Pantang kat mana?

Saya tengah pregnantkn 1st baby Stay kt umah sewa area semenyih kampung di trganu Umah mertua kt semenyih Nk mintak pandangan yg mne lebih baik

27 Balas

Sy pantang mak mertua yg jaga sebab mak sndri sibuk jaga org tua dia uzur. Xkn sy nk tambah penat lagi. Redha je mak mertua jaga walaupun hati rasa cam xseronok sbb nk mak sndri juga. Mula mmg mind set da kata macam2 lagi kita dgr cakap2 org. Rupanya 3x bersalin mmg semua mak mertua jaga dgn baik. Xde sikit pun rasa xpuas hati. Dia carikan tukang urut, dia tlg mandikan baby, dia yg masak lauk2 pantang bkhasiat utk saya, bila bengkak susu dia yg tlg tuam n urut utk saya..mak saya datang sesekali je sbb saya pun faham dia xbole nk tinggalkan org tua dia sorang2 kat kg tu. Jd jgn cpt sgt kata xbgus pntg dgn mertua kalau belum rasa sndri.

5y ago

Alhamdulillah rezeki. Lagipun kalau kita terima anak dia, patut tetima jga mak ayah dia seadanya. Jgn simpan sikit dlm hati yg kita rsa xsuka keluarga mertua. Saya bukan juga menantu pilihan keluarga mertua satu masa dulu, tapi mertua dan ipar xpernah nk menyisih malah diaorg pn sayang anak2 saya juga. Kita tau kita bukan terbaik tp jgn penat untuk cuba jd yang terbaik..n byk doa pada Dia smga dipermudahkan. InsyaAllah.

Saya. Preggy kt ganu. Mertua 60an xbrapa sihat. Mama sndri 50an.. mama sy ni jnis on off sakit demam. So bolei tgokla dua2 mcm xdpt jaga.😅 Mkcik suami sruh suami anta sy ke johor, dorg nk jagakan. Tp sy xsggup nk brpisah dgn suami 😅jd kami buat persdiaan nk brpntang brdua. Tup2 8bulan tu suami kena brpindah ke johor, Tp dia tahu sy xkn slesa di rumah maknya, sbb kbrsihan out skit sbb ad kucing bnyak. Dia carikan rumah sewa. Dia jaga sy sendiri. Siapa xnak mak sendiri jaga kan? Tp sy xberpeluang 😊. Cerita lanjut bolei tgok di wall post sy. Pengalaman berpntang sndri ank pertama dgn suami. 😊💕

Tak kisah pantang mana2 janji ada berteman sepanjang proses pantang.kalu blh 60 hari biar ada teman,xksh mak mertua or mak sndiri.sy berpntng sndiri baru je hbs 60 hari anak pertama,dh la ngurut 7 hari je lps tu sndiri2,sgt emosi dan stress,suami kerja shift mlm br blk..imagine u are alone for whole day..so sy nasihatkan if mak mertua available pantang la sana at least ada teman..utk berpntng di rumah sndiri ni bg yg mampu ambil pakej pantang2 yg ada teman then its ok..ada org tlg jagakan.

Saya pun hampir setengah bulan pertama berpantang dirumah mertua sbb dekat dgn hospital. Kalau dirumah mak hospitalnya takda pakar. Jadi dr nasihatkan ke hospital yg ada pakar sbb 1st pregnancy. Bimbang ada komplikasi lain semasa bersalin. Alhamdulillah, mertua layan ok je cuma tak selesa sbb ada ipar lelaki. Ditambah pulak dgn nak bawa anak ke klinik lagi. Rasa mcm susah sikit nak tukar tempat. Lepas tu tinggal dgn mak sendiri dan check up di klinik berdekatan.

Sis masih lg prgnt kan.. Belum bersalin kan.. So sis boleh bincang dgn suami sis suruh dia hantar sis balik rumah ibu sis seblum sis bersalin.. Sis bersalin sana.. Terus pntang sana.. Senang..Emosi dlm pntang btl2 x stabil sis.. Kadang benda kecik pon boleh buat kita rasa nak mengamuk.. Ni kan plak kalau awal2 mmg sis dah stress fikir kan aurat dgn ipar duai sis.. Jadi mmg akan ada masalah bila sis berpntang d rumah mertua sis nanti.. Jaga diri elok2 ye sis..

5y ago

Tu lg betul.. Kalau ada duit ambil cl je.. Sy pon ambil cl senang lega amai damai hidup time pantang.. Kt area kl lg best2 cl yg ada.. Btl ckp sis yatt.. Sebaik mana mak mertua pon kite kdg ttp x slesa kalau nk mintak tlg apa2..nk share apa2 ke kan.. Kalau dgn mak kita sendiri senang sikit sbb dia mmg dah tahu peel kita ni..

SY berpantang rumah mertua. Sebentulnya nak pantang sndiri tapi Hari ke 4 tergerak hati nak balik rumah mertua SBB mak sy dah xde. Masa SY balik je Terus kena blood pressure syukur sgt mak mertua jaga baby time Malam. Jd sy kurang stres. Baby pertama sis kena jaga2 ya. Memg akan stress SBB xpernah handle. Pantang la mana2 pun janji Ada org jaga ya

Sy berpantang umah mertua sbb mak ayah dah xde.. Alhamdulilah...masa berpantang anak first..mmg pantang smpai abis pantang kt umah mertua..anak kedua berpantang 2 mggu je kat umah mertua..lepas tu sambung pantang umah sendiri..😁..sbb dah ada pengalaman tu yg berani pantang kt umah sendiri..sbb selesa sikit kalau umah sendiri..😅

Saya pn dah tiada org tua,brpntang tempat mertua..ok juga,tapi 1minggu je d sana..terus balik p rumah sendiri..ada suami jaga mkn minum,hehe...😘lagi pun tak jauh rumah mertua dgan rumah saya..dekat je.. Senang 😘🤩

Pantang dengan MIL. Lagi 1st baby. Mcm saya dulu walaupun dah bnyak reading n tnya others mummy tpi still lack of knowledge n my mil la yg banyak bantu.

Kalau 1st bby better rumah mak sendiri 3mnggu, rumah mak mertua yg bakinya tu...so jadi fair lah kan... Lepastu nti dah anak kedua tu pantang sndri jer...

5y ago

Yer paham tu...sy pon dulu mcm tu jugak...tp yg lebihan pantang tu duduk kejap jer umah mil...mmg ssh lah sbb nak kena jaga aurat...n kite nti terperap je dlm bilik...dah lah kite tngh pantang, lg lah 24j kena pakai tudung n baju lengan panjang...sakit kepala dibuatnye taw tak...tak sanggup nk hadam