Dah 32w, kene buasir la plak.. tolong mcm mana nk bg kecut..

Rasa x selesa la mcm ade ber*k x habis bila ade buasir. Sbb ade bende kecik terkeluar dlm 1.5cm gitu.. Baru kene 2,3 hari ni.. sbb rasa mcm kerap membuang cuma keluar sikit² tak lawas.. sehari dlm 2,3 kali tp jarak yg dekat sbb yg 1st tu masa mcm x habis lg keluar. Nk kata keras sgt x jgk, cair pun x.. Tiap kali ke toilet saya akan cuci dan tolak ke dlm daging lebih tu. Di tekan sakit. Yg buat saya risau takut tak baik tak kecut.. 38w kene serah diri takut buasir makin bnyak keluar bila meneran baby. Risaunya la.. Sapa ada pengalaman yg pernah kena bg la tips.. utk kecut kan, mknan yg perlu elak, ada ke krim utk bantu pulih kan buasir?..

9 Balas

Assalamualaikum ni brdasarkan pngalaman saya..cari ubat supp masok bontot(hemosol) untuk lega kn buasir dalaman..luaran boleh apply dgn cream(pilex ointment)dia berangin so akn mngurang kan rse sakit tu..fungi utk mengecut kan dan mngurang kan rasa sakit..yg paling penting,kurang kn mkn pedas klo boleh stop dulu dan lebih kan mkn buah dan sayuran In sya Allah mmg membantu..☺️

12mo ago

org pregnant bole guna ye? ada gmbar x?

Buat sitz bath jer sis. Saya haritu beranak buasir besar limau sambal tu. Habis terkeluar semua masa teran and tak boleh tolak masuk balik. Seksa ya baru lepas beranak dengan jahit nya nak ke tandas membuang. Doc suruh buat sitz bath and saya buat tiap hari 2 kali masa dalam pantang. Alhamdulillah now tak da saya pun tak tau mana hilang buasir tu haha

Pergi klinik nnti dr bagi ubat peluru untuk masuk dan krim. kalau sembelit sekali, dr bagi ubat untuk minum tapi ubat tu manis. saya gdm, kena minum 1x je sehari. Pastikan makan banyak gila sayur dan selalu minum air

Pengalaman saya lepas bersalin ada buasir besar buah ceri. Mmg sakit tak blh duduk selesa. Luka jahitan lagi tak sakit dari buasir tu. Suami saya beli ubat dari kedai cina. Ubat cream. Mmg kecut cepat.

12mo ago

Gambar takde. Dah berlalu 2 tahun lepas dah. Boleh try g kedai ubat cina tanya or g klinik dapatkan ubat cream tu.

saya lepas bersalin selalu kena .kadang² x bersalin pun kena jugak Sebb selalu membuang.buat nak kecutkan buasir tu saya guna kan biji kani je sis supaya cepat kecut.

12mo ago

Mira manjakani tu asah di punggung lesung letak air sedikit bila dah asah air yg keluar dari biji kani tu sapu kat tempat buasir.kalau rajin buat dia akan mengecut..khasiat dari manjakani ni banyak tau.cuba mira Google khasiatnya.saya punya buasir kadang besar sakit nak duduk serba serbi x kena.sbb saya beli ubat kat farmasi x jalan pun.

Saya 25 week dh buasir .memang xselesa langsung .nak jalan pun sakit nak duduk n tidur pun sakit

Sama la dgn sy puan... 29week... tak tau NK buat mcm mne ni...😭

sapu minyak gamat kat tempat tu bgi kecut

klw buasir pantang larangnya pedas