Week9 day2

Saye sahur kurma 3biji, roti 2keping and air masak. Bila dah nak masuk pukul 2 lebih ni saye rasa perut kosong, pening, tak bermaya. Adakah ok kalau saye rehat dan teruskan je puasa. Or buka je puasa? Adakah saye akan memberi impak negative pada baby saye kalau still teruskan puasa?

8 Balas

sahur masa hamil kena lebihkan makanan berkhasiat. kurma, roti dan air masak je tak cukup. kena ada sumber protein, atau makanan tinggi serat untuk bagi perut tahan dan nutrisi yg cukup pada janin. kalau masih rasa mampu nak teruskan, silakan. kalau rasa terlalu tak bermaya, boleh berbuka. ganti dan bayar fidyah la lepastu

cuba mkn sumber karbo yg boleh thn lapar lebih lama cth oat ke. mkn protein bagus sbb tenaga drpd protein dilepaskan lebih lambat drpd karbo. so xde la bila dh masuk ptg jadi lesu. kalau awak mmg ada alahan mknn lain cerita ada rukhsahnya. meriahkan sikit sahur awak okay

Sahur klu boleh amik protein juga, sbb roti ni karbo yang tak kekal lama tenaga nya dan boleh buat pedih hati. Cuba tambah mknn yg seimbang. Kalau x larat jgn sayang puasa, berbuka je sbb awal lagi, kesian baby tgh terbentuk semua organ nya

Saya puasa sampai hari kedua je lepastu takboleh dah lemah badan muntah teruk. Sampai harini tak puasa. Risaukan baby. Nanti ganti je puasa tu. Bayar fidyah. Jangan susahkan diri :)

sy pun lupa bila last makam nasi/ berat time sahur. bila bru tah pregnant ni, paksa diri makan nasi + protein secukupnya. tu pun kdg2 kul 12 dh gigil lapar.. kdg2 ok smpai petang

2y ago

Saya pun bukan jenis makan nasi waktu sahur. Tapi since pregnant ni saya memang makan berat waktu sahur. Cuba complete semua carbo, protein, sayur, buah etc. sanggup apa-apa je untuk baby hehe 🤗

saya pun dah 9minggu.tapi langsung xcuba untuk puasa sebab risaukan baby.lagipun saya ada gastrik.morning sickness teruk jugak.jadi memang saya xpuasa.

dlm islm mudh saya syg kn bby nywa ank..sy pose sparuh hari je ank dlm prt perlukn mknn..klu puase blh mlyang nywa ye

Buka jer kalau macam tu.. Sebab ruksah puasa untuk ibu mengandung risau baby.. Cuma nanti ganti jer