Baby nak masuk 4 bulan..kdg saya rasa stress sebab bayi suka menangis..(high demand baby).

Bila penat jaga baby..sy jd mudah menangis..penat nak layan anak umur 3 tahun..kdg sy rasa nak kerja je dari jaga anak2..kdg bila anak buat perangai..sy buat x tau..sy pergi dapur buat kerja dapur..rs tenang je..tak sabar nak tgu anak besar..teruk sgt ke sy ni sbg seorg ibu fikir macam ni 😭

8 Balas

tu tanda sis penat sgt .. try bawa anak2 jalan2 .. smbil jalan2 smbil tu sis rilekkan minda .. mcm sya bawa pergi pantai .. tgk pantai kejap rilekkan minda .. sis stress sbb sis penat sgt .. bdn penat , mental penat jadi mcmtu .. x pon malam time anak tdur sis curi masa utk me time .. sya slalu anak tdur sya renung muka dorg buat sya tenang .. sbb sya fikir andai anak2 dah besar , sya x da dah melayan kerenah dorg .. sya x da dah melayan nangis2 dorg .. sya x da dah tgk dorg main bising2 dlm rmh .. sbb masa cpt je berlalu .. sya akan nangis sendiri terkenang mcmtu .. sbb sya dgn 4 org anak sya , sya suka layan kerenah dorg .. jgn ckp sya x stress tpi pabila dorg tdur sya sunyi .. even suami bagi sya me time sehari , mmg x smpai sehari pon sya dah balik rmh .. suami suh sya tdur sorg2 dlm bilik suh rehat sya bgun trus sya keluar blik tgk dorg duduk luar dgn dorg .. sbb masa kecil dorg skjap je berlalu .. tu yg slalu buat sya sedih .. slalu gtau suami sya anak2 cpt je besar .. air mata sya mmg mengalir tgk ank2 sya dah membesar .. sis cuma penat je tu .. try rest skjap , tdur skjap ke utk restkan diri

Anak sulung saya 7 tahun dan bayi saya baru 2 bulan...walaupun anak sulung dh blh independant certain needs tp saya masih rasa kecewa kerana x blh beri perhatian sewaktu dia perlukan...mcm sdg demam, buat kerja sekolah, nak makan atau masak kegemarannye, kdg dia perlukan pelukkan ibu sewaktu mlm...dia tidur mlm dan anak kedua saya tak tidur mlm dan siang hari saya perlu fokus utk keperluan anak sulung..letih dan sedih juga kdg sbb badan rasa lesu dan penat, tak cukup rehat... Its normal sis, v feel v need a break...but percayalah, this is the golden time dgn anak anak...usia gini ibu lalui demi anak anak..masa ni tkn kembali..bershukur sgt dan cuba organise..tiap hari saya pikir apa cara yg blh saya kemaskini semula utk betulkan lbh, sbb dua dua anak perlukan perhatian dan kerja rumah pun perlu selesai...serta ibu pun perlu rehat dan beri masa juga pada si ayah.... Its part of life, segala yg kita buat kini dapat ganjaran pahala dan menjadi ibu serta isteri bukan mudah..stay strong dan eat good food and stay happy .. enjoy ur kids growth journey with relax mind..reorganise ur time again

Ini la pilihan surirumah tangga semua isteri yg ada anak tkda yg tak stress semuanya stress awak kena faham tu. Lagi2 anak nak masuk umur 3-4 tahun akan buat ragam. Kalau baby tu normal menangis sebab baru 4 bulan. Kalau awak rasa nak mettime awak bincang dgn suami. Awak bgitahu dia awak letih awak perlukan rehat suami akan faham. Sebab itu kena ada sefahaman jgan sebab kan anak awak lepas stress kat suami jngan bincang elok2.. Anak itu anugerah bukan beban normal kalau anak2 buat perangai bnyak ragam asyik menangis. Awak kena pandai mainkan peranan sebagai ibu. Awak kena faham anak2 awak apa yg dia nak kenapa dia menangis awak jngan marah anak bila anak tu sedang nagis akan tambahkan lagi keburukan pujuk anak elok2 bagi anak awk tenang. Kalau rumah family awak dekat awak kunjung rumah family awak dari situ pun awak boleh dapat rehat. Macam2 cara sebenarnya.. Jngan stress ok.

It is normal to feel that, dont be so stressed out, ask help from family members, take kids out to park and let yourself breathe fresh air, just jgn buat prrkara merapu involving kids, fikir je this time wont last long, sedar2 anak dah nak masuk sek, dont worry, saya pon masih stresss hahahah even my eldest is 18yo cos my 2yo baby is also a high demand one🤣

Jaga anak kecil memang penat.Bila da besar rindu pula masa anak baby..Bahagikan masa kerja rumah ,anak2 dan kerja.Surirumah kerja 24jam.Tak pernah habis.Alhamdulillah.Anak2 membesar depan mata.

xde la, awak xslh okay. awak dlm kategori burn out. cuba berbcg dgn husband, minta dia tlg sama2..xnk tlg xpa bawak awak jalan2 xperlu jauh jnji keluar dr rumah ambik angin.

Mak-mak. Kalau penat, ‘pause’ dulu. Jangan paksa diri. Kita pun manusia biasa. Ada limit dan perlu rehat. Nanti sambung semula ❤️

2y ago

Allah nk uji sjauh mana ksbaran kite.betul,even sy sndri fhm penat tu cmana.suami x byk mmbantu.sblum ni arwah mak yg slalu jge dlm pntang.ank ke4 ni mak xde tuk jge.ank2 sblum ni alhamdulillah Allah bg x byk ragam.skrg 28w,x tau 2 bln lg cmana kdaan sy bpntang.doakn sy tuk kuat ye…

keluar lah jalan2 hilang stress tu..