Kandungan nak kira weeks ikut LMP ke size baby?

Korang nak tanya. Oke minggu lepas pegi klinik swasta dr cakap saye dah 12w. Lepastu bukak buku pink minggu lepas jugak dekat klinik kerajaan, nurse cakap saye 11w. Lepastu kalau first time bukak buku pink kan kena scan dengan dr kerajaan sekali kan? Bila scan dr kerajaan cakap saye 10w kalau ikut size baby. Sorry nak tanya ni baby first, so mana satu eh jawapan? 🤣 Saye sekarang ni dah confuse saye sebenarnya berapa week. Kalau ikutkan harini dah 14w, tengok perut kempis je, bila lepas makan nampak buncit je lah hahah. Orang kata kalau kurus tinggi lambat sikit nampak perut. Saye ni takda lah kurus keding sedang sedang je tapi saye pendek tak tinggi pun hahahah. Boleh share tak korang macam mana? #bantusharing #pregnancy #berapaminggu

1 Balas

Doktor kira umur kandungan bermula drp hari pertama period sebelum disahkan hamil. Tarikh anggaran bersalin ikut saiz=umur baby masa scan. Apa sahaja umur yg diberitahu itu hanyalah anggaran sahaja pd waktu itu. Kita ni manusia je yg punya batasan fikiran. Saya cadangkan jangan terlalu fikirkan ttg umur sebenar kandungan sbb bukan kita yg cipta anak. Allah yg ciptakan anak & hanya Allah yg mengetahui umur sebenar kandungan kita.