Zincofer ke iberet ?

Saya 14w , hb low . Nurse kk bg zincofer . Baru smggu makan , smggu tu jugak sy perasaan makin menjadi2 nk pitam smpai sy tak bole buat kerja , terpksa baring je . Lepas mkn zincofer jd mual .biasa sy mkn sblm tidur , mkn bersama air limau nipis ksong ikut saranan nurse kk . Tapi sy tak tahan . Smggu sy consume , hari hari rasa nk pitam je . Boleh ke sy tukar ke iberet ? Sbb sblm buka buku sy mmg makan iberet . Okay takde rasa nk pitam sllu . Bila buka buku dpt obimin . Cek hb hritu drop 9.8 . Kalau makan ubat kk, sllu nk pitam maknanya ubat tak serasi ke ?? Najis warna hitam tp tulah knp makin kerap rasa nk pitam .saya risaukan kandungan sy ni 😭😭 Saya tak puasa sbb tak tahan lapar , pernah cuba tp jd mggil tk mkn/minum , lagi buat sy nk pitam . Nk kata sbb sy tak mkn sbb tu nk pitam , tak mungkin , sbb sy akn mkn sbb taknk mual nt . Sy anak first jd takde pengalaman bab bab ni . Harap ada yg bole bantu ..tq mmy .

25 Balas

boleh je sis bg tau sebelum ni mmg da ambil iberet.. mcm sy bgtau.. waktu dr tanya sy kata mmg da consume iberet 3 bulan sebelum pregnant.. dan bila cek hb sy pon cukup2 je.. tu yg dr kata teruskan shj.. utk simptom sis tu boleh jadi tanda anemia.. waktu cek hb dr takda tukar ubat ke? mungkin zincofer tak cukup utk naikkan hb.. sis boleh bgtau dr.. tgk sama ada dia nak tambah dos atau tukar ubat.. lepastu cara makan ubat pon kene tgk juga.. ambil waktu perut kosong 1/2 jam sebelum dan selepas makan, jarakkan pengambilan ubat dan susu

12mo ago

masa sy cek hb tu , tukar ke zincofer tp tak tahan . rasa lembik sgt sgt . sy mkn mmg jarakkan 1/2 jam lepas makan , susu pun sy amik pagi ..mlm sy mkn ubat . air kafien langsung tak sntuh . tq awak .

Macam saya, dua dua tak sesuai, tak sesuai tu bila makan je lps sejam muntah2, smpai lembik, Tak tahu, rasa perit perut semua laaa, rasa nk pengsan lps muntah pun adaa.HB saya dri awal prgnant smpai la skrg dah 7 bulan, okey, tapi ubat tu tak sesuai dgn saya. Last2 saya tukar beli maltofer kat farmasi, Alhamdullilah okey sudah, skrg mmg consume maltofer. KK tak bagi, mgkin awak boleh bagi tau nurse awak, mgkin kk awak ada. kalau x ada awak beli sndiri je.

Boleh je nanti checkup, jgn lupa cerita ape yg awk rse bila makan ubat tu. Sebab pengalaman sy pun lebih kurang awak, makan zincofer je terus jadi tak bermaya, lesu. Tp Hb okey, maintain. Lepas tu, sy minta tukar ubat, nurse bagi obimin. Terkejut sy, bila dpt result Hb drop byk. Sy minta lg tukar ubat iberet. Tapi sy belom buat test Hb lg la so far so x tahu Hb ade naik ke maintain drop😌

12mo ago

Obimin mmg sangat low kandungan dia sis . Saya drop mmg kaw kaw teruk . Makan zincofer naik sikit . Lain org lain penerimaan ubat iron ni kan

Saya pun makan iberet wak, kk ada bg ubat..tapi tak tau la rasa berat nak makan..sbb setakat ni check up 2x mmg hb sy cantik. 1st check masa bukak buku pink 13, hari tu minum gula check hp 12 lebih..kira masih ok la..selama tu makan iberet ja..soal tak selesa dgn ubat kk mmg kena bgtaw dekat mereka semula. Sbb hb low mmg kena rawat awk penting masa preggy utk kekalkn hb normal

12mo ago

itulah . nt cekup nk bgthu tak bole dgn ubat kk tu . ni sy makan semula iberet

sy pernah mntak tukar ubat sebanyak 3 kali dkt nurse dan doktor. tapi doctor tak bagi sebab hb low. hanya zincoffer paling tinggi dos. so kalau makan yg lain, iberet atau obimin, tak berkesan . try la pujuk nurse awak. sy surrender dah. telan je zincoffer. kadang2 skip jugak huhu . sbb muntah2

12mo ago

sy takde masalah telan zincofer ,cuma mual je tp sbb sy mkn waktu mlm..so lepas mkn mmg tido . tp tulah takleh tahan sbb siang hri sy jd nk pitam je .

Nurse dekat kk saya suggest makan zincofer ni sebelum tidur sebab nak elak pening2 pitam ni semua, and juga effect buat rasa lapar. So kita akan tidur terus lepas makan ubat. Kalau makan siang boleh, tapi make sure kena makan lepas consume zincofer. Kalau tak, memang mengong je rasa

12mo ago

Kalau macam tu make sure kena makan. Makan yang proper. Karbo, protein, fibre, lengkap semua. Saya sampai 4-5 kali makan sehari sebab effect lapar and mual zincofer

Waktu checkup nanti bagitahu nurse/doc semula ya. Obimin mmg low saya dari 16.4 drop mendadak ke 11.1 lepastu 10.6 . Tukar iberet saya muntah non stop dekat kk sepanjang nak tunggu turn mujur haritu mmg checkup kk , pastu dia tukar zincofer so far serasi . Hb pun naik dah sikit ke 11.6

12mo ago

oh yeke . smlm sy try makan iberet blk smula.. so far harini , sy okay sikit . takde nk pitam .

Kena bagitau nurse or doktor.. Sy dulu nurse yg rajin tanya ada simptom apa2 x, spt yg sis nyatakan. Sy xde simptom apa.. OK je, alahan mgandung pun xde. Tapi sbb hb lambat naik, doktor tukarkan kepada iberet..alhamdulillah hb naik. sampai la bersalin sy telan ubt tu..

sis pun x leh mkn ubat kk, sis beli ganilia soft gel dekat klinik asmah @ kat farmasi.. Hb alhamdulillah 13-15… susu pun x perlu minum sbb vitamin tu dah mengandungi semua vitamin… 1st trimester kurang lesu pening mkn tu… skrg dah trimester 3..

najis warna hitam tu normal sebab makan ubat tambah darah. boleh saje. saya dari zincofer tukar new obimin. nnti bgithu je misi yg jaga awak tentang masalah awak tu. nnti dia akan tukar ubat lain.