Alahan slowly hilang dah

Saya rasa bahaya kalau alahan hilang ni🤣 sbab asyik nak mkan je keje. Skrng dah 14w2d sblum ni makan je mesti wajib muntah kluarkan balik. Ni dah 2 hari makan mcm tak muntah dah 😭 Rasa risau pun ade adakah baby masi elok dlam tu. Nak scan nxt week baru dpt scan sbab baru 2 minggu lepas scan. Huhu. Smoga baby baik2 je la ye dlam tu sbab alahan mcm dah nak hilang ni risau pun ade.

11 Balas

ya Allah nikmatnya tu sis kalau alahan da hilang ..saya masuk 15w, angin sendawa terukkkk sgt . stiap kali mkn rasa nak muntah, angin tu buat badan lemas .tp tu la bila tiba2 ada hari rasa angin sendawa smua tu bkurang jauh, risau pula , hahahaha .risau baby tu okay ke tak 😂 eh tiba2 esok lusa dtg balik angin tu , pndai juga prank kita eh haha.konfius dgn diri sndiri . tp tu la lain org lain fasa alahan/angin/sendawa smua tu .yg ptg enjoy journey pregnancy kita !

1y ago

Tak juga sis.. 1-2 hari je nikmat lepastu smpai skrng 15w sama juga makan muntah balik🤣🤣🤣 perut kembung takleh dibawa bincang tu mmg tak hilang2 dari awal kandungan hahaha..

Normal sis. Biasa masuk 2nd trimester alahan akan hilang. Ada sesetengah orang je yang bawak alahan tu sampai bersalin. Tapi mostly memang 14w dah hilang dah. Saya pun sama. Masuk 14w terus berselera makan. 1st trimester berat turun. Start 2nd trimester berat naik sebulan 4kg selama 4 bulan berturut2 😌

1y ago

Haha makan tu mmg berselera je sblum ni cuma makan je muntah. Ni skrng masuk 14w ade kurang skit dah muntah. Tp ni harini mcm teruk benir rasa xselesa perut angin bnyak sngat. Last checkup 8/5 haritu ni dah nak masuk 2 minggu so far berat statik je xnaik x turun🤣

normal tu sis. macam saya walau dah hilang mual2 tu tetap tak boleh makan banyak. tapi alhamdulillah boleh makan. macam saya mual datang balik bila masuk 3rd trimester. lepastu hilang balik bila 32weeks. time 32weeks ni baru selera makan saya bertambah.

1y ago

Ha ah mmg takleh mkan bnyak juga sbab perut cepat kembung. Bila kembung rasa x selesa trasa smpai tekak mknan tu mcm takleh nak turun 🤣

Normal kan, sy hilang alahan masa 11w. sampai skg 36w stkt ni alahan dah x pernah mengunjung dah. Syukur la perjalanan mengandung ok kalau alahan skjp je rasa.. ada yg awl hilang alahan, tiba2 pertengahan trimester datang balik alahan 🤭

1y ago

Syukur baby ok utk sy biarpun alahan awl habis dan sy hrp awk pun sama.. Skg tinggal tnggu hri lg. bedebar rasa. Sy doakan kandungan awk baik2 saja 🙏🏼

mual or tiada smptom bukan petanda utk baby tu ok or tak..sy ambik contoh kwn sy..keguguran pd 11w dan mual dia masih ada wlaupn baby dh dikeluarkan (dicuci)..another case .yg mengndung tnpa smptom,baby ok shj ;)

sama la sis. sya pun baru masuk 14w alahan beransur hilang. tapi jantung jadi laju, mudah lelah dan perut kerap berbunyi. saya fikir positive je baby elok dalam perut. sis ada rasa perut berbunyi tak masa masuk 14w?

1y ago

sis rasa perut kembung tu sis kerap sendawa atau buang angin ye? sbbnya perut kembung saya ni berbunyi mcm ada bunyi tractor buat pembinaan rumah pun ada 🤣

Sye masih dlm alahan..xbole mkn masakan sendiri..kena bungkus kat luar je..try makan masakan sendiri ade je yg tak kena kat tekak..suami anak2 mkn ckp ok je..alahai xsabar alahan berakhir..

1y ago

Dia bagi chance 2-3 hari je ok.. skrng ni alahan balik lagi. Haha.. makan muntah lagi. 🤣 dah nak masuk 15w dah isnin ni. Alahai. Isnin baru ade scan lagi

eh sama lah kita 14w2d. 14weeks tu mmg dh stop alahan terus. terus berselera nk makan. sebelum ni benci sgt nasi ayam gepuk. tetibe harini nk makan sgt nasi ayam gepuk. risau rasa 😆🤣

1y ago

ya kita mengharap perut kembung tu petanda baby sihat walaupun alahan dh hilang 🤣 rasa mcm nk scan selalu jeee

alhamdulillah... just njoy ur pregnancy k 😉✌🏻dh blh dh mkn ..apa yg kita mengindam nk mkn...sbb dah tak muntah lg..mg dpmudahkan segalanya amiin

jgn mkn manis2 . nanti sangkut gdm plk