Emosi

Saya sedih sangat sebb saya rasa saya ni control hidup suami. Saya pregnant baru 18mggu. Bila suami nk keluar pergi lepak sy mesti nak marah. Seolah2 sy nak dia ada je dgn saya. Menangis mengamuk sy bila dia nk keluar. Saya rasa mcm saya tunggul je bila kena tinggal. Mcm hr ni dia bejnji dengan kawan2 dia nak pergi ride, sy nngis2 ngamuk2 xbg dia pegi. Sebab sy nak dia ad je dgn sy. Hmmm teruk sangat ke sy ni rasa mengndung bawak emosi mcm ni.

38 Balas

dlu masa sya dan masi d 20an ( kitorang kawin awal ) dia mmg suka lepas dgn kwn2 smpi lewat malam , main game. pulg ruma je msti gaduh mulut sbb perangai dia sya rasa dh mcm org bujang dh.. x sedar dh jadi bapak2.. masuk je umur kitorang 30an , berubah plak . dia dh suka lepak d ruma.. main game pun main kat ruma je.. sya lg suru2 dia keluar lepak ke apa ke ngan geng2 dia tp dia xnak.. siap sya dh mcm memaksa dia suru lepak or p laa umah mak dia ke mana2 jelah spya sya dpt rehat kat ruma sndri2 ngan ank2.. sya sllu acah2 dia dh mcm org2 tua dh , xda lepak mamak.. 😂 rasanya , llki ni.. makin dilarang makin laa dorg akn buat benda tue..

sis jangan lah emosi. laki saya pun kaki lepak juga. dr baru kawin sampai kandungan bulan ke 6. saya duduk rumah sorang sorang. saya jenis tak kesah asalkan dia keyangkan perut saya dulu. siapkan kerja rumah yang saya tak buat. lepas tu keluar lah. kadang kadang saya letak masa. balik bfore 12am kalau dia keluar pukul 9pm lebih. kadang kadang dia mintak extra masa. kalau dia belom balik saya siap order makan lagi sbb saya lapar. bg pendapat saya lah. buat masa skrg ni biar lah suami nk keluar lepak. sbb saya dah ckp awal awal. anak ni dah keluar. awak yang kene jaga. dah tak ada lepak lepak dah lepas ni. then dia setuju.

sya pun dulu mcm sis jgk msa pregnnt, btw sya bru hri ke 13 brpntng HAHA, msa mula² pregnnt tu mmg rsa tknk kne tinggal,klau blh nk 24jam je dngn suami ,suami nk gi krja pun kne call smpai lh dh hbis krja,klau tidak sya mnngis tk hnti²,suami sya pun turutkn je, dh hujung trimester ni bru lh mood sya stabil blik,klau blh bincang dngn ur husbnd lh,nk lepak tu blh tpi jngn lma,tkpun sis ikut skli,kne bincang ni btul² sbb kita pregnnt mmg emosi tk stabil,sis pun kne jgk cuba utk control emosi sis,suami pun kne fhm jgk situasi kita msa pregnnt ni , kita prgnnt ni tk sma mcm org lain, mmg snng touching huhu

Bagi saya okay je kalau suami nak lepak sehari ke seminggu, kadang kesian jugak suami takot stress pulak haha. Nanti dia dah balik lepak awak suruh dia urut ke apa confirm dia ok, sebab sy buat macam tu. Hari hari dia duduk urut saya, so kalau dia nak lepak, saya bagi je. saya duduk rumah tgk tv. tapi sy tahu la dia dekat mana dengan siapa, balik pukul berapa. At least dia jumpa kwan kawan untuk berbual, ada juga perkara yang dia lelaki suka bincang dengan kawan, cuma kena fair juga masa dengan isteri. jangan marah ye pendapat je sis. hehe

Mommy2 yg pregnant ni hormon bertukar².. Emosi mmg xkn stabil.. Nk beremosi je.. Bnda xde mslh or bnda yg kcik pn akn jd besar.. Perangai mengada² kte tu xkn lari.. Husband sy pn mmg kaki ride dri zaman b4 kami nikah lg.. Dan slps dri nikah mcm mna skli pn sy tetap xprnh halang hobi dia or nk lepak jmpa kwn².. Sis pn kne bersabar.. Jgn ikot lpas je.. Aslkn husband sis tu dia tau batasan cukup.. Misal kte husband sis pn dh lma xride xkeluar melepak.. Xslh bg dia keluar.. Takut nnt dia jd lain lg xsdap btl x? ☺

Sama mcm sy . Tapi suami sy x faham sy. Sy skg nk tunggu hari lagi dah nk bersalin. Due date 6 june ni. Tapi still kena marah2 n kena suruh angkat brg jln kaki semua. Kaki semua bengkak pun tetap kena suruh gerak masak. Kena hantar p klinik pun parking jauh2 then suruh jln kaki lintas jalan raya lagi.. bila jalan slow2 pun kena gesa jalan cepat2.. bila sy lupa barang n laki lupa barang pun sy yg kena kasih salah..Bertuah la kamu dpt lelaki yg x mcm sy. Beruntung kamu semua dpt suami yg memahami..

2y ago

maaf saya tanya anak sis yang ke berapa perangai macam ni. kalau anak pertama perangai macam ni. semoga laki sis berubahlah. walaupun bukan anak pertama pun. tak patut berperangai macam ni. harap sis bertabah. kalau ada masalah sis kene cari pertolongan segera. jangan tampung sorang sorang. seorg wanita harus dilindungi sbb tu wanita dicipta dr tulang rusuk lelaki. bukan dr tulang kaki.

nasib baik suami sy bukan jenis suka lepak luar rumah. kalau tak, boleh gaduh jga kan. dia jenis suka duduk rmh, tolong bt kerja rumah, dri awal kawin mcm tu. dh nk masuk 6 thn usia prkahwinan. mertua ckp dri dulu suami mmg suka duduk rumah, tolong kt dapur. tp suami sy tak lembut yeee, sbb ada je ckp lelaki mcm tu lelaki lembut. haha. suami sy pegawai polis. rezeki sy la kot.

sis tak salah pn perangai mcm tu sbb tu bergantung dgn suami. sejak sy mengandung 4bulan ni, suami sy xpnh kuar lepak. setakat g keje tu biasa, balik on time. sy pn mmg nk suami slalu di sisi time mengandung. sis boleh bincang baik2 dgn suami. sbb org mengandung ni, xleh stress. suami pn patut paham. tggjwb bersama. bkn sbb normal masa mengandung. suami patut faham. apalagi slpas beranak. 😊

Sis x salah pun..sape2 pun sedih klu dpt suami jenis cmtu..dh isteri pregnant bole lg nak pegi lepak2 dgn kwn2..if anything happens kt isteri time dia xde kt uma masa tu br nak menyesal..smoga sis kuat dan sabar la. x smua suami ni bijak n faham nak hadapi isteri yg tgh mengandung..mgkin kena discuss la dgn dia bg dia faham. Emosi isteri kena juga jaga time2 cmni..

Mengandung ke tk sy ttp tk ksi suami lepak tk thu knpe tpi itu mmng sikap sy sbb hdup sy pun dia control so apa slh ye sy control hdup dia..mcm suami sy dia control sy tk ksi sy main fb ig n bla2 sbb tu sy control dia jgk.. xkn dia sdp2 ad aktivit dkt luar sy dgn ank dduk rumh jdi tggul..kalau dia adil sy pun adil