Tips HB low

Sy pregnant 17 week. HB sy 8, agak rendah… sblm ni makan iberet, doc minta tukar zincofer. Ada beli jus mamariam tu, tp tetaplah rendah juga. Pregnant sblm ni pun HB rendah juga, ada smpai tahap rasa nak pitam kalau berdiri / jalan lama sikit. Ada tips tak cara nak naikkan HB secara semula jadi or supplement yg recommended utk tambah HB ni.

7 Balas

Ada amik minuman bercaffeine tak? Macam coklat, teh, kopi? Kalau ada jangan amik. Or makan ubat atleast 2 jam minum. Sebab caffeine dia halang penyerapan iron and zinc tu. Tu kadang kadang HB tak naik naik. Kerap makan daging merah or kerang untuk naik kan HB jugak. Kurangkan air manis atau ais. Banyakkan minum air masak untuk penyerapan maximum. Saya memang keturunan HB rendah. Mak saya dulu mengandung pun HB paling tinggi 4 je. Then saya pregnant, saya tak amik caffeine, makan banyak kerang and daging merah. Dari HB awal bukak buku 8, now dah nak masuk 28weeka HB saya maintain 12.9

I punya hb dulu pun 8. mula² doc bagi zincofer tapi badan tak leh terima...alhamdulillah bila consume iberet + pati delima(sebelum tidur)terus naik ke 13 sis...boleh try amalkan sarapan dengan susu kurma. jarakkan dengan pengambilan makanan tinggi zat besi dan vitamin c sis...in syaa Allah naik tu...

3mo ago

sama² awak...pati delima masa puasa saya ambik sehari sekali ja masa makan ubat iberet sebelum tidur tu...kalau hari biasa 2x sehari lepas breakfast dengan sebelum tidur...

sy pon hb rendah dr awal lgi tapi saya amalkan makan hati lembu n jambu batu. walaupon x suka tapi tetap telan hati lembu tu😂 Alhamdulillah masuk bulan ke 4 hb naik lah

3mo ago

tak kisah masak apa2 semua boleh ,ikut selera

Hi Saya pun hb selalu rendah check full blood test rupanya talasemia yang buat hb I rendah thn I makan iberet Dari 5 Naik ke 12

selalu makan peria , tidur & rehat secukupnya . Sy masuk 16w , hb 14.2 ... ☺️

2mo ago

Kerabu peria 😁

betul saya pun sama padahal dah makan apa yg boleh menaikkan hb

Try Maltofer syrup cari kat farmasi