Bersalin normal . Siapa ade pengalaman ade isi dlam vagina lepas normal delivery?

Siapa bersalin normal sini? Saya bersalin normal hari ke-18 harini. Luka episiotomy jahitan mcm dah ok sbab dah xnmpak jahitan tu dah. Tp terkejut tengo dlam vagina mcm ade isi … Risau pulak tengo. Sbab tu kot bila berjalan mcm rasa xselesa2 skit rupanya mcm ade isi dlam vagina tu. Nak tanya mmg lepas normal delivery akan ade ke isi mcm tu ? Dia akan hilang sendiri tak? Ke saya perlu risau and cuak ??? #firsttimemom

9 Balas

sy masa anak 1st x da.. skrg ni anak 2nd bru ada.. isi tumbuh kt tempat jahit tu masa lps jahitan dh baik, minggu ketiga kot.. tapi bukan kt dlm vagina la.. dia tumbuh kt luar, pedih jgk klau kena air.. nk bgtau doc takut nnti kena potong hidup²🤣 tapi saya biar je.. lama² dia kecut.. hari ni baby dh cukup 3 bulan dia dh kecut otw nk hilang dh.. x pedih dh.. kes awak sbb kt dlm vagina maybe boleh refer kk awak bgtau dekat nurse..

Macam mana awak tengok tu? Saya pun episiotomy, 2nd degree tear. Tak pernah tengok sebab takut dan seriau😅 Saya cuma follow up check up dengan gynae. Gynae saya yang check. Jadi saya tak tahu isi macam mana yang awak maksudkan. Kalau awak rasa tak selesa atau sakit, boleh pergi klinik untuk pemeriksaan lanjut.

5mo ago

I see. Gynae saya takde beritahu pasal isi terlebih tu. Hari checkup tu, Gynae informed yang luka jahitan okay, kemas, tak tercabut atau tertanggal. Just ada infection sebab bengkak. Gynae prescribed antibiotic. Sebelum hari checkup tu, memang saya ada rasa macam tak selesa. Rasa macam mencucuk bila duduk atau berjalan.

macam saya la time beranak yang first haritu lepas je pantang terus saya mcm ada isi dalam vagina. dia mcm tombong tapi tk sakit tak apa, bila urut bidan cakap bukan peranakan yang jatuh. sampai skrg saya taktau tu benda apa 😅. ni tengah pregnant no2 tktau nanti bersalin mcm mana pulak

Isi tu timbul merah2 tak? Kalau dalam vagina mybe you pergi check je . Macam i dulu dkt jahitan tu ada daging merah timbul merah2 tepat 2month hilang sendiri which daging tu dah kecut and baik. Macam situation i mybe jahitan i tu tercabut before luka tu nak cantum and kering.

Ya allah isi apa pula ni 😭 kiter dah 9bulan ni tunggu hari nk bersalin je lepas baca ni jadi seriau plk nk beranak 😭 u better bagitau doc sis kalau ada jawapan bagi tahu kt sini tau 🥹

saya epi juga jahitan terbukak x de isi lebih cuma tu la jadi parut x de isi lebih lepas baik , baik apa2 rujuk doktor sis

Ya sy pun ada mula2 mmg risau la, tpi tak sakit pun jadi sy biarkan je la,

Kalau nak kepastian jumpa pakar ya dear

apa2 boleh refer pd doktor