Lepas je bersalin korang selesa pkai pad atau diaper? Utk hari pertama & ke 2

Dulu masa anak first kejap je penuh pad night yg saiz 38cm-42cm tu.. Masa hari first tu rasa lps 2jam kene tukar.. Ingat anak ke 2 ni nk try pkai diaper, ada yg pernah pkai? Selesa tak? Ke gatal? Nak guna jenis pants yg kotex kuarkan tu x muat, maklum la chubby.. Jd kene guna yg adult diaper.. Korang yg pernah pkai diaper lps bersalin tu okay tak? Kalau yg czer sesuai ke? Bukan apa risau tiba2 kot kene czer.. Biasa lps masuk wad(lps bersalin) doc tak cek jahitan kan? Sbb seingat saya masa anak 1st doc cuma cek perut tgok rahim mengecut atau tak.. Nurse yg dtg rmh tu yg akan tlg cek jahitan bawah kita..

16 Balas

Hi sis.. sy bersalin czer.. slps 6jam bangun.. terus sy pergi tukar pad jenis diaper tu.. 😁.. sbb mula2 darah mmng byk so sng pakai buang..x perlu tukar2 panties.. x perlu risau bocor ke apa..setiap kali sy p toilet terus tukar diaper baru...balik rumah sy dh pakai pad yng jenis lekat ..sy sblm bersalin dh beli pad bersalin normal sbb mmng nk bersalin.normal.. tiba2 tpi dh emergency czer .. so sy habiskan je la pad bersalin tu..tapi mmng kapas die lembut x sama mcm pad biasa kita pakai tu.. kalau bersalin normal...mmng sesuai beli yng jenis khas ...autumnz&pureen madame....

pengalaman saya masa kat wad tu sebelom nak balik doktor check jahitan dan keluarkan darah beku. masa kat LR pun dalam 1-2jam lepas bersalin tu doktor datang untuk tengok jahitan dan keluarkan darah beku. sebab kita baring je kannn darah berkumpul takut terjadinya darah beku. kalau saya saya pakai jenis pampers tu saya pakai brand librese, selesa sangat setiap 4jam tukar, jangan beli banyak saya pakai 3-4 hari je lepastu pakai pad yang size besar je. sebab darah banyak time 3-4hari je pastu darah mcm darah period .

1y ago

lain hospital lain prosedur kot. tapi hospital saya lepas bersalin dia check jahitan , sebelom balik pun sama

Sis sama dengan saya . Anak pertama saya pakai pad yang size 38cm-42cm . Tapi dalam 1 jam tu mesti dah penuh . Asyik tukar jee pergi tandas . Pulak masa tu saya kena covid . Duduk bilik asing , anak memang tak ada orang jaga . Nak menangis rasa . Nasib lah duduk hospital 1 hari ja . Tapi tu lah setiap 2 jam kena tukar . Risau dekat anak . Tandas dekat katil jauh pulak tu . Ni pregnant anak ke dua , kak ipar suruh pakai yang diaper tu kalau duduk dekat wad . Balik rumah baru tukar pakai pad . 😂

Kalau tak muat maternity pad boleh pakai adult diaper yang jenis pant.. dah masuk wad bersalin doktor akan check luka bawah.. lagi senang pakai yang jenis pant.. dan kalau pakai pad better pakai disposable panties.. senang buang je terus.. kalau bocor pun tak perlu susah2 nak basuh

Sy sebelum discaj ward dktr ada check jahitan bg keluar darah beku.. sy pakai jenis kotex panties tu selesa sgt.. sy ada beli pampers dewasa jnis pants jgak .. sejenis pants ni senang nk bukak n pakai.. klu nk pakai pad cri la maternity pad tu tp tula kdg darah byak dya bocor..

1y ago

sakit la jugak sebab dia seluk dalam kan dahla nyilu jahit tak habis lagi doc datang seluk pulak berderau peluh jugakla haha

Anak 1st czer, sy pakai diaper. Nurse pun suggest pakai diaper @ spender yg dapat tutup perut sbb taknak spender melorot bawah kacau luka czer Kalau bab takut luka czer tak kering, lepas mandi lap elok2 biar kena udara keringkan dulu bru tarik tutup luka tu..

x perlu diaper sis. nak3 lagi kalau czer, sbb bahagian jahitan tu akan terkepung and akn sentiasa basah. nak2 lagi musim panas skng ni. lgi cpt berpeluh. and kalau czer doctor akn check jahitan nnti. better guna maternity pad dgn disposable panties.

Ank sy ke3 nie, Sy 2x or 3x kena check bawah sbb dok nk tgk darah beku ada lagi or dah clear.. Selain check perut utk check rahim.. Utk 2 ank sy Sebelum nie x pernah ada pengalaman gitu.. Bab diapers xde pengalaman.. Semoga dipermudahkan..

Saya lagi suka pakai diaper if still ada dkt hospital sebab kdg kita tk sempat nk bangun pergi tandas nk kencing boleh kencing dlm tu and kdg dlm wad dkt toilet ramai so nk tunggu turn tu tk boleh tahan so diaper sgt membantu 😂

saya pun tgh survey² utk maternity pad, due June anak pertama xde pengalaman 😅 ada yg boleh suggestkan pad jenis apa yg sesuai? sama ada jenis panties atau yg biasa

1y ago

Saya cser 2020, bagi saya tak berapa selesa pakai pants sebab rasa bergeser dengan tempat luka cser… saya prefer pakai pad sebab saya guna panties yang high waist so pinggang panties tak bergeser dengan tempat luka…