Anak menangis.

Saya tinggal berjauhan dgn suami. Jd saya seorg ja jga anak. Cabaran terbesar saya anak saya tak mahu sendirian. Dia akan menangis atau tantrum bila saya ke dapur, tandas dan solat. Skrg cara saya biar dia menangis tapi saya jd sgt2 stress. Stress penat bekerja, penat urus rumah, penat urus anak dan kdg2 tangisan dia tu buat stress saya mcm xboleh dibendung. Kesannya saya jd marah2 kat anak. Boleh tak share tips utk saya cuba aplikasi utk atasi masalah saya ni?

11 Balas

Anak saya yang no.2 ni lelaki sama macam anak sis... Anak no.1 perempuan, dulu dia okey ja tak banyak ragam sangat... Yang ni masya Allah betol2 kena kuat hati ni.... Apa yang selalu saya buat, bab masak, malamnya anak dah tidur saya akan fikir aoa nak masak, saya siap2 bahan nak masak letak dalam bekas, simpan dalam peti ais, esok pagi2 dah keluarkan... Tinggal nak masak jaa... Kalau tengah2 masak2 anak meragam, saya bawak dia main mainan banyak, letak buku banyak2 depan dia... Main sama2, baca sama2... Kejap ja... Bagi dia hilang tumpuan jap... Kadang dia datang kacau2 di dapur, saya bagi dia pegang senduk, susu, mangkuk/pinggan/cawan plastik... Biar dia bak ketuk2 ka sepah2 asal dia tak ganggu... Time solat pulak, saya biasakan dari anak 1st masa dorang baby, saya akan letak atas sejadah disebelah ... Sampai sekarang pon, kadang memang dia nangis macam orang pukul dia, saya buat tak tahu, letak anak disebelah saya sedang solat... Kejap lagi dia bangun p sana sini... Pastu okey laaa... Lama2 dia akan faham sebab dorang tau kalau kita tengah solat memang kita takkan layan dorang... Time makan... Saya dan suami dah biasa time makan mesti makan sama2 dengan anak2... Kalau anak taknak makan nak main biarkan dorang... Kalau taknak nasi bagi biskut, buah... Selalunya anak kalau bab makan dorang takkan meragam melainkan dorang mengantuk sangat2... Kalau masih baby, masih tak boleh makan, saya akan pegang masa makan kalau dorang meragam taknak dok sorang2... Lama2 dorang akan faham, time makan semua kena ada dimeja makan... Bila buat semua ni awal2 memang rasa mustahil... Tapi kalau konsisten insya Allah... Sebab anak2 ni dorang cepat pick up... Lagi2 benda yang berulang2... Memang kena banyak sabar... Hati kena kuat... Allah tahu tahap kemampuan kita... Sebab tu Allah bagi kita jadi ibu... Sabar ya sis... Insya Allah anak sis akan membesar jadi anak yang baik dan berjaya...

Sy pun bjauhan dgn suami (offshore) & jaga 3 anak sorg2..kalau cara sy ujng mggu akan ready semua keperluan2 kakak2 dia nak ke sekolah tmsk keperluan sy nak ke office...mlm2 sy double check utk keperluan esk & mk sure anak2 pukul 8mlm semua sudah tidur(Alhamdulillah anak2 sy semua tdo pukul 8mlm wpun ujng mggu@cuti skul)jd peluang tu sy ambik utk clear apa yg ptt(lipat kain, kemas rumah dll), mk sure sy tdo pukul 11mlm utk dptkan rehat yg ckp.kalau masak, sy akan letak anak k3 ni dkt dry kitchen & bg beberapa toys yg dia suka.sy pula msk dkt w/kitchen jd sambil masak dpt tgk apa dia buat.kalau kakak2 dia dkt tuang tamu, sy moniter dr cctv sambil2 pggl nama & tyk apa2 jer supaya mk sure both x buat benda yg buatkan kt btambah kja😅kalau solat, bawa skali.dia x ikut 100% pun atlist dia bdekatan dgn kt🙋🏻‍♀️

Siannyer... Bby jenis melekat je mmg susah kite nk buat keje n mmg stress dibuatnye lgi2 bile kite sorg2.. Cdgn sy awak kene tau waktu2 dia tido n brape jam tiap kali dia tido supya awak boleh curi2 buat keje mase dia tido.. Atau awak letakkan dia dkt tempat yg dia boleh nmpak awak.. Cth klu nk masak dudukkan dia dlm walker atau baringkan dia dlm bouncer ke ape supaya dia boleh nmpak awak tgh buat ape.. Atau pasangkan lagu2 atau surah2 bgi dia khusyuk atau mainan yg berbunyi...n klu awak tgh marah g cpt2 basuh muke.. G jauh2 jap minum air dlu.. Nanti xpasal2 baby jdi mngsa.. Keep strong k..

Sama la dgn ank sy,jenis nk melekat je. Sampai masuk toilet pun dia ikut. Klu xbg dia buat 'konsert'' sambil ketuk2 pintu toilet. Stress,sampai marah2 kn ank, xcukup rehat lagi. Apa kerja nk buat jd tergendala. Puan boleh cuma follow group parenting nie. InShaaAllah sedikit sebanyak dapat membantu kita as supermom untuk handle ank2. Klu xboleh klik link tu puan boleh follow FB Taufik Razif (Peacemaker) t.me/NotaTaufiqRazif

ank umur berapa sis?.. boleh try pakai baby carrier jnis wrap ketika masak or kemas rmh. kalau nk masuk toilet tinggalkn baby dgn toys yg ada bunyi2 skjp.. utk solat pom sama, atau boleh psg zikir2.. sekadar idea shj. semoga diberikn kekuatan dan tabah.💪💪💪

Sis, saya ada baca salah satu tips untuk handle anak tantrum ibu bapa kena berhenti sekejap, dan kira sampai 10. Dalam proses kita kira tu sebenarnya kita sedang cool down dan akan lebih waras bila menghadap anak. #supermom #bestrongmom

Ank sya pn sma. Mmg tk boleh brjauhan lgsung dgn ank .. asyik nk dukung je, kalau tk .. mnjrit jrit , mngis tk hnti dh mcm kene pukul .. kdg stress jgk tpi tu la.. nk bsrkn ank sorg ni mcm mcm rgam .. trpksa la brsabar byk byk

Sy pun mcm tu juga sis..tp sy cuba juga kawal dgn cara layan ja anak selagi boleh, klu mood dia okay, sy buat kerja sambil tngo2 kan dia..tp mmg payah juga la..sis kena kuat..

Sama dengan anak saya 1y2m sampaikan ikut msuk dlm tndas ,xboleh hilang skjp pun akan nangis.mcm mn lah nnti hjg bln 8 nk dpt adik😅

Hrp bnyk2 bersabar ya sis.. Mmg bnyk cabaran dlm membesarkan anak2..