Susah Jaga Solat

Hi ibu ibu.. saya ada masalah sepanjang preggy ni malas jaga solat.. macam satu kesukaran bila saya nak solat.. kekadang bila nak solat jadi sengaja melengah lengahkan.. dulu tak macam ni.. semakin nak dekat bersalin makin susah.. dan trimester ketiga ni jadi horny dekat suami..Tak boleh nak control.. #firstbaby

13 Balas

sama juga mcm saya dulu jadi mls nak solat bila nak dekat bersalin.. 🤣bila dàh bersalin rasa kekok pulak xsolat. pada saya tu perasaan je. biasalah,syaitan tu musuh kita yg nyata, ingat tu je. insyallah semoga kita menjadi muslim yg solat dan keturunan kita. saya masa tu klo rasa mls nak solat saya fikir anak saya. apa akan berlaku pada dia lepas lahir klo masa saya mengandukan dia saya mls nak solat. berkenaan dengan sex pulak. ok tu sebab boleh cepatkan bukaan. air mani lelaki boleh menyebabkan air ketubaan pecah. saya dengar dari doktor kt tik tok bg tahu. doktor pon ckp kena minta kerjasama suami untuk bantu dalam hal ni 😁😁😁 insyallah semoga dipermudahkan bersalin nanti.

Ingatkan sy je yg rasa mcmtu. Sy start malas bila dh masuk trimester ke-3. Mmg akn rasa malas sikit sbb dgn alasan perut dh makin besar kan. So nk gerak rushing2 pun sakit dh. Sy mmg dh amalkan solat duduk. Lepastu kalau g mana2 rasa mcm nk terlepas waktu solat jela mana2 yg kita ada. Solat dlm kereta ke asal solat. Pastu horny tu mmg sungguh. Yg tu tak blh nk buat apa. Tp solat tetap kena solat.

sama saya pun,kdg smpi tahap qada' solat. tp usahakn juga lawan.waktu mengandung nie kn kita fragile. itu yg syaitan suka sgt goda hasut,bykkn selawat & berzikir.Doa jgn putus mohon Allah bantu InshaAllah... xboleh solat berdiri,solat duduk. sy pun x larat nk berdiri,solat duduk atas kerusi je. klu larat baru solat berdiri. rasa horny tu normal,hormon pregnant kn x stabil.

2y ago

ya.. rasa lemah sangat sekarang.. sampai satu tahap benci tengok semua orang.. ayah mertua pasang surah al quran pun rasa panas je.. 😭😭 susah betul nak control diri sendiri..

sy pun sama...ada ja tertinggal solat...mkn ubat diebetes or vit pun mls....Psal horny pun satu hal ...cuma in my case ....my husband x pegang sy langsung sepanjang my pregnancy....die kta bukan senang nk dpt bb ...Allah ja tau camna perasaan sy ...bukan sengaja nk bukak aib rumahtangga sdri cuma nk share...x pasti la asben org lain pun sma gak

sama saya pulak kdg dtg rasa malas nak sholat tp saya paksa walau sholat lambat, semenjak pregnant subuh memang selalu bangun lambat, dulu sblm pregnant asal bunyi alarm terus bangun, skrg ni bunyi adzan subuh pun susah nak buka mata, kdg bangun pkul 6.30 kdg smpai jam 7 baru bangun

mmg sewaktu first semester saya pun gitu tak blh nak solat msk trimester kedua saya force diri saya., lepas itu alhamdulillah..anak dlm perut kita sembahyang dia pun turut berserta sis ganjarannye tentu baik .. perlu solat

Sy pn sdg mengalami di trimester ke dua ni, sblm ni tk mcm ni tp skrg ya rabbi nk solat tu Allahu. Tp pkir2 smua ni syaitan suka.. kena kuatkn hati gak solat dan ckp kat baby jom solat sm ibu 🥰🥰🥰

3rd trimester ni mmg sy solat duduk je. kalau larat,baru solat mcm biasa. pinggang lenguh sgt. kalau nk sujud tu,rasa nk tercabut tulang. kalau nk rajin,kne solat awl waktu. mmg liat jgk nk solat isyak😅

Sy pon ade rasa mcm tu.kalau dlu masa kerja lps makan cpt2 solat laa ni da amek wuduk pon masih duduk2..🤦🏻‍♀️ tp paksa jgk diri utk solat utk dipermudahkan urusan lg2 tgh pregnant ni kan

Hi mommy. Boleh solat duduk kalau tak larat sangat nak solat berdiri. Kadang perubahan hormon thats why mommy rasa nafsu tu lebih dari biasa.