Sembelit hujung kehamilan

Siapa pernah lalui sembelit bila dah masuk 38w? Dari awal pregnant smpai la 37w mmg elok membuang 3-4 kali sehari mmg lawas sungguh. Tp sejak masuk 38w mcm start tak lawas dah. Membuang pun mcm nak kena paksa kluar duk lama dlam toilet baru la kuar skit2. Asyik kuar masuk toilet rasa mcm nak membuang tp duk lama2 dlam toilet takde ape pun kluar. 😭 Sblum ni berat susah naik mungkin sbab lawas membuang. Tp sejak sembelit ni terkejut seminggu blh naik 2kg sbab xmembuang punya pasal. Ade ke ade masalah mcm ni? Skrng ni dah 39w dah ni. #firsttimemom

10 Balas

if dah dekat nk bersalin better mintak ubat dgn doctor. sy dulu sembelit, tak sempat membuang dah kena masuk LR, 😂 nurse masuk ubat cair 💩 kite membuang atas katil je wakk😂🤣 malu takyh nak kata apa lah

7mo ago

laa, tahniah ya.. baru naik post nyaaa🤣 itulah tap ni tak bagitahu bila kita post, bagitahu bila org jawab je

saya 36 w memang susah nk membuamg😭😭pastu nk tnya normal ke klau warna tai* kita warna hitam lpas membuang.. kadang ii takut nk membuang sebab tai* keras pastu besar jdi pedih punggung 😭😭

7mo ago

Normal je hitam klau mkan ubat tambah darah sis..

I skrg 36weeks. Sembelit. Susah nak buang air. Tapi i banyak minum susu fresh milk and air kosong 2liter wajib. pastu i makan buah naga & jambu. Pastu dah ok.

mmg klu dh msuk 36weeks kta akn sembelit je sksa sis smpai suami ckp lamanya dlm tandas sbb sy snyp je dia takut jd ap2 ni dh nk msuk 37weeks ank no 3

tanda² nak bersalin juga kerap rasa nak buang air besar tapi tak der apapun yg keluar... dan saya tengah mengalami nya skrg... hari ni 39w juga wak

Sama ngn sy sis.. sy ni sembelit masuk 36w.. Tuham je tau klo sakit perut tp x kuar2.. Mnm air masak byk2.. bru jalan..

Sy dlu disbbkan amik zincofer mmg sembelit teruk. Sejak tukar brand lain ok la sikit sembelit tu smpai brsalin

7mo ago

Alhamdulillah dah bersalin dah hehe. Ni post 4 bulan lalu. Anak pun dah nak masuk 4 bulan. 2-3 hari lepas upload post ni saya bersalin 😅😅😅

36 weeks, hari ni jenuh nak membuang😅 banyakkan minum air dan mkn buah

sy dh 33w baru ar payah rasa nk membuang,pnt menunggu.

Awk sembelit jdi buasir x ? Risau laaa

7mo ago

@lovely - saya tak letak ubat pun sis. Cuma setiap kali berak tu jgan teran je nnt lagi teruk. Saya amik ubat lembutkan najis juga masa dlam pantang. Lepas bersalin dlam 1-2 minggu la sakit pedih rasa area tu tp lama2 ok dah. Skrng mmg takde dah buasir tu.