Ada tips tak nk bg baby pusing ikut kedudukan kepala dkt bwh? Skrg baby melintang..

Sy sekarang nak masuk 31w.. tapi punggung baby yg dkt bwh, kepala dkt atas tepi perut tu.. Rasa dr awl dulu dia duduk gitu klu tiap kali scan.. Risau plak dia x pusing.. Ada la jgk rasa aritu kick dia atas & bwh. Ni waktu saya bnyak duduk time raya haji tu rasa masa tu da ok posisi dia.. Pastu dia pusing balik ke kedudukan skrg.. Sbb rasa kick di kiri bwh pusat dan kanan perut. Melintang.. tiap 2 mgu scan dr 24w mcm tu la kedudukan fav dia.. pusing tu kadang2 je.. Selain sujud ada tips lain x? Klu boleh nk bersalin normal. Maklum la kita bdn besar perut berlipat risau sgt klu kwsn ceaser tu sentiasa berpeluh x kering lmbt baik dgn ada gdm lg..

15 Balas

Setahu saya kedudukan baby masih bergerak bebas sehingga nk masuk dekat 36weeks baru dia akan stay 1tempat.. iaitu kepala mula masuk laluan.. bawah 36weeks kadang mmg akan melintang sekali sekala.. saya pun mcmtu sampai 35weeks kejap perut lebar kejap bujur sbb baby masih berpusing bebas.. tapi saya memang selalu buat exercise untuk bagi kepala bayi turun ke laluan.. puan blh try exercise di youtube nama youtuber ‘Kriwilife’.. saya amalkan exercise yg dia ajar dan juga teknik pernafasan persediaan proses bersalin.. alhamdulillah dtg je contraction sampai PAC scan kepala bayi dh masuk laluan dan alhamdulillah saya bersalin normal hanya teran 3kali sahaja terus keluar baby.. walaupun ni baru anak first zero pengalaman yg penting kena bertenang dan jgn putus selawat.. In Syaa Allah dipermudahkan segala urusan. Bykkan berjalan walaupun dlm rumah dan hujung2 nnt kan pasti kerap kencing.. saya biasa akan kencing cangkung dkt lantai sbb tandas saya tandas duduk.. bagi saya bila kencing cangkung kt bawah itu lebih membantu kepala bayi turun.. trylah ya puan In Syaa Allah semua baik2 saja..

10mo ago

betul .tpi nurse akan start rsau kalau kndungan dah 28minggu masih kepala melintang .. nurse jugak yang sarankan saya cari bidan .tapi dia tekankan cari yang betul2 bidan and berpengalaman . yang kita kenal lagi bagus .

pengalaman saya anak first boy melintang . anak kedua girl posisi elok je dri awal kndungan elok je kpala kt bawa . now mngndung anak ke 3 boy lgi melintang lagi💆 tapi saya masih awal last scan 24week dia mash melintang harini nk chekup harap kduduk dia dh brubah . klu tak saya terpaksa cri bidan. tmpt saya urut anak first dah pindh .msa anak first saya 2kali urut untk bgi posisi dia btul . bukn senang cri bidan berpengalaman kt bndar ni😓 sis tak boleh berurut. sb czer kan .semoga baby awak baby saya btulkan posisi mereka kepala kt bawa 😔

Setiap kali solat sujud lama2. Saya pun guan cara tu. Baru ni doc scan kepala dia dah duduk bawah dah. Cuba lah. Sehari 5x solat fardhu, cuba buat sujud terakhir tu lama sikit. Saya baca doa yg Ustaz Kazim ajar, ayatul kursi dgn al-fatihah, kalau tak rasa senak saya teruskan dgn doa saya mcm biasa lepas solat. Kalau start rasa senak saya baca sampai al-fatihah je, then lepas habis solat baru baca doa mcm selalu. Berkesan cara ni. Sambil tunaikan yg wajib kita boleh ikut tips utk betulkan kedudukan baby

Sama macam saya masa anak sulung.. Dari awal sampai kesudah gitula kedudukkan dia sis.. Buat ECV, azabnya rasa tapi gagal & czer juga akhirnya.. Sakitnya ECV sampai czer dah tak rasa apa.. Anak ke 2, tak buka jalan.. Czer juga lepas tanggung sakit con. 5.20am-10pm.. Sekarang mengandung anak ke 3.. Dua yang ada puteri, czer ke 3 nie pun rasanya puteri juga.. Allah tau yang terbaik untuk kita🤲🏻🤲🏻🤲🏻💪🏻

Last 2 weeks, i punya atas perut & pinggang kanan sakit sangat menyucuk nyucuk. Then pergi berurut dengan bidan yang sama mak berurut dari mengandungkan saya (no 2) sampai adik no.7. Bidan tu kata baby tersepit, thats why dia cucuk pinggang & perut. Then dia urut betulkan kedudukan baby, memang after berurut tu sampai sekarang perut saya okay & tak ada sakit langsung dah. Bidan tu berpengalaman 😇

cuba je tips sujud lama, buat yoga child pose & byk2 pujuk baby supaya pusing. tp kalau dah takdir kena czer, reda saja. takda apa yg terlalu teruk pun dgn czer. sy sendiri badan besar, gdm on ubat & czer. takda masalah dgn luka sy. lepas mandi lap kering, lap guna alcohol swab & duduk depan kipas sampai betul2 kering. tak sampai sebulan dah elok baik sepenuhnya. kena rajin keringkan & kipaskan saja. tu je.

10mo ago

betul dear. baring lg senang kering sbb time duduk kan perut kita berlipat. moga dipermudahkan ya sis

Ada beberapa tips yg sy dpt masa pregnant anak kedua. 1. Pasang music/ayat quran dr radio letak bhgn bawah perut, buat la setiap mlm 2. Ckp selalu dgn baby utk dia pusing kepala duk bawah 3. Bnyk mencangkung, jln itik. 4. Duduk atas gym ball, dan bounce. Bgus utk sakit blkng n graviti bntu kepala baby ke bawah Moga ikhtiar ni Allah izinkan utk kepala baby turun kebawah 🥰

saya 2kali scan swasta dpt placenta previa. tp doc kk kata awal lg mmg baby akan bergerak bebas kejap atas kejap bwh awak 31w baby ada ruang lg kt dlm tu utk dia pusing2 solat sujud lama doa mintak dgn Allah ya

Normal kot. Saya pun tak pasti. Sebab masa saya pregnant, ada waktu dia songsang. Doc kata takpa sebab ruang masih besar dalam perut. Kalau nak dekat bersalin masih songsang baru rujuk doc semula

Blh pegi jmpa chirozone family dgn mont kiara google tmpt dia klu baby position melintang ke apa dia akan betulkn so insyallah blh bersalin normal and doc dia u blh pilih perempuan pn

10mo ago

uish jauh nya smpai ke sana.. hihi xde budget sis