Jatuh pitam setelah berpuasa

Saya skrg 23W, HB low bawah 10. Saya cuba berpuasa kelmarin, petang tu rasa sakit kepala tp saya ingat biasa² ja sbb masuk angin lapar. Masih rasa gagah & teruskan. Lepas berbuka n mahu solat, ketika berdiri niat solat maghrib...saya rebah pitam. Doktor advice utk jgn berpuasa bt masa ni. Sebenarnya kita sendiri x sedar pun dalaman kita ni lemah. Luaran sy rasa gagah ja rupanya mmg tak boleh main² dgn risiko HB low ni. Sy consume iberet 2x sehari, pun masih kurang zat besi & semalam HB drop mendadak 8.9. Mohon perkongsian semua, cara pemakanan time berpuasa yg tepat utk elakkan pitam bg golongan darah rendah mcm sy. Terima kasih

19 Balas

Sis bila rasa nk pitam tu cpt2 buka jgn sampai da lajak teruk bru kesal.. takut jd mcm sy smlm pkul 6 lg sejam nk berbuka rasa nk pitam tp sy bertahan.. Tp mlm tu terus muntah2 keluar semua apa yg di makan. Sudahnya hari ni sy x dpt puasa sbb pening2 mlm td terbawa2 sampai ke pagi. Sy juga Hb low, 3 kali check KK still x naik2.. Dah 22w, harap next checkup Hb naik. Sy baru2 ni amalkan mkn ubat KK kasi tu (zat besi) dgn jus delima Gulsan. Klu next checkup Hb ok, sy roger di sini ya.. Sbb sblum ni dah mantain amalkan minum rendaman buah kering, air kurma, telur puyuh, jambu batu, buah delima, buah naga, brokoli tu semua x membantu naikkan Hb sy... Kene test n error sis mana yg sesuai..

Sy pon hb rendah awk. Sbb sy pembawa thalasemia. Mmg lps checkup, hb drop terus nurse n doc x bg puasa. Risau baby xdpt nutrition n oxygen yg cukup sbb hb rendah kn. Mcm sy obimin/zinc/iberet tu dgn air tggi vit C (jus oren ke) if ada minum susu gap kn lps 2 jam ke dgn ubat. Bykkn mkn kurma, Jambu batu, Bayam/ bayam merah, Sayur2, Kerang, hati ayam/lembu, ikan bilis. Jus mamariam sesuai dgn sy. Tp still x pernah hb atas 10. Mungkin sbb sy pembawa thalasemia. Sy redha. Mcm mana ya awk mkn iberet 2 kali sehari? Sy doc advice sekali sehari je.

2y ago

sy pmbawa thalasemia mkn iberet 2 kli sehari😁hb 9.8😂

baca keadaan awak ni, awak diharuskan berbuka puasa. amalkan suku2 separuh dan iron rich diet. Niat puasa fardhu Ramadan lillahi taala mcm biasa, sahur, bila rasa tak sedap badan, diharuskan berbuka. That's it. lepas tu bersedialah ganti puasa pd tahun hijri yg sama. jika awak bimbangkan kandungan, berbukalah dan bersedia ganti puasa dan bayar fidyah dlm tahun hijri yg sama.

Sy dpt rasa lemahnya tu 🥺 sbb sy pun HB rendah. Pernah pitam masa jalan kat pasaraya. Kadang masa masak kan berdiri je sambil2 kemas rumah pun sy boleh nak pitam. Sis kalau boleh berbuka la kalau dah rasa lapar sgt. Sy lepas makan ubat zincofer 1 biji ni mcm tak pitam, tapi 1 badan sakit & mual2 lepas makan ubat tu 😅 skrg sy tukar ubat makan maltofer. Tak pasti lg result HB mcm mana.

Sebenarnya dlm prosos kte tgh pregnant xdigalakkan utk berpuasa sbb mcm tu la takut effect ke ibu atau takut ank dlm perut kelaparan. Sy masih awl lg kehamilan tp sy xrasa pun nk berpuasa sbb sy takut baby dlm perut nie xckup mkn n xckup zat. Sbb sy xbleh klau rasa lapar sgt sbb perut msuk angin pastu trus muntah² angin. Sejak tu sy klau lapar je trus mkn

2y ago

jika memudaratkan mmg xperlu puasa..nanti ganti semula.. waktu awal² baby perlukan nutrien dari ibu ..bg saya terpulang pd daya tahan dan naluri ibu itu sendiri.. saya dah 15minggu..hanya mampu puasa 1 hari shj..selebihnya muntah air....luaran saya sgt okay tp once dah angin masuk berhari² nak hilangkan..terpulang pd ibu²

Mcm wife bos sy, dia punya hb below 9 tak silap, so far pernah puasa 2hari je. Dia pernah muntah2 kt tmpt kerja sbb tlampau pening. Bahaya hb rendah ni. Sy hb 10.5 tp so far masih ok berpuasa. Apa2 pun sis kena niat juga puasa, nanti buka je bebila sis rasa dah ncm mudarat. Nanti ganti +byr fidyah

kalau sya , 3hari ja bertahan..sya rasa msih bertenaga tapi rupanya d dalam tidak..krg pergerakkan..tpi klu awak msih nak Cuba puasa. Cuba makan kismis , apel, cari suppliment yg bleh menambah nutrisi dlm bdn ..😊(klu sya Salah/krg info)tlg btul kn 😆 sbb sya pun first pregnant)

sy sebelum pregnant cek hb tak pernah cantik, nak derma darah tak pernah lepas, sy start minum susu kambing (calla milk), skrg pregnant 12 minggu, hb maintain 12+. Rasanya calla milk ni membantu jugak. masa cek darah awal2 dulu sendiri dok agak mesti hb tak lepas, alhamdulillah ok.

bahaya puasa + hb low. kesian baby tu. sy dulu hb 12.4 drop ke 11.4. lepas amalkan mkn iron tablet+sunquick, virgin coconut oil 2 kali sehari, zincofer+pati delima gulsan, next 2 weeks hb naik 12. sy mmg xmakan jambu, kerang, hati apa semua tu sbb malas naw nak p cari.

kalau sy tgh pregnant sekarang pun. time sahur akan makan nestum + horlick lepas makan nasi. Alhamdulillah rasa kenyang sampai waktu berbuka. tapi kalau doktor sarankan untuk tidak berpuasa, lebih elok sis tak berpuasa dulu untuk jaga kandungan.

2y ago

Haah sy tgh pregnant 😁 oh yeke. okay la kalau gitu. Baby yang penting kene jaga 😍 semoga dipermudahkan urusan sis ye