Hanya makan buah

Saye baru pregnant 9 minggu, sekarang saye boleh telan buah je. Nasi, sayur, mee atau roti akan muntah balik. Boleh ke sepanjang alahan ni saye hanye makan buah je ?

5 Balas

X digalakkan sbnrnya sbb risiko kpd kandungan nt klu langsung x makan mknan berat. Alahan ni kita xtau brpa lama nt ada yg skjp ada yg ambil masa lama. Sy dlu pn bgni jg smua x masuk tp suami marah sbb nmpk mmg sy x bertenaga dan x bermaya, sgt2 tak baik perut pn kerap memulas sbb buah pn bkn baik sgt pn sbnrnya klu ambil berlebihan. Gula tnggi risiko gdm jg nt, buah masam akn trigered pedih ulu hati. So apa sy buat, sy try n error cari mknan yg boleh masuk dlm mulut. Biar skit asal makan kerap. Usaha tu kena ada, jgn sbb xdpt telan itu kita ambil jalan mudah. Fkir jg kandungan kita ye. Salam

sy hampir 2 bulan makan buah buahan shj sbb lepas makan nasi mee roti mmg auto keluar balik. Tp saya makan jugak nasi mee semua, muntah belakang kira. Tp ikutkan hanya buah yg saya tk muntah. Alhamdulillah asbab buah buahan mcm jambu batu, pear, mangga, delima, hb saya kekal 13 ke atas.. sekejap je tu alahan. Kena try and error :) semoga Allah mudahkan sis ya!

3buln petma mngndung normal klau brt bdn trun sbb asal mkn je munta dctr xkn mrh , sy pun mcm awk mkn buah dn minum susu je , mkn jambu batu dpt bntu HB naik , kdng pksa juga mkn roti sikit2 or oat xpe asal ade msuk sikit jdilah , mcm sy 16w bru selera mkn naik Alhamdulillah Hb ok smpai skng dh 22w

sis cuba makan bubur nasi...saya sekarang kalau nasi memang kurang makan.. tapi kalau buat bubur nasi bertampah pulak sampai kan tak larat nak makan 😅😅lepas tu makan buah2 untuk hilang rasa loya tekak

da try makan bubur ke?, saya dulu mcm tuh, tapi tuh la, berat akan menurun .