Sejak bersalin

Saye sejak2 lepas bersalin dah ade anak ni rase malas sangat nak solat. Kadang sampai pakse diri untuk bangun solat. Tak tahu lah kenape diri jadi macam ni. Sebelum ni takde pun rase malas macam ni.

16 Balas

sy pulak terbalik. kalau dulu nk hujung waktu baru bergegas nk solat. tp skrg masuk waktu je terus ambil wuduk & solat. kalau kebetulan baby tidur, dpt zikir lama sikit. kalau dia tgh main, sy solat sebelah dia. lepas solat boleh sambung layan anak. bkn nk ckp sy terpaling solat ke apa cuma benda ni dtg dari diri kita. kena faham kenapa kita wajib solat. kena ada rasa takut pd Allah. jadilah contoh yg baik pd anak kita. kita kena ingat, pendidikan pertama bermula dari rumah. malas? paksa diri. org kata alah bisa tegal biasa. mula2 paksa, lama2 biasa. jgn ikutkan bisikan syaitan. kalau kita ada masa taip dlm app ni, ada masa main phone tgk YouTube, solat 5 minit je. moga sama2 jd peringatan pd semua.

baik solat awak..jangan jadi mcm sy yang tak pandai solat 😭 skrg ada anak tmbh lagi dduk bertiga dgn suami..suami pulak mualaf ..sy pulak sbagai isteri terlahir islam tak reti solat..sy skrg sngt tringin solat tp tak dpat prgi kemana mana cari ustazah utk bljr ..tmbh lgi anak baru umr 12m+ 😭 doakan sy smoga kelak dpat solat ..sy rindu sngat nak solat..dlu msa kecik sllu solat dgn ayah..lepas ayah sakit dan krja jauh tkde ayah lagi bimbing ..ibu pula sbuk bkrja ..sy pula dlu skolah smpai tingkatan 2 je atas sebab masalah kluarga.. sy bhrap sngat msa anak sy dh skolah nnti sy bleh cari ustzah utk mulakan smula ..jadi utk awk.. better solat ..sy sngt cmburu dgn awk yg pndai solat

5mo ago

sy langsung tak ingat ..al fatihah sy pun bnyk slah ..tp skrg dh ok sbb sy bljr sndri smbl ada kwan yg tlg sikit2..cuma msa tu panjang dan slah tu bnyk.. 😒 yg sy tggu ank sy msuk je skolah nnti mmg pagi tu sy prgi mengaji utk mulakan smula .. harap umr sy dipanjangkan..ujian sy sngt berat bg sy

Kena paksa diri sis. Nanti lama2 takut dah nk tinggal solat. Saya masa bujang pun macam tu. Sbb tempat kerja takde tempat solat dah surau pun jauh. Slps jer berhenti kerja, saya solat jer walaupun kadang2 solat lambat. (Skrg pun still usaha solat diawal waktu).Tak solat mesti rasa gelisah/bersalah. Bila tinggal solat 1 hari, terus nak tinggal selama lamanya. Takde rasa bersalah dah. Banyakkan dengar ceramah/tazkirah pasal solat supaya utk naikkan semangat utk solat balik. Insya Allah, awak akan takut utk tinggal solat.awak boleh sis!

Cara sy,kalau mcm sy terlalaikan..sy akan bukak ceramah2 ustaz wadi,ustaz somad..ustaz atau ustazah lain2 yg sy suka..timbul keinsafan kejap..pastu sy akan mengingati mati...hidup ni hanya sementara..dlm seminggu nie,2 org yg sy kenal telah pergi..belum yg sy xkenal lg..singkatnya hidup nie..awk malas mungkin awak sgt penat menguruskan anak..cuba try ambil apa2 supplement atau bsenam..buat zumba kt umah pon ok,biar cergas sikit badan..lepas bsalin kalau xjaga badan mmg akan rasa lemau je🫠🫠🫠🫠

5mo ago

sama.. sy pun buat mcm ni jgk kalau hari rasa malas tu dtg

Kalau i , i akan terkenang mati , issue palestine sekarang & ingat kita dah akhir zaman taktau tahun depan & akan datang dunia ni ada lagi ke tak. Btw i start berubah since issue palestine sekarang ni i betul2 respect iman diorng mmg kuat betul rasa insaf ya allah. Belum lagi kata yg press jumpa notes dlm kertas yg org ni dia catat segala dosa and benda yg dia buat which dia just selawat tak sampai 1000x sehari, dia ketawa terlalu kuat , and hal hal yg berkaitan solat semua. Betapa hebatnya mereka.

Dulu saya pun jahil.. Time mengandung anak first mmg tak pernah solat.. Allah jentik hati saya dgn ambik nyawa anak saya masa dlm kandungan dah dekat due pun masatu.. terduduk saya.. terkenang balik segala dosa.. Alhamdulillah semuanya ada hikmah.. Allah nak saya ingat pada dia.. sekarang saya mmg cuba sgt tak tinggal solat.. syaitann mmg kuat menghasut.. iman kite ni dah la tak kuat mana.. cepat2 istighfar.. semoga kita mati nanti dlm iman.. Aamiin

jangan salah kan sbb ada anak , sebenarnya tu datang dari kita sndri . diri kita sndri yang kenaa bangkit untuk rajin solat , awak letak mindset yang baik baik, InsyaAllah semuanyaa baik . sayaa selalu letakkan mindset kita nak anak kita nanti besar jaga solat tapi kalau kita sndri tak jagaa solat camne anak kita nak jaga solat . banyak kan dengar selawat , bnyk kn dengar ceramah . cuba slow slow . lagipun kita makin berusia bkn makin muda.

jangan duk rasa gitu.. mahsyar nt benda pertama Allah akan tanya ialah sembahyang.. wajib bagi org islam Untuk bersembahyang.. jgn salahkan sbb lps ada anak.. mslhΒ² timbul dlm hidup punca diri meringan ringankan solat.. ingat!! kita ibu bapa adalah org yg mencorakkan anak kita yg asalnya spt kain putih.. anakΒ² akan ikut contoh kita.. perbanyakkan belajar agama.. belajar fardhu ain..

saya masa zaman muda mudi dulu macam ni juga, jahil. Apa yang buat saya berubah ialah lepas saya zikir, selawat. lepas tu terdetik nak solat, rasa sangat rugi kalau tak solat. alhamdulillah saya masih teruskan solat sampai sekarang, kadang2 ada juga malas tapi saya zikir dan selawat. lepas tu sendiri akan okay and takda dah rasa macam tu. awak try buat tengok insyaallah boleh

Sis dah habis tempoh darah nifas ke sblm nak solat tu sis? kalau masih keluar darah nifas xperlu solat. Tp bila dah habis kena mandi wajib dan perlu solat mcm biasa. Perasaan malas tu kadang mainan syaitan sis. Fhm mummy penat tp kne paksa diri bangun solat jugak tau sis. Semoga Allah permudahkan sis utk beribadah Aminn

5mo ago

kalau brownish masih tp kalau kuning bukan dikira darah dah xsilap