah. klau sis da xnk anak jgn bersama lgi dgn suami tu. sy pun ckp dkt suami sy, sy da tknak anak lg. sbb dia x membantu lngsung.da 3 bulan sy x bsama suami sy. sy x pduli prasaan dia, sbb dia pun x pdulikan sy. lantak dia la nk curang ke apa sbb da tak kisah. biar bini baru dia jaga mak dia plak!! saya doakan sis diberikan pintu hidayah untuk menerima takdir yang diberikan Allah swt. sy pun sbelom bekahwin wanita kerjaya ada kerja ada kawan yg ramai. sy pun pernah rasa mcm sis, tp sy sudah berdamai dgn takdir. maafkan sy kalau ada terkasar ayat. cuma sy nk sis bsykur apa yg ada tu je. sy nak sis berfikiran kehadapan,jgn mnyesal itu sahaja

1y ago

Chill sis saya dah update situasi sy ni 3 weeks yg lalu. Sy dah buat keputusan utk jaga baby sy sepenuhnya.

saya pun tak nak anak macam sis, saya suka bebas. saya kahwin sebab saya nak spend hidup dengan lelaki yg saya sayang je. tp sebab suami nak sangat anak, saya pun lahirkan la baby untuk dia. saya fikir why not? tengok orang lain ada ramai anak so ok je la kot nak besarkan anak ni kan. ternyata saya silap and im not mentally prepared at all. habis je pantang saya kena jaga baby alone while suami kerja and banyak kali saya rasa nak jatuhkan je baby masa dukung dia nak bg nampak macam accident tp everytime saya tak sampai hati. saya tak nak anak ni sampai sanggup nak minta cerai dengan suami so that saya tak payah jaga dah anak ni, biar dia jaga sebab dia yg nak sangat. tp suami saya banyak hadirkan diri dia dalam menjaga baby ni and saya rasa support dari dia kuat and saya pun cuba untuk terima kehadiran baby ni dalam hidup saya, saya doa bebanyak. now baby dah 2 bulan lebih, saya dah makin rasa sayang kt baby. kami ada pergi holiday few times and bawak baby, alhamdulillah baby ok and baby banyak senyum, maksudnya dia happy la kot kan? baby tu cerminan ibunya, if emosi and mental ibu dia ok, baby pun insyaallah ok. suami kita mainkan peranan yg sangat penting untuk make sure isteri rasa tenang and happy jaga baby. cuba sis bagi masa and peluang untuk diri sis terima baby and sayang baby. cuba bincang dengan suami apa yg buatkan sis rasa tak nak sangat kt baby and mintak dia support sis like buat house chores, ganti pampers baby, mandikan baby semua tu, tugas sis bagi susu je. i hope you somehow able find it in you to learn to love baby, give baby chances to be loved by you. baby nampak macam tak tau pape, tp baby needs you and you actually need baby too. insyaallah sis, saya doakan sis kuat and mampu sayangkan baby yg sis dah susah lahirkan. tuhan maha baik and ada ganjaran untuk sis bila baby dijaga dengan baik and penuh kasih sayang.

11mo ago

hi,maaf ckp saya pun rasa yang sama.saya selalu igt saya sorang je ada perasaan mcm ni.. tapi baby saya dah 4 bulan.kadang2 tu ada lagi perasaan reject takmau baby..setiap hari berperang dgn perasaan sendiri.saya kesian dengan baby dan suami.saya tgh belajar terima hakikat saya dah ada tanggungjawab baru dan hidup mmg berubah tak mcm dulu. tolong doakan saya juga moga allah bagi kekuatan dan rasa kasih syg dekat baby

Dia macam ni sis, anak tu anugerah Allah yang tak ternilai. Perkahwinan tu pulak salah satu tanda kebesaran Allah bagi mereka yang berfikir. Ada Allah sebut dalam surah Ar Rum. Hanya yang layak akan rasa nikmat anugerah yang Allah kurniakan. Berdamailah dengan takdir siss, kehidupan ni ada phase, phase ni bukan senang kita nak lalu tapi kita kena lalu and kita boleh lalu. Kalau sis masih nak freedom, terpulang. Sama macam kerja, lagi besar gaji, lagi banyak tanggungjawab. Anak ni ibarat anugerah yang tak ternilai Allah kurniakan, but it comes with great responsibility. Imagine, hanya doa anak soleh dapat jauhkan kita dari azab, dan dapat tolong kita masuk syurga, dapat tolong kita hapuskan dosa dosa kita. Punya lah Allah baik kat diri kita sampai dia kurniakan anak untuk kita, tapi kita tak dapat nak hargai pemberian Allah ni. Nauzubillah. Also, perangai lepak malam ni patutnya dah lama sis ubah, sebelum kahwin lagi patutnya dah tak ada rasa nak lepak malam malam dah. Apa sis rasa ni valid, SEMUA new mom rasa, saya bukan nak kecam, tapi kami semua rasa benda yang sama, cuma mungkin, bagi saya yang also new mom, yang dulu bergaji besar, boleh buat apa saya suka, pegi mana saya nak, travel luar negara sesuka hati saya, beli apa saya nak, makan apa saya nak, mungkinnn bagi saya, saya lebih memilih untuk berdamai dengan takdir, dah sampai masa saya perlu jadi lebih matang untuk diri saya, suami & baby yang terlampau perlukan saya. Mungkin saya dah tak bebas macam dulu, tapi janji Allah tu pasti, surely, with hardship comes ease, ada tulis dalam surah Inshirah, Allah ulang 2 kali. But still, the choice is yours. Your baby, deserve a loving parents too. If awak tak boleh jadi yang terbaik untuk dia, dia layak untuk dapat yang terbaik dari orang yang lebih layak jadi parents dia. Parent is a baby’s whole world. A baby knows nothing but everything about his/her mom and dad.

1y ago

Thank you for your words sis. Appreciate much without judging me and giving me the best advice you could. Betul itu la exactly how I feel. I was a career-oriented person. Dah rasa gaji besar dpt travel sana sini and buy things whatever I want. Apa yg awk ckp buatkan sy rethink my decision due to your wording says “berdamai la dgn takdir” hits me inside. Sebab I never truly accept my fate from the beginning since I was pregnant. Alhamdulillah I have a very nice and loving husband. Wlupun dia syg kan anak tapi dia x pentingkan diri sendiri and accepted from the beginning yg sy ni bukan seorg yg mom type of person. Having a Child is never been my priority and my husband alhamdulillah accepted tht. Like he said, to have a baby it is all depends on me whether I want it or not. This current baby of mine was an accident. Not knowing he was there in my womb for 4 months already and bcus of tht we can’t abort him. Anyways thank u again.. please sedekah doa to me semoga baik2 sahaja… tq again

terasa sedih dan kecewa sgt² dgr luahan awk....ya allah xthu nk kata apa dh rsa....sy ibu 2 ank ank prtma mninggal dlm perut time kndgn 6bln 2021....08/12/22 sy mlhirkan ank ke 2 baby prem 31w6d yg msh ada di nicu smpai hri ni....awk thu x btapa tseksa sy bpisah dgn ank sy kdg² mntal jd sgt xkuat nk hadap smua ni....sy xda fkir nk jln sna sni nk bebas mcm awk katakn nk kmbli mcm zmn bjg kn...ank sy dh mcm² dia lalui dgn mslh sluran drh jntg blubang dn bru operate 31/1/23 smpai trkna slh 1 sraf pti suara jd lumpuh...ank sy xsmpurna mcm bby lain dia ada mslh tlg peha yg bgkok dan pendek tp sy ttap syg sgt² ank sy....knpa laa awk sggup buat ank awk mcm tu smta² nk enjoy...cba awk fkir bila awk dh tua nnti ank awk nk x jga awk sbb awk dh buang dia dr hdup awk wlpun awk msh tggung dia...sy kwen 2018 nk dpt ank first ttc 2y tp allah ambik dia dn gntikn yg nom 2 slpas sthun ank sy mninggal...awk xtringin kaa nk jga ank mcm ibu² yg lain....sy smpai skrg bdoa smoga ank sy cpt smbuh dan blh blk sbb sy rindu ank sy sgt²....

1y ago

ya allah...klau dh tu kptsn trbaik awk dan baik jgk utk ank awk trplg lah...klau blh awk rawat dlu diri awk klau dh rsa oky dn blh jga ambl lah blk ank awk....ksian dia ksh syg seorg ibu kndg xsma dgn ibu angkt...maaf lah klau ada trksar bhsa....mgkin sy xmrasa apa yg awk rasa...

Sy pun 1st mom mcm sis ,umur sy baru 20an,baby sy skrg 2 bulan lebih. Masa kahwin pun sy pun belum bersedia nk ada anak,sbb sy belum ready nk pikul tanggungjawab sbgai seorg ibu.Masa awal2 kahwin pun sy nk ambl perancang tp husb xbagi.3 bulan lepas kahwin sy pregnant.Sy langsung x happy dan sedih bila dpt tau sy pregnant..sbb sy nk bebas ke sana ke sini dan berkerja. Tp bila perut makin besar dah mula rasa tendangan baby ,perasaan syg kt baby tu timbul sendiri. Masa baby lahir pula sy rasa tertekan nk jaga baby ,smpai tahap sy marahkan baby sy sbb sy rasa betul2 penat dan stress. 2 bulan sy meroyan sbb rasa x bebas. Tp alhamdulilah ,bila sy rasa nk jalan2 berdua dgn suami ada MIL sudi jaga baby sy. Atau sis boleh je cari babysitter utk jaga baby sis.Lagipun ipar awk sudi jaga. Bila awk dah ready nk jaga baby tu boleh je sis ambl balik .

1y ago

Tq awak… appreciate komen awk.. sy rasa begitu jg better sy bagi kt ipar sy. Sementara sy betulkan diri…

Assalamualaikum sis, Mengucap saya dengar luahan sis, sedih rasanya kalau saya letak diri saya dekat tempat baby sis, saya tk kan pilih untuk dilahirkan. Bby sis pilih untuk dilahirkan mesti bersebab, Allah dah janjikan insan persis malaikat kt dunia untuk jaga dia iaitu ibu yg bakal melahirkan dia. Sis cuba solat minta petunjuk, betul ka apa sis rasa, sis kalau rasa bersalah dgn keaadan skrg bermakna sis masih sayangkan bayi sis cuma sis tk nak rasa terbeban dari segi masa. Saya faham takda buku untuk ajar kita jadi seorang ibu dan tak semua ibu berjaya tnpa kegagalan. Belajar terima anak sis dalam kehidupan sis, sesuaikan sis dan dia dlm lifestyle sis. InsyaAllah, akan hilang rasa dilemma sis.

Assalamualaikum. Saya dah decide utk jaga baby sepenuhnya on my willingness dan penuh ikhlas. Walaupun sy kata saya ada feelin reject dgn baby pada permulaan tapi entah tiba2 muncul rasa sayang yg kuat dgn baby sy selepas berjumpa dgn nya. Baby saya baru 2 bulan tapi dia menunjukkan respon positif everytime sy bersama dgn dia… saya mengaku sy khilaf.. dan sy akn sentiasa cuba utk memperbaiki kesilapan sy yg lalu bersama baby dan insha Allah akn menjadi serong ibu yg terbaik buat baby sy.. sy anggap perkara ni sbgai satu pengajaran buat saya. Sy mohon doa dari semua yg membaca Post ni utk doakan sy dan baby saya yg baik2 belaka.. tq

maaf bila baca luahan awak ,saya kecewa gila. kalau awak taknak anak n nak hidup mcm zaman bujang, kenapa awak kahwin , awak tau tak ramai yg nak anak, tapi takda rezeki lagi tapi awak ckp mcm ni. 😌 . mmg awal rasa struggle jaga anak, tambah baby ,tapi dia la pembawa rezeki kita, akan jaga kita kelak. tapi kalau awak mmg taknak takpa la, jangan sampai satu hari ,dia da besar, kak ipar awak da sayang sangat & time tuh awak nak amik dia balik. kesian nanti tau . skrg awak fikir masak2x semua ni dulu ,betul ka apa awak buat ni. sebab ni main hati & perasaan sama . maaf sekali lagi saya cakap ni.

1y ago

allahu smua ade ank kcik smua pnt sis ..sis jgn ckp cm ni ..itu amanah ..x smuaa orng dpt rezeki tu ..kita kalau fkir ngtf jawapan pon ngtf ..kdng saya pon rse mcm tu tpi kne kuat lahh ..allah bgi sbb allah yakin kita boleh jaga

kita hidup di dunia ni sis bukan untuk berseronok. tapi untuk cari amalan untuk dibawa ke alam sana nnti. dunia ni sementara ja sis, akhirat tu selamanya. anak ialah ladang pahala kita. kita berbakti pada anak, ada pahala ganjaran untuk kita. hidup didunia bukan untuk p bejalan sana sini xdak tanggungjawab. hidup di dunia untuk diuji kesabaran kita. sebab tu Allah bgi anak . rasa besalah tu sis xkan boleh buang. nnti dia dah besar, sis akan tgok dia dan sis akan tnya diri sis balik kenapa la dulu aku xjaga dia?

sedih sye bce.. sye stuju memg life kte totally change ble ade anak.. x sme mcm dlu.. mgkin sbb da biasa senang, ble susah sikit awak da rse x sronok.. bley sye tahu berapa umur awak? bpe lme da kwen? anak umur bpe? dlu sye penah tggl anak kejap kt umah mak sbb nk klua, mula2 rse sronok mcm dpt life lme blek, tp dlm mse yg sme tgesa2 nk blek sbb tringat anak je.. last2 sye dcide nk bwk je anak tiap kali klua.. x ksah la dye nanges ke x yg pentg dye ade..

1y ago

sy pon 1st mom mcm awk.. sy kwen dgn suami sy sbb sy nie pilihan mak suami.. n sy fikir nie jodoh sy.. kawen sbulan tut tut mengandung.. suamj sy suruh sy gugur sbb masih awa n kami belum kenal satu sama lain tetiba dah mengandung.. tp sy syg bby nie.. sy nk jaga dia.. n sy pjj.. spnjg sy mengandung suami sy x tye pun psal bby.. sy rase sy nk cerai lps sy brsalin, sy nak anak jaga ank nie sorg2.. phtu usia kandungan sy msuk 8 bulan.. time tu bby da start tendang n sy bg suami sentuh perut sy.. time tu suami dah start trima bby, suami mulai gosok perut sy.. hari2 suami tye bila bby nk kluar 😅n skrg bby sy usia sbulan lbh.. hari2 suami vc nak tgok bby.. stiap mase vc tye bby tido ke, buat ape.. alhamdulillah.. suami sgt sygkan ank dia wlaupun dulu dia yg suruh sy gugur.. kdg2 sy pun mcm awk.. rase nk enjoy sbb xkenal suami spenuhnye lagi.. baru kawen da mengandung.. tp sy enjoy jer bila da ada anak.. rase syg sgt kat anak.. kdg org pgg anak sy pun sy marah.. sbb sy syg.. sy doakan semo