berat badan naik

Saya pregnant 20w, tapi berat badan naik start dari awal pregnant sampai skrg 4kg. Ada tak mommy tau mcm mana nk kawal berat badan? Btw rabu ni ada check up. 😅 Takut kena bebel je ni 1/7/2020

16 Balas

Saya dh kene bebel haritu dgn misi sbb naik 2 kg. Patut nye boleh naik 0.5kg je. Week 18 masa tu. Lps tu suh minum air gula. Tp lps minum air gula selera makin bertmbah skrg. Pdhl saya dh cuba kawal makan. Cuma bila lapar saya cuba tahan, tp rasa mcm stress sgt bila cuba tahan. Runsing n rasa nk marah ja. Kekadang nanges sbb teringin itu ini. Tp meals diet dh mkn tp masih lapar. Kalau siapa ada tips saya nk thu juga. 😢

Saya sblm pregnant 54kg, skrg 38weeks dah 79kg 😅🤣 makan sajer, alhamdulillah nasib juga takda sangkut gula or gbs or apa2.. mmg nafsu makan start trimester kedua haritu lain mcm, naik trimester 3 lg lah x boleh kawal langsung, nak makan sajerrr 😂😂 nanti dah bersalin mmg kena pantang giler2, kalo tak haihh laa x tahu la nak kata apa berat naik mendadak..

Jaga pemakanan je sis, tak jaga yg tu memang tak dapet nak nolongnya 🤭🤭 makan kena ikut kalori utk seorang,jgn ikut kalori utk 2 org wlaupun tgh pregnant.. dapat nurse kuat bebel siap la 😂😂 dpat nurse yg cool ja, dia ulang2 nasihat yg sama " jaga mkan sama nahh" berat jgn naik mendadak, klau tak asyik kena p klinik cek BP pulak..

Berat sis berapa...masa buka buku berat berapa...msa checkup hri berat berapa...klau berat naik mendadak nnty kna buat bp tekanan drh ngn timbang berat bdn...mgkin kna mnum ayaq gula...msti sis suka mkn manis2 n coklat kn...sy hritu berat naik 2kg dlm 2minggu..sy cntrol manis2 coklat sehari berat trun balik 2kg

Sy 14weeks..10/6 berat 57kg..next month 6/7 berat 61kg..😆3kg naik..membebel jgak doktor...xpsal2 dh kene minum air gula 10/7.. Terpksa la diet..nasi 1x shari je bleh..breakfast dgn biskut atau roti. Lunch bihun or mee..dinner before 7pm..bru mkn nsi..😑struggle for my weight..

Lapar je kan 😂 kadang terign nk macam sesetengah orang mabuk sampai cengkung muntah muntah. Tapi bile kenang balik, haih xmampu nak hadap macam tu. Semoge sis sihat ok ❤️

banyakkan berjalan yer sis , tapi kalau penat rehat² jangan jalan sampai penat jalan slow² je .. saya pun naik mendadak juga sis tak pasal² kena bp 2x seminggu aiyokk 😑

Saya dua bulan lebih naik 7kg dah sis 😅 tak kena bebel dengan nurse cuma kena minum air gula jela hahahahaha sebab baru habis mabuk, tu yang berselera sangat tu makan.

Saya masa booking berat 54kg, lpstu naik 55kg then maintain berat x naik-ii sampai kena amik darah . Kemarin timbang baru naik 1kg haha risau juga berat kita x bertambah.

Nurse ckap sebulan naik 2 kilo normal..mknanye smnggu 500 gram..kdang2 xboleh control jgk 200 mnggu ke atas kita c0t rse lapar