Sembelit time pregnant

Sejak pregnant saye selalu kene sembelit. Makan banyak tapi 3 hari sekali baru membuang dan najis keras. Sekarang saye makan obimin je, makan buah pun tak jalan jugak. Ade tak ubat atau cara lain untuk senang membuang ? Ade bagithu doktor tapi doktor suruh makan buah.

5 Balas

Makan obimin, zincofer mmg akan sembelit dan berak keras. Takpe bole praktis untuk bersalin nanti. Rasanya lebih kurang sama. Kalau berak keras masa meneran tu kena kawal pernafasan. Tarik nafas dan hembus guna mulut nanti najis akan keluar sikit2 sendiri. Macamtu juga bersalin nanti. Masa pregnant ni takpayah ambik macam2 ubat sangat la. Banyakkan minum air dan makan buah yg boleh buat awk lawas. Kalau macam sy makan mangga masak sy sng lawas. Awk kena kenal pasti buah yg sesuai dgn awk. Tak semua org sama

awk beli sunsweet prune tu..makan sehari 2bji atau lebih..snang je membuang👍..sblm ni sy mkn buah pn masih ssh nk mmbuang..tp lps makan ni,ok sdah.

Saya makan buah orange , buah naga dengan buah jambu batu... Alhamdulillah senang nk membuang .....

bnykkan makan syur hijau brkuah tnpa minyak.. in shaa Allah xsmbelit

My friend bagi tips mkn plain yogurt. Alhamdulillah berkesan dgn sy